Με κεντρικό ομιλητή τον δρ. Ηλία Πετρόπουλο, Ιστορικό, Αρχαιολόγο, αναπληρωτή καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, συνεχίζεται η τέταρτη διαδικτυακή εισήγηση της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας - Κορυδαλλού, η οποία θα γίνει την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 20.30 με θέμα «Οι Αρχαίοι Έλληνες κατακτούν τον Εύξεινο Πόντο».
Το πρόγραμμα των διαδικτυακών εισηγήσεων που υλοποιείται από την Ένωση Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού, με τη συμμετοχή ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού, που ασχολούνται με την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, πραγματοποιείται μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ, κάθε Παρασκευή στις 20:30 και είναι δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες.
Ο Ηλίας Πετρόπουλος, στην εισήγησή του μεταξύ άλλων αναμένεται να αναφερθεί στον Εύξεινο Πόντο που είναι μια ιδιαίτερη θαλάσσια έκταση που εκτείνεται στα βορειοανατολικά του Αιγαίου και συνδέεται με αυτό μέσω του Ελλησπόντου και της θάλασσας της Προποντίδας.
Η αρχαιότερη γραπτή μνεία του Πόντου γίνεται μέσα σε έναν αρχαίο χεττιτικό μύθο της «βασίλισσας της πόλης Κανές» η οποία είχε γεννήσει τριάντα κορίτσια και τριάντα αγόρια και χρονολογείται πριν από τα μέσα της δεύτερης χιλιετίας π.Χ.
Η ελληνική μυθολογία έχει εκτενέστατες αναφορές στον Εύξεινο Πόντο, πράγμα που πιστοποιεί το πρώιμο ελληνικό ενδιαφέρον για τα μέρη αυτά και μάλιστα πριν από την διάλυση των μυκηναϊκών βασιλείων. Ο μύθος του Προμηθέα, η ιστορία των δύο αδελφών Φρίξου και Έλλης, η Αργοναυτική εκστρατεία και τόσοι άλλοι μύθοι φανερώνουν τον μεγάλο πόθο για την εξερεύνηση και την εγκατάσταση των Ελλήνων εκεί.
Η μόνιμη παρουσία των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο εκκινεί περί τα μέσα περίπου του 7ου αι. π.Χ., όταν μετανάστες από την Ιωνία και άλλες περιοχές των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου αποφασίζουν να εγκατασταθούν για πάντα εδώ. Είναι η στιγμή που ο ελληνισμός εισέρχεται σε μία νέα φάση του, την φάση του αποικισμού, η οποία διήρκεσε μέχρι περίπου το τέλος των κλασικών χρόνων και είχε ως απότοκο την ίδρυση εκατοντάδων ελληνικών οικισμών σε ολόκληρη την μεσογειακή παραλία και τον Παρευξείνιο χώρο και την συνακόλουθη εξάπλωση του ελληνικού πολιτισμού. Αυτό το γεγονός αποτέλεσε έναυσμα για τον Πλάτωνα να παρατηρήσει ότι η Μεσόγειος στα δικά του χρόνια έμοιαζε με λίμνη πέριξ της οποίας οι ελληνικοί οικισμοί είχαν ξεφυτρώσει σαν βάτραχοι. Από την αρχή της ελληνικής εγκατάστασης στα παράλια και την ενδοχώρα του Ευξείνου Πόντου οι Έλληνες ήρθαν σε άμεση επαφή με γηγενείς λαούς, όπως οι Σκύθες της Ευρασιατικής στέπας, οι Θράκες, οι Κόλχοι και διάφοροι ακόμα πληθυσμοί στα νότια παράλια. Με όλους αυτούς τους λαούς επεδίωξαν και διατήρησαν κατά το μεγαλύτερο μέρος της αρχαιότητας ειρηνικές σχέσεις συμβίωσης και συνύπαρξης οικοδομώντας έτσι το θαύμα που ονομάζουμε εμείς σήμερα παρευξείνιος ελληνικός πολιτισμός.
