Την άποψη, ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος διαπράττει γενοκτονίες εναντίον των χριστιανών, των γεζίντι και των σιιτών μουσουλμάνων στα εδάφη που ελέγχει στη Συρία και το Ιράκ, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

«Το Ισλαμικό Κράτος παραδέχεται ότι διαπράττει γενοκτονίες, τα γεγονότα επιβεβαιώνονται από την ιδεολογία του και τις ενέργειές του» επισήμανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Το γεγονός είναι ότι το Ντάες σκοτώνει τους χριστιανούς διότι είναι χριστιανοί. Τους γεζίντι διότι είναι γεζίντι. Τους σιίτες επειδή είναι σιίτες» τόνισε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών.

«Το Ισλαμικό Κράτος ευθύνεται επίσης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εναντίον των ίδιων (μειονοτικών) ομάδων», κατέληξε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Η Ουάσιγκτον δεν αμφέβαλε ποτέ για τις βιαιοπραγίες και τις κακοποιήσεις που βιώνουν οι θρησκευτικές μειονότητες από το Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο το να κάνει λόγο για «γενοκτονία» αναμένεται ότι θα έχει νομικές επιπτώσεις σε διεθνές επίπεδο.

Ο Τζον Κέρι εξάλλου έλαβε την απόφαση να κατατάξει τις ενέργειες του Ισλαμικού Κράτους στις «γενοκτονίες», αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ήδη υπερψηφίσει το ίδιο.