ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ:

ΚΕΙΜΕΝΑ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΦΟΡΗΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ

Δεν είχε προηγούμενο αυτό που συνέβη στον χορό της Ποντιακής Εστίας Στουτγάρδης που έγινε το βράδυ του Σαββάτου 11 Μαρτίου 2023, τόσο από τη συμμετοχή των καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Γερμανία, όσο και με τους καλλιτέχνες από την περιοχή της Βάδης Βυρτεμβέργης, όσο και με την συμμετοχή του κόσμου.

PONTIAKH.ESTIA.STOYDGRAFDH.XOROS.11.3.2023.IMG 3855 14

Όλοι οι καλλιτέχνες στη μουσική σκηνή

Οι πολίτες της Γερμανίας, Έλληνες απόγονοι προσφύγων και όχι μόνο, αλλά και Γερμανοί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ποντιακής Εστίας Στουτγάρδης, μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έκανε στάχτη το κτίριο του ιστορικού ποντιακού σωματείου της Βάδης Βυρτεμβέργης, και όλα όσα εμπεριέχονταν σε αυτό, έγγραφα, φορεσιές, μνήμες, έδωσαν το δυναμικό παρών τους.

PONTIAKH.ESTIA.STOYDGRAFDH.XOROS.11.3.2023.IMG 3855 13

Χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν στο χορό της Ποντιακής Εστίας Στουτγάρδης

Περισσότεροι από 1.700 πολίτες ελληνικής καταγωγής και όχι μόνο, κατέκλυσαν την CARL BENZ ARENA STUTTGART από τις 7 το βράδυ του Σαββάτου όταν προσέρχονταν για να μπουν στη μεγάλη σάλα και οι περισσότεροι διασκέδασαν μέχρι τις 5 το πρωί της Κυριακής σε ένα ατέλειωτο ποντιακό γλέντι, με μουσικές που έρχονταν από τις αλησμόνητες πατρίδες του Ευξείνου Πόντου, έτσι όπως τις μετέφεραν στις άυλες αποσκευές τους, οι παππούδες και οι καλομάνες.

PONTIAKH.ESTIA.STOYDGRAFDH.XOROS.NIKOLAIDIS.11.3.2023.IMG 3855 17

Ο Στάθης Νικολαΐδης στο τραγούδι, ο Γιώργος Ατματσίδης στη λύρα και ο Κώστας Ζώης στο νταούλι

Μουσικές και χορούς, της χαράς, του πόνου, της νοσταλγίας, της ξενιτιάς. Και είναι να απορείς που παιδιά των προσφύγων και μεταναστών “στις φάμπρικες της Γερμανίας”, απόγονοι των Ελλήνων του Πόντου, νέες και νέοι τέταρτης και πέμπτης γενιάς, να κρατούν την ελληνική της γλώσσα, να μιλούν την ρωμαίϊκη διάλεκτο, τα ποντιακά στην καρδιά της βιομηχανικής Ευρώπης. Να τραγουδούν, να χορεύουν, να νοσταλγούν και να υμνούν, τα παρχάρια του Πόντου, τις Ρωμάνες, τα ραχία και τα θαλασάκρα του Ευξείνου Πόντου.

PONTIAKH.ESTIA.STOYDGRAFDH.XOROS.PARXARIDIS.ALEXIS.11.3.2023.IMG 3855 20

Ο Αλέξης Παρχαρίδης στο τραγούδι, ο Φάνης Κουρουκλίδης στη λύρα, ο Κώστας Ζώης στο νταούλι και ο Τάκης Βαμβακίδης στην παρουσίαση του προγράμματος

Και οι καλλιτέχνες να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, να εναλλάσσονται στη σκηνή και να απογειώνουν το κέφι όλων εκείνων που μπόρεσαν να κρατήσουν τραπέζι στον χορό της Ποντιακής Εστίας.

