Σε λαϊκό προσκύνημα στον ορθόδοξο ναό Αποστόλου Παύλου της Νυρεμβέργης (Οbere KanalStraße), θα εκτεθεί η εικόνα της Παναγίας Σουμελά από το Σάββατο 14 έως την Δευτέρα 16 Μαΐου 2016.
Με τον τρόπο αυτό ο ελληνισμός της Νυρεμβέργης τιμά το Ιωβηλαίο των 40 χρόνων του συλλόγου Ποντίων της πόλης και υποδέχεται με την προσήκουσα ευλάβεια, την ιστορική Ιερή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά.
Η υποδοχή της εικόνα θα γίνει στο αεροδρόμιο του Μονάχου στις 9 το πρωί της 14ης Μαΐου, όπου θα την υποδεχθούν ομογενείς και μέλη ποντιακών συλλόγων ντυμένοι με ποντιακές φορεσιές και η ειδική εκδήλωση θα διαρκέσει περίπου μισή ώρα.
Η μεταφορά της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά στη Νυρεμβέργη όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του συλλόγου Ποντίων Νυρεμβάργης έγινε κατόπιν συνεννόησης με το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά και ως εκ τούτου σηματοδοτεί την ιστορικότερη στιγμή της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας και εν γένει όλων των μεταναστευτικών γενεών των Ελλήνων από το 1960 ακόμη. Στις πανηγυρικές εκδηλώσεις, που θα εξελίσσονται παράλληλα με το προσκύνημα, σε κεντρική πλατεία της Νυρεμβέργης (JakobwPlatz), προσκεκλημένος είναι σύμπας ο ελληνισμός της Ευρώπης, ο οποίος μάλιστα θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί παράλληλα την πόλη της Νυρεμβέργης, η οποία τιμά ως εξαίρετο πολίτη της, το σπουδαίο λόγιο και ανθρωπιστή Βησσαρίωνα τον Τραπεζούντιο (1403 - 1472).
Η ευθύνη και το δέος της φιλοξενίας, καθιστά τους συνδιοργανωτές φορείς, την ενορία Αποστόλου Παύλου, την Ελληνική Κοινότητα, το Σύλλογο Ποντίων και άπαντα τα εθιμοτοπικά σωματεία της Νυρεμβέργης, υπόλογους της ιστορικότητας της στιγμής. Η Παναγία Σουμελά, για δεκαεπτά αιώνες παραμένει όχι μόνο ένα από τα σημαντικότερα ιερά κειμήλια της χριστιανοσύνης, αλλά παράλληλα και ένα πολιτικό σύμβολο, αφού εν πολλοίς νοηματοδοτεί την παρουσία του ποντιακού Ελληνισμού στην ελληνική ιστοριογραφία.
Oι συνεμπνευστές:
Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης Εύξεινος Πόντος / Cardinal Bessario
O Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης Cardinal Bessario, ιδρύθηκε το 1976, με σκοπό την καλλιέργεια του πολιτιστικού ύφους και ήθους των μεταναστών Ποντίων στην πόλη και στα περίχωρα της Νυρεμβέργης. Τα κατάφερε εν μέρει. Σήμερα τέσσερις προσφυγικές και τρεις μεταναστευτικές γενιές μετά, αναζητά το ρόλο του, πρόθυμος να αιφνιδιαστεί και να προκληθεί, έχοντας κατανοήσει την ανεπάρκεια των καταστατικών του αρχών.
Συμμετέχοντας στο δευτεροβάθμιο όργανο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ποντίων Ευρώπης, παρακολουθεί με συμπάθεια τις αντιληπτικές υστερήσεις του χώρου των κοινών, την εσωστρέφεια και τα ενέραστα ανακλαστικά του, αναμένοντας τη νομοτελειακή του χρεοκοπεία. Προσπαθώντας ν`αρθρώσει μια εναλλακτική φωνή, χαλιναγωγεί το φολκλόρ και σαρκάζει τους εθνοδογματισμούς ρίχνοντας σκανδαλιάρικες ματιές στη ντουλάπα με τους σκελετούς.
Συνθέτει εγκολπώνοντας ολοένα και περισσότερα μέλη μη ποντιακής καταγωγής και συνείδησης, ένας παράγοντας δυσερμήνευτης γοητείας και παραγωγικής αυθυποβολής. Ο Σύλλογος αρέσκεται ν` απολαμβάνει τον εκκεντρισμό, και την ηδονική μοναδικότητα του εν γένει αποσυνάγωγου της αγοραίας και στερεοτυπικής έκφρασης.
Ενορία Αποστόλου Παύλου Νυρεμβέργης
Ιδρύθηκε το 1961. Με τη βοήθεια της Ευαγγελικής Εκκλησίας, χρησιμοποίησε μέχρι το 1995 διαφορετικούς ναούς προκειμένου να ικανοποιήσει τις θρησκευτικές ανάγκες των ελληνορθόδοξων μεταναστών στη Νυρεμβέργη. Το 1997 εγκαινίασε τον ιδιόκτητο διόροφο σταυροειδή με τρούλο ναό, στηνObere Kanal Str, με τη συνδρομή των ενοριτών, της Ι. Μητρόπολης Γερμανίας και τη σημαντική χορηγία της Ευαγγελικής Εκκλησίας. Μέχρι πρόσφατα ήταν ο φορέας διαχείρισης των ελληνικών νηπιαγωγείων της πόλης. Το πνευματικό της κέντρο συγκεντρώνει και προτείνει πλήθος δράσεων, δίνοντας την ευκαιρία σε ελληνόπουλα τα οποία παρακολουθούν γερμανικά σχολεία, να έρθουν σε επαφή με τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Η πρόσφατη παραγωγή «Proud to be Greek in Nürnberg» πρωτοτυπεί αναδεικνύοντας το εκφραστικό και συνεργατικό ταλέντο των νεαρών μελών του ενοριακού κέντρου.
Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης
Το 1964 οι Έλληνες μετανάστες της Νυρεμβέργης ίδρυσαν το Σύλλογο Ελλήνων Εργαζομένων, ο οποίος αποτέλεσε τον πρόδρομο της Ελληνικής Κοινότητας. Το 1981 η Ελληνική Κοινότητα απέκτησε το πρώτο της καταστατικό και έκτοτε λειτουργεί ως θεσμικός εκπρόσωπος του ελληνισμού στη γερμανική και ελληνική Πολιτεία με πλήθος δράσεων και πρωτοβουλιών. Λειτουργεί καθημερινά, εξυπηρετώντας και διεκπεραιώνοντας υποθέσεις και προβλήματα των δέκα και πλέον χιλιάδων Ελλήνων της Νυρεμβέργης, με την αφιλοκερδή συμμετοχή των μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου. Στηρίζει τα ελληνικά σχολεία, συμμετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή της Νυρεμβέργης και υποδέχεται τους νέους μετανάστες από την Ελλάδα, παρέχοντας δωρεάν μαθήματα γερμανικής γλώσσας. Η ελληνική κοινότητα Νυρεμβέργης και ο Δήμος Νυρεμβέργης, εκπονούν σχέδιο δράσης για την υποστήριξη του hot spot των μεταναστών στην πόλη της Καβάλας.