Η παρουσίαση του βιβλίου του Θοδωρή Δεύτου, «Είμαι πολίτισσα, τζάνουμ!», έγινε από την Μέριμνα Ποντίων Κυριών, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ωκεανός, την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017, στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, στις 7 το βράδυ.

Στην αρχή της εκδήλωσης τους προσκεκλημένους καλωσόρισε η γενική γραμματέας της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Βασιλική Μαυροβασίλη – Μαμουνή, ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους στην εκδήλωση εκ μέρους του σωματείου και τόνισε πως «εδώ σήμερα, θα γνωρίσουμε το βιβλία του Θοδωρή Δεύτου «Είμαι πολίτισσα, τζάνουμ!».

MERIMNA.LESXH.MAMOYNI.DEFTOS.BIBLIO.POLH.15.11.20173

Μετά από το βιβλίο του «Τραπεζούντα, το διαμάντι της Ανατολής», που παρουσιάσαμε πάλι εδώ πέρυσι, ένα βιβλίο για τη δική μας χαμένη πατρίδα και τους δικούς μας ανθρώπους στον Πόντο και στην Τραπεζούντα, σήμερα θα μιλήσουμε για άλλη πατρίδα, για την Πόλη και τους ανθρώπους της. Στις σελίδες του βιβλίου «Είμαι πολίτισσα, τζάνουμ», ξεδιπλώνεται η ιστορία της πόλης και των ανθρώπων της, η προκοπή, η νοοτροπία και οι συνήθειές τους και η καταστροφή και ο διωγμός που έζησαν και πάλι μέσα από τη ζωή δύο γυναικών, μάνας και κόρης, της Ρωξάνης και της Έλσας».

MERIMNA.LESXH.PANIDOU.IFIGENEIA.DEFTOS.BIBLIO.POLH.15.11.20176

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ιφιγένεια Πανίδου, η οποίο εκ μέρους των διοργανωτών, ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους στην εκδήλωση και τόνισε πως το βιβλίο του Θοδωρή Δεύτου είναι μια καταγραφή στην πολυχιλιόχρονη ιστορία των Ρωμιών της Πόλης.

MERIMNA.LESXH.DEFTOS.BIBLIO.POLH.15.11.201715

Στην έναρξη της εκδήλωσης θα προβληθεί βίντεο με εικόνες από την Πόλη.

MERIMNA.LESXH.DEFTOS.BIBLIO.POLH.15.11.201746

Ο Στέφανος Διαμαντόπουλος, από το Ράδιο Θεσσαλονίκη, τόνισε πως η σχέση του με τον ελληνισμό της Πόλης και της Ίμβρου είναι σημαντική και ανέφερε πως με χαρά αποδέχθηκε την πρόταση του Θοδωρή Δεύτου να παρουσιάσει το βιβλίο που αναφέρεται στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και τα όσα τράβηξαν στην πορεία τους, στον τόπο που γεννήθηκαν.

Η Ζαχαρένια Ζαχαρνά, στη συνέχεια διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο του Θοδωρή Δεύτου, «Είμαι πολίτισσα, τζάνουμ».

MERIMNA.LESXH.DEFTOS.BIBLIO.POLH.15.11.201738

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο συγγραφέας Θοδωρής Δεύτος, τόνισε τους λόγους που τον ώθησαν να γράψει το βιβλίο και υπόγραψε αντίτυπα του βιβλίου.