Μετά την Αγία Σοφιά της Πόλης και η Μονή της Χώρας στην Πόλη, μετατρέπεται σε τζαμί, από μουσείο που ήταν τα τελευταία χρόνια, ενώ νωρίτερα σε τζαμιά είχαν μετατραπεί σταδιακά οι περίλαμπροι ναοί της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια και της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας.

Με τον τρόπο αυτό διαχρονικά ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει μετατρέψει όλους τους εμβληματικούς ναούς της Αγιάς Σοφιάς στην σημερινή Τουρκία σε τεμένη, κάτι που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις δημοκρατών και αριστερών πολιτών στη γειτονική χώρα, έχοντας όμως προσελκύσει σε αυτήν την πολιτική τους ισλαμιστές, τους εθνικιστές και τους φασίστες, οι οποίοι προσπαθούν να εξαλείψουν κάθε τι χριστιανικό. 
Έχοντας συρρικνωθεί οι μειονότητες και οι άλλες εθνότητες στη γειτονική χώρα εκατοντάδες ιεροί ναοί μετατρέπονται σε τζαμιά ή αλλάζει ο χαρακτήρας τους.
Η Μονή της Χώρας
Η Μονή της Χώρας, είναι ένα ιστορικό μοναστήρι που χτίστηκε τον 6ο αιώνα, το 534 μετά Χριστόν, και είναι ένα από τα παλαιότερα ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης, έχοντας σπάνια και μοναδικά μωσαϊκά και τοιχογραφίες.
Η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, γίνεται με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.
Η μονή που είχε μετατραπεί σε μουσείο πριν από 74 χρόνια, βρίσκεται στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης.
Το μοναστήρι χτίστηκε τον 6ο αιώνα, το 534 μ.Χ., και είναι ένα από τα παλαιότερα ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης. Το κτιριακό συγκρότημα μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, όπως και η Αγία Σοφία, μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. Η Μονή της Χώρας χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί για 434 χρόνια και μετατράπηκε σε μουσείο το 1945 με υπουργική απόφαση.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε τη μετατροπή της σε τζαμί το 2019 κρίνοντας ότι η υπουργική απόφαση του 1945, η οποία οδήγησε στη μετατροπή του κτηρίου σε μουσείο, ήταν παράνομη. Η απόφαση του ΣτΕ δεν είχε εφαρμοστεί μέχρι σήμερα που εκδόθηκε το προεδρικό διάταγμα.
Το εν λόγω διάταγμα:

KONTSTANTINOYPOLH.MONHTHSXORAS.DIATAGMA