Το βιβλίο «ΚΛΕΑΝΘΗΣ -  Μνήμες  από  την  Ανατολική  Θράκη  και  τη  Μικρά Ασία», της Δέσποινας Χατζοπούλου, θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Γονίμου Σερρών, το Σάββατο 14 Απριλίου 2018, στις 7.00 το απόγευμα.

Το βιβλίο «ΚΛΕΑΝΘΗΣ - Μνήμες από την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία» είναι το 21ο βιβλίο της Δέσποινας Χατζοπούλου εκπαιδευτικού, MSc, MBA, ΜΔΕ. Αποτελεί μια ξεχωριστή ιστορική μελέτη - μαρτυρία. Ρίχνει άπλετο φως στην γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα. Στο διάστημα αυτό κατάφορη ήταν η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που πραγματοποιήθηκε οργανωμένα και συστηματικά σε βάρος των ελληνικών μειονοτικών πληθυσμών από τους Τούρκους.

Στο βιβλίο καταγράφεται η ιστορία δυο οικογενειών από το Σαμμάκοβο της Ανατολικής Θράκης και τα Πιστικοχώρια της Μικράς Ασίας, που ξεριζώθηκαν, καταδιώχθηκαν από τους Τούρκους, επέζησαν από την «Λευκή Σφαγή» και ήλθαν στην μητέρα Ελλάδα όπου, μετά από πολλές περιπέτειες, εγκαταστάθηκαν στο Γόνιμο Σερρών. Τα βάσανα τους όμως συνεχίστηκαν και εκεί, κατά την περίοδο 1942 - 1944, στην σκληρή τριετή βουλγαρική κατοχή.

Το βιβλίο «ΚΛΕΑΝΘΗΣ» διατίθεται από τα Βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ Aλυσίδα Πολιτισμού, ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ.