Πλούσιες είναι οι δραστηριότητες του πολιτιστικού συλλόγου Μεσαίου «Ο Πόντος» που για χρόνια έχει καταφέρει να κρατήσει την παράδοση των Ελλήνων του Πόντου, ζωντανή στην ψυχή και τις καρδιές των κατοίκων της υπαίθρου της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε ο χορός της νεολαίας του συλλόγου στο Πνευματικό Κέντρο Μεσαίου, μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα και οι παρευρισκόμενοι διασκέδασαν μέχρι πρωίας με την ζωντανή μουσική από την ορχήστρα «Τα παιδιά του Μεσαίου», οι οποίοι έπαιξαν αφιλοκερδώς. Παρών στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μεσαίου Αναστάσιος Ι. Λαζαρίδης. Την εκδήλωση άνοιξε με ένα μικρό χαιρετισμό το μέλος της νεολαίας του συλλόγου Χρυσούλα Φωτιάδου, ενώ τον κεντρικό χαιρετισμό έκανε ο πρόεδρος του συλλόγου Θεόδωρος Αμανατίδης.

Άλλες δραστηριότητες τις ημέρες των Χριστουγέννων –Πρωτοχρονιάς

Την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014 στη 1 το μεσημέρι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου μοίρασαν δώρα στα παιδιά του παιδικού σταθμού, νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου Μεσαίου. Επίσης την Παρασκευή 26 και την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014 στις 6:30 το απόγευμα τα μέλη του παιδικού θεατρικού τμήματος του συλλόγου παρουσίασαν στο Μονόλοφο και στη Νέα Φιλαδέλφεια το θεατρικό έργο της Θεοφανίας Παπαθωμα «Ήρθαν τα Χριστούγεννα» σε σκηνοθεσία Αναστασίας Αναστασούδη, σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους, Αναπτυξιακό Σύλλογο Μονολόφου και Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Φιλαδελφείας. Την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014 στις 7 το βράδυ ο κλόουν Τιραμόλα παρουσίασε εκδήλωση για τα παιδιά με το έργο «Τα Χριστούγεννα με τα δυο ξωτικά».

Κοπή βασιλόπιτας  

Την Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015 στις 12 το μεσημέρι μέσα σε μια ζεστή και γεμάτη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Μεσαίου με μέλη και παιδιά των χορευτικών συγκροτημάτων ο σύλλογος Μεσαίου έκοψε την βασιλόπιτα.  Στην αρχή της εκδήλωσης μικρή χορωδία και με την συνοδεία ποντιακής λύρας του Παύλου Αμανατίδη έψαλλαν τα ποντιακά χριστουγεννιάτικα, πρωτοχρονιάτικα και κάλαντα Θεοφανίων. Στη συνέχεια ο ιερέας του χωριού Σταύρος Κυρσταυρίδης ευλόγησε και έκοψε την βασιλόπιτα. Το φλουρί της βασιλόπιτας έπεσε στην Τοπική Κοινότητα Μεσαίου. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Θεόδωρος Αμανατίδης καλωσόρισε τους καλεσμένους αναφέρθηκε στην ιστορία της προέλευσης της βασιλόπιτας. Κατόπιν, δόθηκαν έπαινοι σε μαθητές που αρίστευσαν στο γυμνάσιου, στο λύκειο, και στους εισαχθέντες στα Α.Ε.Ι. και ΤΕΙ σχολικού έτους 2013 - 2014. Οι μαθητές που πήραν έπαινο ήταν: η Ευρώπη Κουτρουδίτση, η Ιωάννα Χριστοφορίδου του Θεοδώρου και η Δήμητρα Λαζαρίδου.  Οι εισαχθέντες στα ΑΕΙ ήταν: η Αναστασία Παχνή - Τσιτηρίδου που εισήχθη στο Πολυτεχνείο και στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών - Μηχανικών Υπολογιστών κι ο Νικόλαος Πατσίδης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Τα τυχερά νομίσματα κέρδισαν η Ελένη Χρυσοχόου και η Δέσποινα Μωϋσιάδου. Την εκδήλωση τίμησε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεσαίου Αναστάσιος Ι. Λαζαρίδης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων λειτουργούσε παζάρι από το τμήμα χειροτεχνίας του συλλόγου με υπεύθυνη την Ελπίδα Γρηγοριάδου.