PONTIAKH.ESTIA.STOYDGRAFDH.XOROS.11.3.2023.IMG 3855 19

Ο Γαβρίλος Σιδηρόπουλος στο τραγούδι και το μουσικό σχήμα που τον συνόδευε

Γιατί, εκτός από τους 1.700 που κατάφεραν να μπουν στην σάλα, υπήρχε και λίστα αναμονής άλλων 1.100 ατόμων που περίμεναν να ακυρώσει κάποιος τη συμμετοχή του για να μπορέσουν κι αυτοί να συμμετέχουν σε αυτήν την πανδαισία της ποντιακής μουσικής.

PONTIAKH.ESTIA.STOYDGRAFDH.XOROS.11.3.2023.IMG 3855 18

Μέρος του κόσμου στην εκδήλωση της Ποντιακής Εστίας Στουτγάρδης

Ο χορός της Ποντιακής Εστίας Στουτγάρδης, ήταν επετειακός. Τριάντα οκτώ χρόνια, από την ίδρυση του ιστορικού σωματείου του κέντρου της Βάδης Βυρτεμβέργης. Αλλά, ας όψεται της Κορώνας ο υιόν, COVID 19. Λίγες ημέρες πριν από τον επετειακό χορό των 35χρονων, τον Μάρτιο του 2020, έγινε η καθολική απαγόρευση και ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις. Κι έτσι μετά από τρία χρόνια, ο χορός της Ποντιακής Εστίας Στουτγάρδης, άφησε εποχή. Θύμιζε ένα μικρό φεστιβάλ ποντιακών χορών, στη συμμετοχή του κόσμου.

PONTIAKH.ESTIA.STOYDGRAFDH.XOROS.11.3.2023.IMG 3855 10

Ο Θεοχάρης Κριθαρίδης, χοροδιδάσκαλος και πρωτοχορευτής εισέρχεται στην αίθουσα εκδηλώσεων με τους χορευτές της Ποντιακής Εστίας 

Η συμμετοχή του χορευτικού της Ποντιακής Εστίας Στουτγάρδης, με την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου Θεοχάρη Κριθαρίδη, απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των θεατών, που για λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 11 Μαρτίου 2022, έκαναν ένα διάλειμμα από το χορό και απόλαυσαν τις νέες και τους νέους να αποδίδουν τους ποντιακούς χορούς, με ρυθμό και αρμονία.

PONTIAKH.ESTIA.STOYDGRAFDH.XOROS.11.3.2023.IMG 3855 5

Ένα αποτέλεσμα που είναι απόρροια της μεθοδικής δουλειάς που γίνεται στο σύλλογο από τον χοροδιδάσκαλο με καταγωγή από τη Δράμα Θεοχάρη Κριθαρίδη, ο οποίος αφιερώνει ώρες για την διδασκαλία τους, αλλά και οι νέες και οι νέοι, μεθοδικά μαθαίνουν τους ποντιακούς χορούς, στον ελεύθερο χρόνο τους από τις σπουδές και την δουλειά τους. Γιατί θέλουν εκεί στα ξένα, να μην χάσουν την επαφή τους με τον ελληνικό πολιτισμό, με τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου.

PONTIAKH.ESTIA.STOYDGRAFDH.XOROS.11.3.2023.IMG_3855_8.jpg

Βεβαίως εκτός από τον κόσμο που αγκαλιάζει και βρίσκεται κοντά στην Ποντιακή Εστία Στουτγάρδης, είναι και οι επώνυμοι Έλληνες απόγονοι των προσφύγων του Πόντου και της Μικρασίας, αλλά και φιλοπόντιοι, οικονομικοί παράγοντες της Γερμανίας, οι οποίοι ξεχώρισαν στον τομέα τους στη γερμανική κοινωνία, με κάθε τρόπο βοηθούν τις προσπάθειες του συλλόγου, με τις δικές τους χορηγίες. Δεν ξεχνούν τις ρίζες τους, βλέπουν τον ελληνισμό να προοδεύει και βοηθούν με τον δικό τους τρόπο. Αλλά και οι διοικούντες του ποντιακού συλλόγου ως ελάχιστο δείγμα για όλους όσους βοήθησαν και βοηθούν, ως αντίδωρο τους βράβευσαν γι’ αυτή τους την προσφορά.

