ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ένας ποντιακής καταγωγής, ο νέος Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουϊ Ιωάννης (Τσαφταρίδης) ο οποίος γεννήθηκε στον Άγιο Κήρυκο της Ζακύνθου με καταγωγή από τη Σεβάστεια, ενθρονίστηκε στη νέα του θέση, μέσα σε έντονο κλίμα συγκίνησης, με τη σεπτή ευλογία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β’.
Η τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτου έγινε την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016 στον Ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Αλεξάνδρου, στην πρωτεύουσα της Ζάμπια Λουκάσα, στην οποία παρευρέθησαν ο εκπρόσωπος του Αλεξανδρινού Προκαθημένου Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναϊρόμπι κ. Μακάριος, ο τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Δαμασκηνός και οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς Μουάνζα κ. Ιερώνυμος, Κατάνγκα κ. Μελέτιος, Μπουρούντι και Ρουάντα κ. Ιννοκέντιος και Κισσούμου και Δυτικής Κένυας κ. Αθανάσιος.
Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο νέος Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουϊ Ιωάννης, μεταξύ άλλων τόνισε πως «καλούμαι από τον Θεό να σταθώ άξιος του θεσμού που εκπροσωπώ, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, ο οποίος θεσμός έχει παρουσία και ιστορική συνέχεια είκοσι και πλέον αιώνων στον αφρικανικό χώρο… Σας διαβεβαιώ ότι βρίσκομαι εδώ ως διάκονος όλων σας. Όλοι βρισκόμαστε κάτω από τον ίδιο ουρανό, υπό την σκέπη της Εκκλησίας, του Χριστού και του Πατριαρχείου μας. Έχουμε δε και κοινό πολιτισμό, τον ένδοξο ελληνικό πολιτισμό μας, που ξεκίνησε από την μεγάλη πόλη της Αλεξάνδρειας από τον Στρατηλάτη Μέγα Αλέξανδρο, καθιστώντας την μοναδικό κέντρο στον τότε γνωστό κόσμο, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου. Συνεπώς, ο κάθε ορθόδοξος χριστιανός, ο κάθε ένας από εμάς, σε αυτήν την όμορφη και φιλόξενη χώρα της Ζάμπιας, γίνεται φορέας αυτού του πολιτισμού. Και αυτόν τον πολιτισμό, πρέπει πάση θυσία να τον κρατήσουμε ζωντανό. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, το μέλλον και τη συνέχεια αυτής της χώρας».
Ο νέος Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουϊ Ιωάννης (Τσαφταρίδης) από το 1993 οπότε χειροτονήθηκε διάκονος στη Ζάκυνθο έως και σήμερα, έχει προσφέρει πολλά στην ιεραποστολή και στη διάδοση του χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας στην αφρικανική ήπειρο, μιας και έχει υπηρετήσει στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, τη Ζιμπάμπουε, τη Ζάμπια, την Αίγυπτο και τη Νότια Αφρική.
Στην τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μαλάουϊ που έγινε παρουσία πλήθους μητροπολιτών, του υπουργού Εσωτερικών της Ζάμπιας, του ανεξάρτητου βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου Νίκου Νικολόπουλου, πρέσβεων καιεκπροσώπων διεθνών οργανισμών, αναγνώστηκαν μηνύματα του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό Γιάννη Αμανατίδη και του υφυπουργού Πολιτισμού - Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή.
Έντονο ήταν το κλίμα συγκίνησης και στους πιστούς, αφού ο νέος Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουϊ Ιωάννης (Τσαφταρίδης) ήταν πάντοτε κοντά σε κάθε πρόβλημά τους, ενώ είναι ένας νέος άνθρωπος με αξιόλογες σπουδές, δημοσιεύσεις άρθρων, επιστημονικές μελέτες που ενισχύουν την προσωπικότητά του.
Ωστόσο εκείνο που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η βαθιά αίσθηση του καθήκοντος και της αγάπης και βοήθειας στον συνάνθρωπο, αλλά το λεπτό χιούμορ του. Όσοι τον γνώριζαν από κοντά πιστεύουν πως το έργο και η δύναμη του χαρακτήρα του, είναι η αρχή μιας νέας εποχής για την Μητρόπολη Ζάμπιας και Μάλαουϊ.
Στη Διακοινοβουλευτική της Ορθοδοξίας
Ο Μητροπολίτης Ζάμπια και Μαλάουϊ Ιωάννης (Τσαφταρίδης) με τον γ.γ. της
Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής της Ορθοδοξίας Γιάννη Αμανατίδη και τον
σύμβουλο της Διακοινοβουλευτικής δρ. Κώστα Μυγδάλη
Στα τέλη Ιουνίου του 2015, ο νέος Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουϊ Ιωάννης (Τσαφταρίδης) συμμετείχε στην διεθνή διακοινοβουλευτική συνδιάσκεψη της Ορθοδοξίας που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη της Αυστρίας και ανάδειξε θέματα που έχουν να κάνουν με την αφρικανική ήπειρο στις επαφές του με τους εκπροσώπους Ορθοδόξων Εκκλησιών και Κοινοβουλίων από όλο τον κόσμο.
Ο Μητροπολίτης Ζάμπια και Μαλάουϊ Ιωάννης (Τσαφταρίδης),
με την εφημερίδα ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ, στα χέρια του
Όπως δήλωσε στον ΕύΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ, είναι υπερήφανος για την ποντιακή του καταγωγή, γιατί όπως μας είπε, χάρις σε αυτήν απέκτησε αρχές και αξίες για βοήθεια στον συνάνθρωπο, ωστόσο όπως είπε επειδή γεννήθηκε στην Ζάκυνθο μια περιοχή όπου έφτασαν πρόσφυγες του 1922, αλλά στη συνέχεια έφυγαν για την υπόλοιπη Ελλάδα, δεν κατάφερε να έχει ακούσματα και να μάθει την ποντιακή διάλεκτο, όπως οι υπόλοιποι Πόντιοι που ζουν στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Γι’ αυτό όταν έρχεται στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη δείχνει αναβαπτισμένος με την επαφή που έχει με τους ποντιακής καταγωγής συμπατριώτες του, όπως μας έλεγε. Για δε την μηνιαία εφημερίδα ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ, όπως επεσήμανε είναι χαρούμενος που υπάρχει εφημερίδα που ασχολείται τόσο πολύ με τα θέματα και τα προβλήματα του ποντιακού ελληνισμού και μας φέρνει όλη την ιστορία κάθε μήνα στα σπίτια μας, και κρατάει το νήμα της ιστορίας του σήμερα με τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου.