Τα Θυρανοίξια του ανακαινισμένου ιστορικού ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου, στην οδό Ελλήνων στο κέντρο της Βιέννης, θα τελέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος το μεσημέρι της Κυριακής 24 Απριλίου 2016, ενώ το απόγευμα του Σαββάτου 23 Απριλίου, θα έχει συνάντηση με τον Ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ.
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου, στην Οδό Ελλήνων στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας, είναι ένας από τους αρχαιότερους και πλέον ιστορικούς ναούς της Ορθοδοξίας στη Διασπορά.
Στη σημερινή του μορφή, ο ναός του Αγίου Γεωργίου χρονολογείται από το 1806 και σε αυτόν εκκλησιάζονταν ο Ρήγας Φεραίος, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και μέλη της Φιλικής Εταιρείας. Φιλοξενήθηκε αρχικά σε άλλα κτίρια, για να ανεγερθεί στη σημερινή του μορφή στην Οδό των Ελλήνων, το 1806, διαθέτοντας μέχρι σήμερα έργα επιφανών καλλιτεχνών μεγάλης αξίας, όπως εικόνες του Κωνσταντίνου Παρθένη.
Στο κέντρο της Βιέννης, όπου διακρίνεται η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας
Τα τελευταία χρόνια χρειαζόταν ανακαίνιση και την πρωτοβουλία γι' αυτό το σκοπό είχε αναλάβει η Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, ενώ στην ανακαίνισή του συνέβαλαν, ακόμη και σε περίοδο κρίσης, Έλληνες από τη Βιέννη και όλο τον κόσμο, όπως επίσης και φίλοι της Ελλάδας.
Το ενδιαφέρον του για την ανακαίνιση του ναού είχε εκφράσει στον μητροπολίτη Αυστρίας και έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, και ανέφερε πως όταν τελειώσει, θα τελέσει τα Θυρανοίξια του ανακαινισμένου ναού του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος είναι στενά συνδεδεμένος με την ιστορία των Ελλήνων της Βιέννης και του νεότερου ελληνικού Έθνους.
Ο Μητροπολίτης Αυστρίας και έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος
Να επισημάνουμε ότι μητροπολίτης Αυστρίας και έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος, διαδέχθηκε τον πρόωρα εκλιπόντα μητροπολίτη Μιχαήλ, μία μεγάλη προσωπικότητα της Κεντρικής Ευρώπης, ο οποίος συνέβαλε στην διατήρηση και ανάπτυξη της ορθοδοξίας στην περιοχή.
Μάλιστα ο μητροπολίτης Μιχαήλ, τίμησε με τον δικό του τρόπο έναν μεγάλο ηγέτη της ορθοδοξίας και ιδιαίτερα των κατατρεγμένων Ελλήνων του Πόντου, τον Μητροπολίτη Αμάσειας Γερμανό Καραβαγγέλη, ο οποίος υπήρξε και Μητροπολίτης και Έξαρχος Κεντρώας Ευρώπης (1924 - 1935), όταν και εξεδιώχθη και επικηρρύχθηκε από τους Τούρκους, γιατί κατηγορήθηκε πως σχεδίαζε την ίδρυση ελληνικού κράτους στον Πόντο. Για το σκοπό αυτό ο Μητροπολίτης Μιχαήλ έγραψε ειδικό βιβλίο για την προσωπικότητα του Γερμανού Καραβαγγέλη, το οποίο ήταν και το αντικείμενο της διδακτορικής του διατριβής.
Η Κοινότητα του Αγίου Γεωργίου (η Αδελφότητα των Ελλήνων Ορθοδόξων Οθωμανών Υπηκόων, όπως αποκαλούνταν τότε) φέρεται να ιδρύθηκε το 1683 στη Βιέννη, τότε πρωτεύουσα της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, από Έλληνες με οθωμανική υπηκοότητα, κυρίως εμπόρους.