PONTIAKH.ESTIA.STOYDGRAFDH.XOROS.SIDHROPOYLOY.11.3.2023.IMG 3855 12

Μετά από αυτήν την πανδαισία μουσικής του αλησμόνητου Πόντου, στην καρδιά της βιομηχανικής Ευρώπης, στο κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης στη Στουτγάρδη, αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα, πως οι απόγονοι των Ελλήνων προσφύγων του Πόντου, 100 χρόνια μετά τον τραγικό ξεριζωμό, και πενήντα χρόνια από την μετανάστευση στη Γερμανία, τα παιδιά και τα εγγόνια τους, κρατούν τον ελληνισμό στην ψυχή τους, ως ένα άυλο πολιτιστικό στοιχείο της κληρονομιάς, βαδίζοντας, σην στράταν τη Πατρίδας…

EXOUZIDIS.SABBAS.PONTIAKH.ESTIA.11.3.2023.IMG 3511

Ο Σάββας Εξουζίδης, πρόεδρος της Ποντιακής Εστίας Στουτγάρδης και ο παρουσιαστής της εκδήλωσης ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης

Τους συμμετέχοντες και τους επισήμους στην εκδήλωση καλωσόρισε ο πρόεδρος της Ποντιακής Εστίας Στουτγάρδης Σάββας Εξουζίδης, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στα θύματα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματας των Τεμπών και ανέφερε.

Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου και εμού προσωπικά, σας μεταφέρουμε τον χαιρετισμό εκτίμησης μας προς όλους εσάς και ταυτοχρόνως σας καλωσορίζουμε στην αποψινή μουσικοχορευτική εκδήλωση, η οποία ήταν προγραμματισμένη εορταστική εκδήλωση για τα 35 χρόνια ύπαρξης του συλλόγους μας στις 14 Μαρτίου 2020, αλλά δυστυχώς λόγω της πανδημίας του Κορωναϊκού και του Lockdown την ακυρώσαμε.

PONTIAKH.ESTIA.STOYDGRAFDH.XOROS.11.3.2023.IMG 3855 2

Η «Ποντιακή Εστία» Στουτγάρδης δημιουργήθηκε από ένθερμους Πόντιους τον Μάιο του 1985 και τη διαχρονική της πορεία συνόδευαν πάντα η υπομονή, η επιμονή, η δύναμη, η πίστη και η εργασία.

Εάν σήμερα κάναμε μία ιστορική αναδρομή, στα 35 συν 3, τριακοστά πέντα συν τρία χρόνια ύπαρξης της, θα διαπιστώναμε ότι, ο ανθρωπισμός με κέντρο και άξονα την αλληλεγγύη, την αλληκοκατανόηση και την αλληλοϋποστήριξη ήταν αυτές οι αξίες που την διέκριναν και προπορεύτηκαν κατά ένα μεγάλο μέρος στη διάρκεια των 38 ετών της ύπαρξης του συλλόγου μας.

PONTIAKH.ESTIA.STOYDGRAFDH.XOROS.BASILEIADIS.LINARDAKIS.11.3.2023.IMG 3855 7

Ο Σωκράτης Βασιλειάδης, Έλληνας επιχειρηματίας στη Στουτγάρδη, ο Συμεών Λιναρδάκης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Στουτγάρδη στο τραπέζι των επισήμων και χορηγών της εκδήλωσης

Σε όλα αυτά τα χρόνια η Ποντιακή Εστία έχει επιδείξει ένα αξιόλογο έργο στον τομέα της πολιτιστικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Έχει αποδείξει έμπρακτα ότι είναι ένας φορέας με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.

PONTIAKH.ESTIA.STOYDGRAFDH.XOROS.11.3.2023.IMG 3855 9

Όπως όλοι γνωρίζετε στις 20 Απριλίου 2022 το σπίτι της Ποντιακής Εστίας κάηκε ολοσχερώς. Μέσα σε αυτό στεγάζονταν η ψυχή του ποντιακού ελληνισμού στη Στουτγάρδη. Οι συνέπειες της φωτιάς για εμάς ήταν πολύ μεγαλύτερες από τη ζημιά που προκλήθηκε στο κτίριο, το οποίο αφού παραδόθηκε στις φλόγες, αποτέφρωσε μαζί του όλο το σημαντικό αρχαιακό υλικό από όλες τις κοινωνικές και παραδοσιακές δραστηριότητές μας.

