Με τρεις «πράσινες» δράσεις, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στον Δενδροπόταμο και στο… ερευνητικό πεδίο, θα γιορτάσει φέτος η ΕΥΑΘ την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου 2021.
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021, σε δύο σταντ που θα στηθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης (στην Αγίας Σοφίας με Τσιμισκή και στην Καμάρα), οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Πρόκειται στην ουσία για ένα διεθνές κάλεσμα προς όλους να αποκαταστήσουμε το περιβάλλον και τα οικοσυστήματά μας, ώστε να «πιάσουμε» τους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης έως το 2030.
Ένα γλαστράκι και σπόροι, μαζί με 10 συμβουλές για μια πιο «πράσινη» καθημερινότητα, θα είναι η συμβολική συνεισφορά της ΕΥΑΘ στους συμπολίτες μας εν όψει του διεθνούς εορτασμού (τα σταντ θα στηθούν από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 μ.μ.)
Το Σάββατο 5 Ιουνίου, Ημέρα Περιβάλλοντος, η διοίκηση μαζί με τον εποπτεύοντα την ΕΥΑΘ υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), θα ξεναγηθεί (στις 11 π.μ.) από τον π. Αθηναγόρα στο νέο «πράσινο» σπίτι του Φάρου του Κόσμου, στον Δενδροπόταμο. Η παραγωγή τροφίμων για σίτιση, η εκπαίδευση μαθητών, η εφαρμογή νέων τεχνολογιών γεωργικής παραγωγής και γενικότερα η δημιουργία ενός βιωματικού κήπου στο σπίτι του Φάρου έχει αρχίσει να υλοποιείται με την αμέριστη υποστήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΑΘ Α.Ε.
Στο ίδιο πλαίσιο του διεθνούς εορτασμού, προκηρύχθηκε χτες διαγωνισμός καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, με θέμα τη δέσμευση ρυπαντικού φορτίου που εισέρχεται στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης και, στη συνέχεια, την ανάκτηση πολύτιμων υλικών από την επεξεργασία του. Η κυκλική οικονομία και η βιώσιμη ανάπτυξη διατρέχουν τη λογική του πρωτότυπου αυτού διαγωνισμού, που επιφυλάσσει χρηματικά έπαθλα για τους νικητές (πληροφορίες: https://hcap-challenge.mitefgreece.org/eyath-innochallenge/).
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, ακόμη και τώρα αν προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε με φυσικούς τρόπους το περιβάλλον μας, μπορούμε να συνεισφέρουμε στο 1/3 της αλλαγής που χρειαζόμαστε μέχρι το 2030.