Το βιβλίο «ΑΝΤΥΠΑΣ», η ιστορία της οικογένειας μου μέσα από τον ξεριζωμό και τον εμφύλιο, της Δέσποινας Χατζοπούλου, θα παρουσιαστεί από τον σύλλογο Ποντίων Μονάχου, την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018, στο πνευματικό κέντρο των Αγίων Πάντων (Ungererstr, 131 – 90805, Munchen / U6 Nordfricdhof), στις 3 το μεσημέρι, με ελεύθερη είσοδο στο κοινό.

Το βιβλίο ΑΝΤΥΠΑΣ της Δέσποινας Χατζοπούλου, καταγράφει την ιστορία μιας οικογένειας Ποντίων της Κάβζας στην πιο ανηλεή φάση της Ποντιακής γενοκτονίας: Γιαγτζίμαχμούρ, Νεπιένταγ, Μαύρη Θάλασσα, κολαστήρια Σαμψούντας και τέλος Κιουρκιούτ στην Ελλάδα.

Αρχίζουν να κτίζουν και πάλι τη ζωή τους, ξεκινώντας από μηδενική βάση για να βιώσουν δυο περίπου δεκαετίες αργότερα την κατοχή και μετά τον εμφύλιο, που θα τους κάνει να αιμορραγήσουν ξανά και να προσπαθήσουν να καταπραΰνουν τις πληγές τους.

Το βιβλίο με άξονα την ιστορική μαρτυρία καταγράφει τα δεινά του Ελληνισμού κατά την γενοκτονία των Ποντίων και των Μικρασιατών και τον εμφύλιο πόλεμο μεταγενέστερα. Οι μνήμες που περιέχει δεν αφορούν μόνο τα πρόσωπα που αναφέρονται, αλλά όλους τους Έλληνες».