Το ενδιαφέρον Αυστραλογεννημένων νέων να μάθουν τη γλώσσα των προγόνων τους οδηγεί σε μια νέα φιλόδοξη ιδέα και συνεργασία, με τη σύμπραξη της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης, της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας και Σχολείου Αγίων Αναργύρων.

Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωσή τους, «τους τελευταίους μήνες ζούμε περίεργες καταστάσεις, που μας απαιτούν να μείνουμε σπίτι για την ασφάλεια της υγείας μας λόγου του κορονοϊού. Φυσικά η κατάσταση αυτή έχει επηρεάσει την παγκόσμια και τοπική κοινωνία σε πολύ βαθύ σημείο. Το λυπηρό είναι ότι μας έχει απομονώσει από αγαπημένα πρόσωπα και μας έχει αφαιρέσει τον ρυθμό της καθημερινότητας μας. Παρόλα που μένουμε σπίτι και οι νέοι κανόνες καραντίνας στην πολιτεία μας οι οποίες είναι ακόμη πιο αυστηρές από πριν συνεχίζουμε όμως να έχουμε όλες τις απαραίτητες ανέσεις μας που μας επιτρέπουν να συνεχίζουμε να ζούμε ασφαλείς. Φανταστείτε όμως πριν 100 χρόνια, κάποιοι άνθρωποι έπρεπε αναγκαστικά να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, να αφήσουν πίσω όλο τον βίο τους και να ξεκινήσουν τον δρόμο της εξορίας χωρίς γυρισμό.

Για χιλιάδες χρόνια ο Ελληνισμός στέκεται περήφανος στην Ανατολή δημιουργώντας ακμάζουσες κοινότητες βασισμένες στο εμπόριο, τη θρησκεία και την εκπαίδευση. Κάστρα χτίζει στις μεγάλες πόλεις, αλλά και στα βάθη της ενδοχώρας για την προστασία των κατοίκων της περιοχής από εχθρικές επιθέσεις. Μοναστήρια, χιλιοτραγουδισμένα και δοξασμένα, παίρνουν τη θέση τους σε σημεία επιβλητικά. Θα γίνουν στόχο των αλλόθρησκων όμως πάντα στέκουν υπερήφανα κατά των πέρασμα των αιώνων.

Προσπάθησαν να εξαφανίσουν έναν ολόκληρο λαό και όποιος παρακολούθησε τη σειρά του OPEN TV, με τίτλο «Κόκκινο Ποτάμι» βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίου του Χάρη Τσιρκινίδη, πήραν ένα μικρό δείγμα των κακουχίων που επέστησαν οι Έλληνες του Πόντου κατά την τραγική περίοδο αυτήν της Ελληνικής ιστορίας.

Ένα στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας που δεν μπορούσαν να εξοντώσουν ήταν αυτή της ιδιαίτερης διαλέκτου του Ποντιακού Ελληνισμού η οποία ομιλείται μέχρι και τις μέρες μας σε κάθε άκρη της γης όπου ζουν Πόντιοι.

Μέσα από κάθε δυσκολία όμως γεννιούνται και νέες ιδέες και νέες ανάγκες. Μία ανάγκη είναι αυτή να έρχονται σε επαφή ακόμη μέλη της παροικίας με κύριο στόχο την διατήρηση και διάσωση των ηθών, τα έθιμα και διάφορες ιδιαίτερες χαρακτήρες κάθε γωνιάς της πολιτιστικής Ελλάδος όπως χοροί, μουσική και συνάμα διαλέκτους.

Οι πολιτιστικές δραστηριότητες πλέον εντάσσονται στον 21ο αιώνα και χρησιμοποιούν τα μέσα τεχνολογίας να δώσουν μία συνέχεια εξ αποστάσεως…

Η ποντιακή διάλεκτος έχει πλούσια ιστορία, και χρησιμοποιείται μέχρι και στις μέρες μας τόσο στον Ελλαδικό χώρο, σε περιοχές της Μαύρης Θάλασσας αλλά και στη διασπορά. Είναι η μόνη και τελευταία διάλεκτος από τις περίπου οκτώ ιστορικές διαλέκτους που ομιλούνταν από τους Αρχαίους Έλληνες που συνεχίζει να έχει φωνή σήμερα παρά τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει κατά τους αιώνες να διατηρηθεί. Η UNESCO (Η εκπαιδευτική επιστημονική και πολιτιστική οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών) μέσω του ψηφιακού διαδραστικού Άτλαντα των γλωσσών του πλανήτη σε κίνδυνο (www.unesco.org/culture/ich/index.php?pg=00206), δημιουργεί νέα δεδομένα για την ποντιακή διάλεκτο. Ο Άτλαντας των παγκόσμιων γλωσσών σε κίνδυνο απαριθμεί 18 γλώσσες στην Τουρκία που αντιμετωπίζουν την εξαφάνιση, όπου μεταξύ των άλλων συμπεριλαμβάνεται η ποντιακή διάλεκτος στον κατάλογο των γλωσσών που κινδυνεύουν.

Στη μελέτη της UNESCO, ο βαθμός στον οποίο μια γλώσσα αντιμετώπισε την εξάλειψη τέθηκε σε 5 κατηγορίες: •επισφαλής σίγουρα σε κίνδυνο σοβαρά σε κίνδυνο αυστηρά σε κίνδυνο εξαφανισμένη.

Είναι σημαντικό εμείς οι ίδιοι να προχωρήσουμε στην διαφυλάσσει της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και όπως τονίζει Η UNESCO «Οι γλώσσες είναι εργαλεία αρχής της ανθρωπότητας για την έκφραση των ιδεών, των συγκινήσεων, της γνώσης, των μνημών. Οι γλώσσες είναι επίσης αρχικοί φορείς των πολιτιστικών εκφράσεων και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, ουσιαστικοί στην ταυτότητα των ατόμων και των ομάδων. Η προστασία των διακυβευμένων γλωσσών είναι έτσι ένας κρίσιμος στόχος να διατηρήσει την πολιτιστική ποικιλομορφία παγκοσμίως».

Είναι στο χέρι μας όμως να έχει και μέλλον η γλώσσα των προγόνων μας. Θα ήταν κρίμα να είμαστε εμείς η γενιά που καταδίκασε την διάλεκτο προς την εξαφάνιση της. Κατόπιν έκφρασης ανησυχίας από χορευτές της Ποντιακής Εστίας με την απαγόρευση των μαθημάτων του χορού και άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων εδώ και μερικούς μήνες έχει ξεκινήσει μία όμορφη συνεργασία, μεταξύ της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, της Ποντιακής Εστίας και του Σχολείου Αγίων Αναργύρων (προσφέρει πρόγραμμα Ελληνικών και Αρχαίων Ελληνικών Προ - νήπια ως και VCE από Τετάρτη – Σάββατο – για πληροφορίες και εγγραφές Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) να διατηρηθεί η Ποντιακή διάλεκτος.

Σκοπός των διαδικτυακών μαθημάτων είναι μέσω τραγουδιών, διηγήσεων, ήθη και έθιμα να δοθούν κάποιες τοποθετήσεις και απλές εξηγήσεις στα Ελληνικά, αλλά και στα Αγγλικά που αφορούν την χρήση της Ποντιακής διαλέκτου η οποία κουβαλάει έναν ολόκληρο πολιτισμό μέσα στις λέξεις της.

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο του προγράμματος Κώστα Παταρίδη
στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Υγείαν και ευλογίαν ευχόμαστε σε όλον τον κόσμο σε αυτή την δύσκολη περίοδο που ζούμε».