Στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Πρόληψη του Βίαιου Εξτρεμισμού, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης συναντήθηκε στην έδρα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών στη Γενεύη, στις 8 Απριλίου 2016, με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου, Αιδεσιμότατο Olav Fykse Tveit.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της ελληνικής κυβέρνησης για τη συνεργατική διάθεση και την αλληλεγγύη που επιδεικνύει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών προς την Ελλάδα, έχοντάς την τοποθετήσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του εδώ και αρκετό καιρό, ενώ ζήτησε να συνεχιστεί η παροχή στήριξης προς τη χώρα, η οποία -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου  προσφυγική κρίση.

Επιπλέον, ο κ. Αμανατίδης ευχαρίστησετο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών για την πρωτοβουλία αποστολής «ανοιχτής επιστολής» με το 'Συνέδριο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών' (CEC) και την Επιτροπή Εκκλησιών για τους Μετανάστες στην Ευρώπη (CCME) -σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNCHR), με βασικό αίτημα «την κινητοποίηση δυνάμεων για την υποβοήθηση της επανεγκατάστασης των προσφύγων», μέσω της οποίας επιδιώκεται η ουσιαστική στήριξη της Ελλάδας στο μεταναστευτικό και υπογράμμισε ότι θα μεταφέρει την εν λόγω σημαντική είδηση στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Τέλος, απηύθυνε πρόσκληση προς τον Γενικό Γραμματέα, Αιδεσιμότατο Olav Fykse Tveit,  να επισκεφθεί σύντομα την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο κ. Olav Fykse Tveit, αφού καλωσόρισε τον υφυπουργό Εξωτερικών, τόνισε ότι οι περισσότερες Εκκλησίες στην Ευρώπη βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή», προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και την κοινωνία των πολιτών έναντι της μεταναστευτικής/ προσφυγικής κρίσης, η οποία συνιστά «ανθρωπιστική κρίση».

Ειδικότερα, δε δίστασε να χαρακτηρίσει την επιβολή περιορισμών ως είδος «συλλογικής τιμωρίας», υπογράμμισε την ανάγκη επίδειξης ανθρωπισμού και συμπόνιας προς τους πρόσφυγες, ενώ κάλεσε την Ευρώπη να προσφέρει μεγαλύτερη στήριξη και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.

«Οι Εκκλησίες παγκοσμίως εμφανίζονται ιδιαίτερα 'δραστήριες' στο μεταναστευτικό/ προσφυγικό ζήτημα, αναλαμβάνοντας- με σχετικές αποστολές τους- ρόλο όχι απλώς συμβουλευτικό αλλά και εκτελεστικό/ επιχειρησιακό, ενώ επιζητούν μια ευρωπαϊκή διαχείριση στο πρόβλημα στη λογική του «burdensharing»», διευκρίνισε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Επιπλέον, χαρακτήρισε την προαναφερόμενη «ανοιχτή επιστολή» ως «πρωτοβουλία για κινητοποίηση δυνάμεων μέσω της οποίας παρέχεται ενδελεχής ενημέρωση προς τις Εκκλησίες, ανά τον κόσμο, προκειμένου να ευαισθητοποιούν και συσστρατευθούν στο εν λόγω πεδίο».

Ολοκληρώνοντας, ο Γενικός Γραμματέας, Αιδεσιμότατος Olav Fykse Tveit, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη δραστηριοποίηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και από τη γενναιοδωρία και τη συμπόνια του ελληνικού λαού προς τους πρόσφυγες.