«Ενωτική και πατριωτική» χαρακτηρίζει ο Ανέστης Οσιπίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ), την ανακοίνωση που εξεδόθη για τη συμφωνία των Πρεστών, μετά την συνάντηση των προέδρων και προκάλεσε διαφωνίες από συλλόγους της Ρηνανίας – Βεστφαλίας, σε συνέντευξή του στο site http://efxinospontos.gr/ και επισημαίνει πως «είναι ένα εθνικό θέμα και θέλει εθνική συνεννόηση».

Ερώτηση: Στην ανακοίνωση της ΟΣΕΠΕ για τη συμφωνία των Πρεσπών, υπήρξε αντίδραση από συλλόγους της Ρηνανίας - Βεστφαλίας. Ποια είναι η θέση σας μετά από αυτή την εξέλιξη.

Απάντηση: Για μας η Μακεδονία είναι Ελλάδα και η Ελλάδα Μακεδονία και θεωρώ ότι αδικήθηκε η επιστολή της Ομοσπονδίας διότι με την επιστολή που απέστειλε, ζητούσε και ζητεί και διεκδικεί τα αυτονόητα. Η επιστολή μας νομίζω ότι πιο ενωτική και πατριωτική δεν θα μπορούσε να είναι, μιλάει για εθνική συνεννόηση, μιλάει για το εθνικό συμφέρον, μιλάει για τα εθνικά μας δίκαια, και μιλάει για εθνική ευθύνη. Μια εθνική ευθύνη που θα πρέπει να έχουνε όλοι οι πολιτικοί της χώρας μας, για το κοινό καλό, για όλους μας.

Ερώτηση: Τότε, γιατί κατά τη γνώμη σας εξέδωσαν την επιστολή σύλλογοι της Ρηνανίας Βεστφαλίας;

Απάντηση: Εγώ πιστεύω ότι δεν αναγνώστηκε σωστά η επιστολή, χωρίς να σημαίνει πώς κρίνω ή να κατακρίνω κάποιων για τις γνώσεις του. Ίσως κάποιοι να λειτούργησαν εν θερμώ. Θέλω να πιστεύω και ελπίζω πώς δεν υπήρχε δόλος και προτροπή απο κάπου. Εγώ νιώθω την υποχρέωση, να ξεκαθαρίσω πως για εμάς η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική και εάν μου επιτρέπεις στη συγκεκριμένη επιστολή και στις συγκεκριμένες αντιδράσεις, κατακριθήκαμε ως ανθέλληνες, και διάφορα άλλα, νομίζω ότι σεβόμενος τους προγόνους μου, και ιδιαίτερα τη γιαγιά μου Μαρία Μιχαηλίδου και τον παππού μου Θεοχάρη Μιχαηλίδη ανγνοούμενος πολέμου του Αλβανικού Έπος, είμαι υποχρεωμένος να ξεκαθαρίσω κάτι, ότι τη Μακεδονία δεν την χαρίζω σε κανέναν, γιατί από μικρό παιδί, μεγάλωσα με τον καημό της γιαγιάς, η οποία περίμενε να επιστρέψει από αγνοούμενος πολέμου στο Αλβανικό Έπος ο παππούς, ο οποίος έχυσε το αίμα του για την Ελλάδα και την Μακεδονία και για μένα είναι ένα στίγμα ζωής αυτό, οπότε δεν θα επιτρέψω σε κανέναν, να αμφισβητεί τον πατριωτισμό μου, γιατί ξέρω πολύ καλύτερα απο πολλούς τι σημαίνει να δίνεις το αίμα σου για την πατρίδα, γιατί ως παιδί μεγάλωσα με αυτόν τον καημό της γιαγιάς που περίμενε τον παππού, που χάθηκε στον πόλεμο της Αλβανίας.