PONTIAKH.ESTIA.STOYDGRAFDH.XOROS.KOSMOS.11.3.2023.IMG 3855 15

Με πλήρη επίγνωση της υψηλής αποστολής μας εκτιμούμε ότι, η αποψινή βραδιά είναι η κορύφωση της στήριξης μελών και φίλων του συλλόγου μας. Υποσχόμαστε, εργαζόμαστε και ελπίζουμε πάντα στη δημιουργία των προϋποθέσων που θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε το όραμά μας, με στόχο πάντα την αποκατάσταση του κτιρίου.

Υποχρέωσή μας είναι να εκφράσουμε προς όλους εσάς, τη βαθιά μας εκτίμηση για τις υπηρεσιες που έχετε κατά καιρούς προσφέρει στο Σύλλογό μας. Ο καθένας από τη θέση του και ανάλογα με τις δυνάμεις και τις δυνατότητές του.

PONTIAKH.ESTIA.STOYDGRAFDH.XOROS.11.3.2023.IMG 3855 22

Οι τιμηθέντες από την Ποντιακή Εστία Στουτγάρδης, Δημήτρης Οξυσίδης, πρώην πρόεδρος της Εστίας, οι χορηγοί Γιώργος Σιδηρουργόπουλος, Σωκράτης Βασιλειάδης, Ανέστης Τυριτίδης και ο Σάββας Εξουζίδης, πρόεδρος της Ποντιακής Εστίας Στουτγάρδης 

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τους χορηγούς μας, Σωκράτη Βασιλειάδη, Ανέστη Τυριτίδη και Αντώνη Κουϊρουκίδη, για την άμεση ανταπόκρισή τους και την ευγενική χορηγία τους, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στη σημερινή μας επιτυχία.

PONTIAKH.ESTIA.STOYDGRAFDH.XOROS.11.3.2023.IMG 3855 1

Τιμηθέντες μέλη και συμπαραστάτες της Ποντιακής Εστίας Στουτγάρδης

Να συγχαρώ ακόμη τα μέλη και τα παιδιά της Ποντιακής Εστίας που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση και διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής και όχι μόνον, γιατί ήταν, είναι και θα είναι ο κορμός του συλλόγου μας. Για να έχουμε εμείς σήμερα, αυτά τα αποτελέσματα και ιδιαιτέρως όλους όσους δουλεύουν σήμερα αφιλοκερδώς.

PONTIAKH.ESTIA.STOYDGRAFDH.XOROS.11.3.2023.IMG 3855 9

Σάββατο 11 Μαρτίου 2023! 35 + 3 χρόνια Ποντιακή Εστία!

Πριν τρία χρόνια είχαμε δεσμευτεί πως θα γιορτάσουμε την επέτειο του συλλόγου μας μ' ένα αξέχαστο γλέντι!

Το Σάββατο που προηγήθηκε στο Carl BENZ Arena η δέσμευση έγινε πραγματικότητα.

Τέσσερις εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της εκδήλωσης, τα εισιτήρια είχαν ήδη εξαντληθεί!

PONTIAKH.ESTIA.STOYDGRAFDH.XOROS.11.3.2023.IMG 3855 4

Πάνω από 1.700 φίλοι του Συλλόγου γέμισαν την αίθουσα του. Συμπατριώτες μας από κάθε γωνία της Γερμανίας και από την Ελλάδα στήριξαν με την παρουσία τους την εκδήλωση της Ποντιακής Εστίας Στουτγάρδης!

Παιδιά, νέοι και μεγαλύτεροι, πιασμένοι χέρι - χέρι διασκέδασαν και χόρεψαν μέχρι το πρωί. Η αγάπη και η στήριξη όλων αυτών των ανθρώπων μας δίνει δύναμη! Τους ευχαριστούμε όλους! Ευχαριστούμε.

