Το βιβλίο του καθηγητή Γιάννη Τερζίδη, «Αέρα σ’ μαναχόν κανείται…», γραμμένο στην ποντιακή διάλεκτο, θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, όπου ο συγγραφέας, στη γλώσσα της καρδιάς μας, αφηγείται ιστορίες από την «Πατρίδα» και γεγονότα του παρελθόντος. Ωστόσο, με τον ίδιο τρόπο, σχολιάζει τη σύγχρονη πραγματικότητα, αποδεικνύοντας την αδιάρρηκτη, αλληλουχία της γλώσσας μας, στην μακραίωνη διαδρομή της στο χωροχρόνο.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης, ο Στάθης Ταξίδης, ο Θανάσης Στυλίδης, ο Αλέξης Παρχαρίδης και η Αναστασία Μαχαιρίδου, στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018, στις 8 το βράδυ, στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Νίκης 13, 2ος όροφος, αίθουσα εκδηλώσεων).

BIBLIO.TERZIDIS.LESXI.PROSKLHSH.13.9.2018

Ο καθηγητής Γιάννης Τερζίδης, είναι πιστοποιημένος δάσκαλος της ποντιακής διαλέκτου και η σχέση του με την ποντιακή διάλεκτο είναι βιωματική, μιας και δάσκαλοί του ήταν οι υπεραιωνόβιοι παππούδες του, που μεσήλικες ήδη, εγκαταστάθηκαν στα Κομνηνά της Πτολεμαΐδας του νομού Κοζάνης.

Όπως επισημαίνει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο συγγραφέας Γιάννης Τερζίδης, «το χρέος της δικής μου γενιάς, θεωρώ πως ήταν να αφουγκραστεί. Να μπορέσει να γίνει κοινωνός μιας γλώσσας, μιας κουλτούρας, ενός κόσμου ολόκληρου. Μιας γλώσσας που άντεξε στο χρόνο και μας δόθηκε ολοζώντανη. Και, ίσως κάποτε, η γενιά μου πάντα, να μπορέσει να πει, πως έδωσε στην επόμενη ένα μικρός μέρος όλων αυτών. Έτσι ταπεινά, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Πως θα μπορούσε άλλωστε…».

Το βιβλίο του Γιάννη Τερζίδη «Αέρα σ’ μαναχόν κανείται…», είναι των εκδόσεων, "Αφοί Κυριακίδη ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.".