Ανοιχτή Επιστολή προς τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο.

Σεβασμιώτατε. Με την συμπλήρωση ενός χρόνου από την εκλογή σας στην θέση του ποιμενάρχη της Αυστραλίας αλλά και με αφορμή την στήριξή σας στον αγώνα μας για αναγνώριση της γενοκτονίας, μέσω των εκδηλώσεων μνήμης και της επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης (1914 - 1924) που τελέσθηκε στον Καθεδρικό Ναό της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, οφείλουμε να σας απευθύνουμε ένα μεγάλο και θερμό «ευχαριστώ».

Σας διαβεβαιώνουμε ότι εμείς ως Ομοσπονδία, το δευτεροβάθμιο όργανο των Ποντιακών Συλλόγων της Αυστραλίας έχουμε πίστη και εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας. Εχουμε πίστη και εμπιστοσύνη στον Θρησκευτικό ηγέτη μας, που από την πρώτη στιγμή που έφτασε στο ποίμνιό του, ο μόνος και μοναδικός σκοπός του είναι η προσφορά. Είδαμε στα μάτια σας έναν άνθρωπο με όραμα.Το δείξατε εμπράκτως μέσα στον πρώτο χρόνο της θητείας σας στην Αρχιεπισκοπική σας έδρα. Δείξατε τον δρόμο της αγάπης και της ταπεινότητάς σας, προσφέροντας εσείς ο ίδιος φαγητό σε ανήμπορους και άστεγους ανθρώπους. Ενεργοποιήσατε και στηρίξατε όλα τα φιλανθρωπικά κέντρα και την Πρόνοια. Ανοίξατε την αγκαλιά σας στους νέους μας, πραγματοποιώντας συνέδριο νεολαίας.

Η συμπαράσταση σας και κατά την περίοδο της καταστρεπτικής φωτιάς που έπληξε την χώρα, αλλά και με την πανδημία του Κορονα-ιού δεν σας άφησε ασυγκίνητο. Ο δρόμος ήταν μονόδρομος για εσάς και τους συνεργάτες σας και λεγόταν «Αλληλεγγύη». Δείξατε την υπευθυνότητα ενός πραγματικού Θρησκευτικού ηγέτη και πόσο μεγάλη σημασία δίνεται στην υπεύθυνη στάση της Αρχιεπισκοπής στα κοινωνικά μας ζητήματα. Είμασταν σίγουροι ότι ο ερχομός σας στην Αυστραλία θα ήταν η αφετηρία μιας άριστης συνεργασίας σε πολλαπλά επίπεδα και δεν ας διαψεύσατε.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά περισσότερα, αλλά γνωρίζουμε την ταπεινότητα που σας διακρίνει και το μόνο που θα συμπληρώσουμε και θα σας διαβεβαιώσουμε για άλλη μια φορά είναι η αμέριστη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας και η συμπαράστασή μας. Ευχόμαστε και πάλι ολόψυχα από καρδιάς. Υεϊαν κ’ευλοΐαν.

Παναγιώτης Στεφανίδης, πρόεδρος

Νικόλαος Μακρίδης, γραμματέας

Την παραπάνω επιστολή συνυπογράφουν οι παρακάτω Σύλλογοι - Οργανισμοί.

Pontic Foundation of Australia and New Zealand "Panagia Soumela"

Pan-Pontian United of the Virgin Soumela

Pontian Brotherhood of SA

Canberra Pontian Club

The Pontian Educational and Cultural Association "Akrites Tou Pontou"

Pontian Benevolent Brotherhood "Pontoxeniteas" of NSW

Greek Pontian Society of Wollongong