Στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Τα Χρώματα της Θάλασσας», της Ροζαλίας Ελευθεριάδου, μουσικού, εκπαιδευτικού, υποψήφιας διδάκτωρ Μουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, το βράδυ του Σαββάτου 21 Ιανουαρίου 2023. Ένα βιβλίο αφιερωμένο στα χρώματα και τις μουσικές του Ευξείνου Πόντου.

Συγκεκριμένα οι Αφοί Κυριακίδη Εκδόσεις Α.Ε., με την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, παρουσιάζουν το βιβλίο «Τα Χρώματα της Θάλασσας», της Ροζαλίας Ελευθεριάδου, μουσικού, εκπαιδευτικού, υποψήφιας διδάκτωρ Μουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Αίθουσα «Χαράλαμπος Κιαγχίδης» «Ιωάννης Συμεωνίδης», στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Νίκης 13).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν, ο Βασίλης Πολατίδης, τραπεζικός, χοροδιδάσκαλος, ερευνητής, ο Βασίλης Σιδηρόπουλος, συγγραφέας, συνταξιούχος δικαστικός επιμελητής και η συγγραφέας του βιβλίου Ροζαλία Ελευθεριάδου.

Τη συζήτηση θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης.

Το βιβλίο

BIBLIO.ELEFHTERIADOY.ROZALIA.XROMATA.THALASSAS

Αφιερωμένο στα χρώματα και στους ήχους των αλησμόνητων πατρίδων του Ευξείνου Πόντου, είναι το νέο μικρό βιβλίο της Ροζαλίας Ελευθεριάδου, «Τα χρώματα της θάλασσας».

Η Ροζαλία Ελευθεριάδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη με γονείς προσφυγικής καταγωγής, με σπουδές στη μουσική, παδαγωγικά και διακόσμηση, υποψήφια διδάκτωρ μουσικολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, έκανε πολλά ταξίδια στον Εύξεινο Πόντο, και άρχισε να γράφει για τους ανθρώπους και τα τοπία της γης των προγόνων της.

Μέχρι που στο τελευταίο ταξίδι τον Ιούλιο του 2021 προς τον Εύξεινο Πόντο, για να βρει στοιχεία για τη διδακτορική της διατριβή την δυτική μουσική στον Πόντο, δεν τις επέτρεψαν να μπει στο τουρκικό έδαφος και την έδειξαν την πόρτα της εξόδου από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπως και σε πολλούς άλλους που έλκουν την καταγωγή τους από τον αλησμόνητο Πόντο.

Ανεπιθύμητη δηλαδή, από την γη των προγόνων της, τον τόπο που αγάπησε και έγραψε γι’ αυτόν. Θεωρήθηκε επικίνδυνη για το καθεστώς. Οι στρατοκράτες και ισλαμιστές της σύγχρονης Τουρκίας, δεν ανέχονται πλέον ούτε την ιστορική καταγραφή για τη δυτική μουσική στον Εύξεινο Πόντο.

Κι αυτή η πτυχή αποτυπώνεται στην γραφή της.

Η ζωή μου καθρέπτισμά σου.

Θα ταξιδεύω στο φως σου.

Τα δάκρυά μου και το γέλιο μου για σένα.

Με μια βαλίτσα πάντα να σ’ αναζητώ.

Συντροφιά μου η μνήμη.