Ερώτηση: Ποιοι είναι οι στόχοι της ΟΣΕΠΕ για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Απάντηση: Γι’ αυτό είναι και μεγαλύτερη η πικρία μου, γιατί στη συγκεκριμένη σύσκεψη προέδρων, η οποία νομίζω ότι αδικήθηκε, μίας και το κομμάτι της επιστολής ήταν ένα μέρος της συνάντησης και το υπόλοιπο μέρος είχε να κάνει με την προετοιμασία των εκδηλώσεων για το 2019. Να σου εκμυστηρευτώ κάτι που έχει να κάνει με το κομμάτι της επιστολής, γιατί πραγματικά αδικήθηκε η Ομοσπονδία, αδικήθηκε ο φορέας, εγώ δεν θα πω ότι αδικήθηκε ο πρόεδρος και ο γραμματέας που υπογράψαμε αυτήν την επιστολή, αλλά θα μιλήσω, γιατί κατηγορηθήκαμε πάρα πολύ. Επειδή κατηγορηθήκαμε για την επιστολή για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Επέτρεψε μου να σου εκμυσθηρευτώ το εξής, λίγες ημέρες μετά που ανακοινώθηκε η ημερομηνία για την υπογραφή στις Πρέσπες, με προσωπική μου πρωτοβουλία και με την ιδιότητα του προέδρου της Ομοσπονδίας, επικοινώνησα με τους διοργανωτές της εκδήλωσης για τη μετακίνηση προς τις Πρέσπες, αλλά και με μεμονωμένους φορείς της Βορείου Ελλάδος, τους ρώτησα, και τους πρότεινα, λόγω του ότι η Ομοσπονδία μας δεν μπορεί να κινητοποιήσει κόσμο, γιατί ήταν πολύ μικρό το χρονικό περιθώριο, εάν χρειάζεται να συμβάλουμε κι εμείς με κάποιο άλλο τρόπο, να συμβάλουμε οικονομικά, στα κάποια κόστη των λεωφορείων που θα μεταφέρουν τον κόσμο, ώστε να κάνουμε κι εμείς ένα κομμάτι της ευθύνης που μας ανήκει, και να εισηγηθώ στο Διοικητικό Συμβούλιο αυτήν την πρόταση. Η απάντηση που πήρα από όλους ήταν ότι αυτή τη στιγμή δεν χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο, μπορούμε να το καλύψουμε, θα έρθουμε κοντά σας, όταν και εάν ξαναχρειαστεί, κάτι τέτοιο. Οπότε, για να το κλείσουμε αυτό το θέμα, δεν χαρίζουμε σε κανέναν την Μακεδονία μας κι ούτε προσφέρουμε στην οποιαδήποτε Κυβέρνηση πολιτική στήριξη. Ίσα – ίσα, όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν πολύ καλά τις πολιτικές μου πεποιθήσεις προσωπικά, δεν ανήκω στους κυβερνώντες, άρα εάν ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτό το κομμάτι πολιτικά ή κομματικά, θα ήταν για μένα μια ευκαιρία. Για μένα δεν είναι ούτε κομματική ούτε πολιτική ευκαιρία τα εθνικά μας θέματα και γι’ αυτό το λόγο ήταν αυτή η τοποθέτησή μας.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι ο ελληνισμός πρέπει να λειτουργήσει ενωτικά και εθνικά.

Απάντηση: Πιστεύω ότι πρέπει να λειτουργούμε και εθνικά και ενωτικά. Γίνονται πάρα πολλές κινήσεις, αλλά μεμονωμένες, ξεχωριστά και όχι ενωτικές. Από επίπεδο, κυβέρνησης, κομμάτων και φορέων, δεν υπάρχει αυτό το ενωτικό. Ο καθένας ξεκινάει και κάνει κάτι δικό του. Αυτός ήταν και ο στόχος μας. Ενωτικά. Και εάν γυρίσουμε τις ημέρες πίσω, θα δούμε, πορείες, διαδηλώσεις στη Γερμανία, μεμονωμένες κινήσεις από διαφόρους. Εγώ νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Για ποιο λόγο να γίνονται μικρές, μεμονωμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πορείες, και να μην γίνονται κεντρικές, και συνολικά από όλους τους φορείς. Αν γυρίσουμε τις ημέρες πίσω θα δούμε ότι στη Γερμανία, όπου μπορώ να μιλήσω, γίνανε από μεμονωμένα άτομα. Αυτό δεν έχει λογική. Νομίζω ότι το εθνικό συμφέρον και εάν θέλουμε το εθνικό καλό, πρέπει να είμαστε οργανωμένοι, να είμαστε ενωμένοι ως φορείς. Και αυτή ήταν και η έννοια της επιστολής της Ομοσπονδίας, ότι δεν έχει κανείς το δικαίωμα να καταχραστεί αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο πρόβλημα που υπάρχει για προσωπικούς λόγους. Είναι ένα εθνικό θέμα και θέλει εθνική συνεννόηση.