Σε μία συμβολική και ουσιαστική κίνηση, κοινωνικής ευαισθησίας προχώρησαν συμμετέχοντες στο «1ο GOURMET LIVE EXHIBITION and delicacies», που πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 22 Μαΐου 2016, στη Θεσσαλονίκη και διέθεσαν προϊόντα τους στη Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας – Θράκης, προκειμένου να πωληθούν και τα χρήματα να διατεθούν στα παιδιά των σχολείων της Ίμβρου.
Πρωταγωνιστής αυτής της προσπάθειας είναι ο Ιωάννης Καμπούρης, ο οποίος συμμετείχε με δικό του περίπτερο στην έκθεση με την ονομασία του ελαιολάδου που παράγει στην Πελοπόννησο E-LA-WON και έχει κατακτήσει και τις ξένες αγορές, στο επίπεδο της εκλεκτής κατανάλωσης.
Πως όμως προέκυψε αυτή η πρωτοβουλία;
Επισκεφθήκαμε την έκθεση «1ο GOURMET LIVE EXHIBITION and delicacies», στην οποία συμμετείχαν παραγωγοί με εξαιρετικά προϊόντα της αγροτικής ελληνικής γης και συνομιλήσαμε με τον Ιωάννη Καμπούρη, ο οποίος μάλιστα έλαβε το βραβείο καινοτομίας της φίρμας του E-LA-WON με το «βρώσιμο χρυσό», και μας είπε:
«Με πρωτοβουλία δική μας και αιχμή του δόρατος το εξαιρετικό παρθένο ελαιολαδο E-LA-WON πέραν της εμπορικής συναλλαγής θεωρήσαμε σωστό να προβούμε σε μια κίνηση αλληλεγγύης και έμπρακτης απόδειξης προς τα παιδιά των σχολείων της Ιμβρου. Την πράξη μας αυτή ακολούθησαν κι άλλοι εκθέτες της 1ης Έκθεσης Gourmet & ελαιολαδου στη Θεσσαλονίκη με τη σύμφωνη γνώμη της διοργανώτριας αρχής.
Έτσι λοιπόν συγκεντρώσαμε προϊόντα προς πώληση στην εκδηλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας Θράκη Δευτέρα 23-5-2016 στις 19:00 (Δημητσάνας 47 Κάτω Τούμπα) στη Θεσσαλονίκη, θέλοντας να δώσουμε μια κοινωνική διάσταση για την επαναλειτουργία Σχολείων στην Ιμβρου ύστερα από μισό αιώνα.
Ως ΙΜΒΡΙΟΣ και με αξεπέραστα βιώματα στη γενέτειρα μου νιώθω ευγνωμοσύνη για την ευαισθησία των παραγωγών όπου ο καθένας με το δικό του τροπο και από το δικό του μετερίζι συνδράμει στο άπιαστο όνειρο του Οικουμενικού μας Πατριαρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στο νησί».
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ενημερώνεται από τον Ιωάννη Καμπούρη για το εξαιρετικό ελαιόλαδο «βρώσιμο χρυσό», το οποίο και τελικώς βραβεύθηκε
Τι σημαίνει για εσάς η παραγωγή ελαιολάδου και πως μπορεί να συνεισφέρει στην αγροτοδιατροφική αλυσίδα της ελληνικής γης και της κατανάλωσης, ρωτήσαμε τον Ιωάννη Καμπούρη, ο οποίος τόνισε:
«Παραγωγή ελαιόδου για μας σημαίνει ιεροτελεστία: σωστές καλλιεργητικές πρακτικές, έγκαιρη συγκομιδή, άμεση ελαιοποίηση, σωστή τυποποίηση και αποθήκευση. Θεωρήται η βάση της αγροδιατροφικής αλυσίδας όπου η ποιοτική κατανάλωση του προσφέρει υγειοπροστατευτικες ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό».
Μπορεί οι πρόσφυγες να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλλάδος και μέσω ποιών δράσεων και προϊόντων, ήταν η τελευταία μας ερώτηση στον Ιωάννη Καμπούρη, ο οποίος μας είπε:
«Ως "φίλος των Ποντίων" και με προσκύνημα στα Ιερά Χώματα του Πόντου και στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά θα απαντησω ως εξής: "στα ξένα ήμουν πρόσφυγας και στην πατρίδα ξένος", δείχνοντας ότι στο διάβα του χρόνου και με τη μετακίνηση των πληθυσμών όλοι είμαστε "πρόσφυγες". Αν αφομοιωθείς σωστά και ενταχθείς στην κουλτούρα του λαού που σε φιλοξενεί, μπορείς να δώσεις ώθηση τόσο στον πρωτογενή τομέα όσον και γενικότερα στην οικονομία του τόπουμε την εμπειρία και παράλληλα τη σωστή καθοδήγηση», κατέληξε.