Το βιβλίο του Γιώργου Παρχαρίδη, ομότιμου καθηγητή Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επίτιμου προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ), και πρώην προέδρου της Καρδιολογικής Εταιρίας Ελλάδος «Όλη μου η ζωή». 50 χρόνια οδοιπορίας στην παράδοση και τον πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού», που εξέδωσαν οι εκδόσεις UNIVERSITY STUDIO PRESS, το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023, και ώρα 18.30, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης (ΕΚΑΒΗ).

Η παρουσίαση διοργανώνεται από την Ένωση Ποντίων Πιερίας και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Κατερίνης και της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στην εκδήλωση συμμετέχει το Τμήμα Χορωδίας της Ένωσης Ποντίων Πιερίας.

KATERINH.PARXARIDHS.BIBLIO.ENOSH.PONTION.PIERIAS.14.1.2023

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι, Γιάννης Αντωνιάδης, βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ και πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, η Βούλα Πατουλίδου Ολυμπιονίκης – Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, ο Παναγιώτης Σελβιαρίδης, ομότιμος καθηγητής ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης, πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ο Κώστας Γαβρίδης, πρώην γενικός γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και επίτιμος πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Κιούσης δημοσιογράφος – εκπαιδευτικός και ο Φόρης Πεταλίδης δημοσιογράφος.

Το βιβλίο του Γιώργου Ε. Παρχαρίδη, «Όλη μου η ζωή. 50 ΧΡΟΝΙΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ», στις 428 σελίδες του, περιλαμβάνει όλη τη δραστηριότητα, από τη γέννησή του στο Πρωτοχώρι Κοζάνης, έως τα ύψιστα αξιώματα της ιατρικής και της οργανωμένου ποντιακού ελληνισμού.

Ο Γιώργος Παρχαρίδης, ξεκινάει την αφήγησή του από το χωριό του το Πρωτοχώρι Κοζάνης. Την φοίτησή του στο Βαλταδώρειο Γυμνάσιο Κοζάνης, την στιγμή που ως σημαιοφόρος μετά από περιπετειώδη τρόπο που προσπάθησαν να τουν την αφαιρέσουν αν και πρωτεύσας μαθητής Γυμνασίου. Το σπρώξιμο της μητέρας του, που δεν μπόρεσε να δει τον γιό της να παρελαύνει. Στη συνέχεια αφηγείται, την φοίτησή του στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, την προεδρία του στην Ένωση Ποντίων Φοιτητών, το γιγάντωμα του συλλόγου, την πορεία του στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και το άνοιγμά της με τους νέους Πόντιους επιστήμονες. Την προεδρία του στον Εύξεινο Λέσχης Θεσσαλονίκης, στην πραγματοποίηση του πρώτου παγκόσμιου συνεδρίου του ποντιακού ελληνισμού, με την προτροπή του υπουργού Βορείου Ελλάδος, Βασίλη Ιντζέ.

Parxaridou.foula.giorgos.IMG0383

Ο Γιώργος Παρχαρίδης με την αείμνηστη σύζυγό του Φούλα, στο λόφο του Πόζτεπε. Στο βάθος η Τραπεζούντα και ο Εύξεινος Πόντος

Ο Γιώργος Παρχαρίδης, αφιερώνει το βιβλό στην αείμνηστη σύζυγό του Φούλα, και στα παιδιά του ΣτάθηΔέσποινα και Σοφία, και όπως αναφέρει, εκείνο που μου έδωσε την τελική ώθηση να ασχοληθώ με τον ποντιακό Ελληνισμό ήταν η μεγάλη μου αίσθηση ότι τόσο οι γηγενείς πολίτες όσο και η πολιτεία μας έβλεπαν σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Όπως αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου ο δημοσιογράφος Γιώργος Κιούσης, αδιαμφισβήτητα, όλη η ζωή του Γιώργου Παρχαρίδη είναι ο Πόντος, τα έργα του αποπνέουν την αύρα της αλησμόνητης πατρίδας. Φοιτητής, γιατρός, πανεπιστημιακός, οικογενειάρχης, σε όλες τις ιδιότητες κυριαρχεί η ποντιακή ταυτότητα. Η ζωή του είναι ποντιοκεντρική.

Όπως επισημαίνει στον πρόλογο του βιβλίου ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης, ο Γιώργος Παρχαρίδης, ανήκει στην πλευρά εκείνων των λίγων στην αρχή και πολλών όσων περνούσαν τα χρόνια, που ήταν περήφανος για την καταγωγή του. Δεν ξέχασε από πού ξεκίνησε και πού πήγαινε. Δεν την έκρυψε ποτέ. Βγήκε μπροστά όταν χρειάστηκε και ασχολήθηκε με τα κοινά των απογόνων Ελλήνων προσφύγων του Πόντου.