Σύντομο Βιογραφικό του Ηλία Κ. Πετρόπουλου
Ο Ηλίας Κ. Πετρόπουλος υπηρετεί στην βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία του Ελληνισμού στον Παρευξείνιο χώρο κατά την αρχαιότητα», όπου διδάσκει από το ακαδημαϊκό έτος 2000-2001 στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών.
Έχει διδάξει επίσης σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ.
Απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1999 από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Lomonosov της Μόσχας, έχοντας ως θέμα της διδακτορικής του διατριβής τον ελληνικό αποικισμό στον Βόρειο Εύξεινο Πόντο κατά τον 7ο έως το πρώτο τέταρτο του 6ου αι. π.Χ. Ως μεταπτυχιακός φοιτητής, και μετέπειτα ως καθηγητής, πήρε μέρος σε πολυάριθμες αρχαιολογικές αποστολές, όπως στην ανασκαφή των αρχαίων ελληνικών πόλεων του Κιμμερικού και του Παντικάπαιου (Κερτς) στην Κριμαία, της θέσης Γκονούρ (Αρχαία Μαργιανή), στο Τουρκμενιστάν και το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας στη Θράκη.
Αρκετά πλούσιο είναι και το συγγραφικό του έργο ενώ πολυάριθμες είναι και οι ανακοινώσεις του σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η πρώτη μονογραφία του εκδόθηκε στην Οξφόρδη το 2005 (Hellenic Colonisation in Euxeinos Pontos: Penetration, Early Establishment and the Problem of the “emporion” Revisited), ενώ το 2018 εκδόθηκε και η δεύτερη μονογραφία του με τίτλο Όμηρος και Ανατολή στο σταυροδρόμι του Αιγαίου. Ιστορία-Αρχαιολογία-Μυθολογία (εκδόσεις Κλειδάριθμος).
Μέσα στο 2021 αναμένεται η έκδοση της νέας μονογραφίας του με τίτλο «Το μεγάλο ταξίδι των μύθων ανάμεσα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και την Εγγύς Ανατολή» (εκδόσεις Κλειδάριθμος). Η θεματική των μελετών και των ανακοινώσεών του, όπως και των πέντε ογκωδέστατων ξενόγλωσσων τόμων που έχει επιμεληθεί, καλύπτει κυρίως τις αρχαίες ελληνικές αποικίες στον χώρο της Μαύρης Θάλασσας κατά τον 6ο, 5ο και 4ο αι. π.Χ., τα μυθολογικά στοιχεία, τις θεότητες και τα λατρευτικά μνημεία της περιοχής, τις ελληνικές πολιτισμικές επιδράσεις στους τοπικούς πληθυσμούς (Κιμμέριοι, Θράκες κ.ά.) κατά την αρχαϊκή, κλασική και ρωμαϊκή περίοδο και τις εμπορικές σχέσεις των Ελλήνων εποίκων με τους λαούς της Μαύρης Θάλασσας.
Έχει μεταφράσει από τα ρωσικά στα ελληνικά έργα διαπρεπών επιστημόνων, μεταξύ άλλων του Βίκτωρα Σαριανίδη και του Alexander Maslennikov, και είναι μέλος αρκετών επιστημονικών επιτροπών.
Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (Νέα Σμύρνη). Γνωρίζει αρκετές σύγχρονες και αρχαίες γλώσσες της Μικράς Ασίας, όπως χεττιτικά, λουβικά, φρυγικά και χουρριτικά, καθώς και την σφηνοειδή και την ιερογλυφική λουβική γραφή.
Από τον Σεπτέμβριο του 2018 διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών του Δ.Π.Θ. και από τον Σεπτέμβριο του 2020 είναι Πρόεδρος του Τμήματος. Τέλος, είναι Διευθυντής του νεοσυσταθέντος Εργαστηρίου «Μελέτης, Καταγραφής και Διάσωσης της Ποντιακής διαλέκτου» του Τμήματος.