PONTIAKH.ESTIA.STOYDGRAFDH.XOROS.11.3.2023.IMG 3855 16

Ο Δημήτρης Οξυσίδης, πρώην πρόεδρος της Ποντιακής Εστίας στην τελετή απονομής των βραβείων, ο Σάββας Εξουζίδης πρόεδρος της Ποντιακής Εστίας, τιμούν τον ηθοποιό Τάκη Βαμβακίδη και τον τραγουδιστή Αλέξη Παρχαρίδη για την προσφορά τους στο σύλλογο 

Τα μέλη της Ποντιακής Εστίας Στουτγάρδης που στάθηκαν ήρωες - αγωνιστές! Ακούραστοι εθελοντές όλοι τους απέδειξαν πως ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα! Ευχαριστούμε επίσης από καρδιάς... Όλους τους φίλους και εκπροσώπους των Ομογενειακών Σωματείων - Συλλόγων που μας τίμησαν.

Τον αγαπητό ηθοποιό και φίλο της Εστίας κ. Τάκη Βαμβακίδη για την παρουσίαση της εκδήλωσης.

PONTIAKH.ESTIA.STOYDGRAFDH.XOROS.BAMBAKIDIS.OXYZIDIS.11.3.2023.IMG 3855 11

Ο παρουσιαστής της εκδήλωσης, ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης, αναφέρεται στην προσφορά της εφημερίδας ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ, εδώ και 27 χρόνια στον ποντιακό, προσφυγικό και ομογενειακό ελληνισμό

Τους καλλιτέχνες, μουσικούς από την Ελλάδα για την άψογη συνεργασία. Χάρης Αθανασιάδης, Μπάμπης Κεμανετζίδης, Αλέξης Παρχαρίδης, Γαβρίλης Σιδηρόπουλος, Στάθης Νικολαΐδης, Φάνης Κουρουκλίδης, Γιώργος Ιακωβίδης, Γιώργος Ιωαννίδης, Λευτέρης Ραφαηλίδης, Μπάμπης Ραφαηλίδης, Κώστας Κατιρτσίδης, Γιώργος Ατματσίδης, Κώστας Ζώης. Τους μουσικούς που πάντα στηρίζουν τον σύλλογο, Κρίστιαν Γιαλαμάς, Κυριάκος Εμμανουηλίδης, Ιωάννης Ευθυμιάδης, Νίκος Μπίλιας, Γιώργος Πασχαλίδης, Σταύρος Μωισίδης.

Τους φωτογράφους και γενικότερα όλους όσους κρατούν αρχείο για την Ποντιακή Εστία. Παύλος Νικολαΐδης και Έλλη Κουτσουρίδου. Τους χορευτές μας, μικρούς και μεγάλους για την άψογη εμφάνιση. Τον χοροδιδάσκαλο μας Θεοχάρη Κριθαρίδη.

PONTIAKH.ESTIA.STOYDGRAFDH.XOROS.EXOUZIDIS.PETALIDIS.11.3.2023.IMG 3855 6

Ο Σάββας Εξουζίδης, παραδίδει στον δημοσιογράφο Φόρη Πεταλίδη τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στον ποντιακό ελληνισμό και στην Ποντιακή Εστία

Τον δημοσιογράφο και φίλο Φόρη Πεταλίδη.

Τους ακούραστους επαγγελματίες – χορηγούς μας, Σωκράτη Βασιλειάδη, Ανέστη Τυριτίδη, Αντώνη Κουϊρουκίδη, El Greco Ελληνικό Παντοπωλείο SOKRATES Dienstleistungen GmbH CafeBar CaBa James Rice Taverna Plori Corpus Physiotherapie Melirryton-Patisserie Valid Car Rental.

Ευχαριστούμε όλους εκείνους που λόγω οικογενειακών - επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπορούν πλέον να είναι ενεργά μέλη της Εστίας, αλλά δεν μας ξεχνούν!

Ευχαριστούμε επίσης τα πρώην μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τελευταίων ετών που δηλώνουν πάντα "παρών"! Ζητάμε συγνώμη για παραλείψεις και πιθανά οργανωτικά λάθη. Ελπίζουμε όλοι όσοι παραβρέθηκαν στην επετειακή εκδήλωση της Ποντιακής Εστίας Στουτγάρδης να την απολαύσουνε όσο και εμείς.