Την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023, η Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης, Αγίου Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου, «Η ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» παρουσίασε με εξαιρετική επιτυχία την πρόσφατη έκδοσή της, λαογραφικό λεύκωμα σε μορφή επιτοίχιου ημερολογίου, 36 πολυτελών πολύχρωμων μεγάλων σελίδων, με τίτλο «Ήθη και έθιμα των Ελλήνων του Πόντου», αποκλειστική έκδοση της Ένωσης, σε κείμενα και επιμέλεια της προέδρου της Ράνιας Χρυσοχοΐδου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα από τη χορωδία της Ένωσής, υπό τη διεύθυνση της μουσικολόγου Δέσποινας Κανάκη - Χρυσοχοΐδου, με συνοδεία λύρας από το Γιάννη Καζαντζίδη και νταουλιού από τον Κυριάκο Γεωργιάδη.

MABRH.THALASSA.SYLLOGOS.8.1.2023 2

Η πρόεδρος Ράνια Χρυσοχοΐδου έκανε έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων του 2022 και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα σημαντικότερα ήθη και έθιμα των Ελλήνων του Πόντου κατά τη διάρκεια των Καλαντόφωτων.

Στη συνέχεια έγινε η κοπή της βασιλόπιτας και ακολούθησε παραδοσιακό ποντιακό κέρασμα με τσίπουρο, κρασί και νοστιμότατα εδέσματα που είχαν ετοιμάσει νοικοκυρές της Ένωσης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ποντιακό γλέντι.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σ. Βούλτεψη, ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γ. Φωστηρόπουλος, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ και Περιφερειακή Σύμβουλος Ν. Κατρανίδου, ο τ. Δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος Ν. Σμύρνης Γ. Κουτελάκης, πολλοί Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι των δήμων Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου, Αγ. Δημητρίου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος, Χρίστος Δημόπουλος, η Γενική Γραμματέας της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών Γεωργία Χαριτίδου καθώς και πολλοί εκπρόσωποι φορέων.