Ο Βαλέριος Ασλανίδης, είναι ένας σύγχρονος Τραντέλλενας στο χώρο της Ρωσίας, από το Βιτιάζεβο της Ανάπας στη Νότια Ρωσία, στον Εύξεινο Πόντο, ο οποίος έκανε το εμβόλιο κατά του Κορωναϊού COVIT-19, και είναι ο πρώτος από την ελληνική κοινότητα ο οποίος εμβολιάζεται εθελοντικά.

Ο 67χρονος Βαλέριος Ασλανίδης, με καταγωγή της οικογενείας του από τον Πόντο και συγκεκριμένα από την Αργυρούπολη, είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα με μεγάλη κοινωνική και εθνική προσφορά στο χώρο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ζει και δημιουργεί στην παραθαλάσσια περιοχή του Βιτιάζεβο στην Ανάπα στη Νότια Ρωσία στον Εύξεινο Πόντο. Ολυμπιονίκης του τζούντο, πρόεδρος του ελληνικού συλλόγου «ΓΟΡΓΗΠΙΑ», έχει έναν δικό του Αμπελώνα από τον οποίο παράγει κρασί εξαιρετικής ποιότητας με την ονομασία «Γηραιός Έλλην», θέλοντας να τονίσει την ελληνική και ποντιακή καταγωγή του. Ταυτόχρονα έχει συμβάλλει στην πολιτιστική ανόρθωση των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι έχουν καταγωγή από τον Πόντο, για την οποία και είναι περήφανοι.

BITIAZEBO.1.PAIDIKO.FESTIBAL.16.9.201810

Ο Βαλέριος Ασλανίδης, βραβεύει τον χοροδιδάσκαλο ποντιακών χορών Μωϋσή Χαζαρίδη, στη διάρκεια του πρώτου παιδικού φεστιβάλ ποτνιακών χορών που έγινε στη Ρωσία

Πριν από λίγα χρόνια και συγκριμένα από τις αρχές του 2018, ο πρόεδρος του προσκάλεσε τον χοροδιδάσκαλο ποντιακών χορών από την Καλαμαριά, τον Μωυσή Χαζαρίδη, για να διδάξει ποντιακούς χορούς στα νέα παιδιά της περιοχής ο οποίος πήγε και διέμεινε μόνιμα στο Βιτιάζεβο και με την επιμονή του και την ενίσχυση του Βαλέριου Ασλανίδη, έχουν μάθε ποντιακούς χορούς.

BITIAZEBO.1.PAIDIKO.FESTIBAL.16.9.20183

Οι συμμετέχοντες στο πρώτο παιδικών φεστιβάλ ποντιακών χορών που έγινε στο Βιτιάζεβο της Ρωσίας, ανάμεσά τους και ο Βαλέριος Ασλανίδης με ποντιακή φορεσιά

Μάλιστα το πρώτο παιδικό φεστιβάλ ποντιακών χορών, το οποίο έγινε με τη συμβολή και τη χρηματοδότηση του Βαλέριου Ασλανίδη την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018, πήραν μέρος με τα χορευτικά τους συγκροτήματα, οι οργανώσεις «Γοργηπία» από το Βιτιάτζεβο, αλλά και οι σύλλογοι από το Κρασνοντάρ, Αντλερ, Καπαρτίγκα, Γιελεντζίκ και Νοβοροσίσκ, με μουσικούς και από την Ελλάδα, και ήταν μια μέθεξη ποντιακού και ελληνικού πολιτισμού στη Νότια Ρωσία.

Ο Βαλέριος Ασλανίδης στις 9 Οκτωβρίου 2020 έκανε την πρώτη δόση του ρωσικού εμβολίου κατά του Κορωναϊού και την δεύτερη δόση θα την κάνει μετά από 15 ημέρες προκειμένου να δημιουργήσει αντισώματα για τον ιό.

Όπως λέει σε φίλους του, τους οποίους και προτρέπει εάν μπορέσουν να το κάνουν, είναι μια διαδικασία που κάνουν εθελοντικά λίγοι ακόμη, είναι δωρεάν και ο Βαλέριος Ασλανίδης είναι ένας από τους 12.000 Ρώσους οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Όπως είπε για να κάνει το εμβόλιο, του έγιναν εξετάσεις, γιατί για να το κάνεις θα πρέπει να είσαι υγιής, και ταξίδεψε στη Μόσχα και συγκεκριμένα στο ιατρικό κέντρο Μέντικ Πρίμιουμ, όπου και με όλα τα μέτρα ασφαλείας του έγινε. Όπως επισημαίνει είναι υπερήφανος που συμμετέχει στο πρόγραμμα εμβολιασμού της ρωσικής ιατρικής επιστήμης και όταν κάνει και το δεύτερο εμβόλιο θα σταματήσει να φοράει μάσκα. Είναι ιδιαίτερα υπερήφανος λέει, που θα έχω συμβάλει και εγώ να σωθούν άνθρωποι και τα παιδιά και τα εγγόνια μου και όλος ο κόσμος δεν θα χρειαστεί να φοράει μάσκα, όταν θα κυκλοφορήσει το εμβόλιο και θα είναι κτήμα της ανθρωπότητας.