Μία καταξιωμένη τραγουδίστρια, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, για πρώτη φορά στον πολυετή καριέρα της, απέδωσε ποντιακά τραγούδια στην παράσταση «Δέηση Πόντου», που έγινε την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 στη Μονή Λαζαριστών στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και θα προβληθεί την Τρίτη 19 Μαΐου 2020, από τον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ 3.

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η οποία από την πλευρά του πατέρα της έχει ποντιακή καταγωγή, μικρή μεγάλωσε με τα ακούσματα της ποντιακής λύρας του παππού της Μιλτιάδη.

Ο ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ και το site http://efxinospontos.gr/, απευθύνθηκε στην Ελένη Τσαλιγοπούλου, να μας πει πως αισθάνθηκε τόσο για τη συμμετοχή του στην παράσταση, όσο και για την τηλεοπτική της προβολή, και μας ανέφερε.

«Η καταγωγή μου είναι μισή ποντιακή. Στη Νάουσα η γιαγιά Ελένη και ο παππούς Μιλτιάδης Τσαλιγόπουλος μιλούσαν κυρίως ποντιακά. Ήταν η γειτονιά των προσφύγων, η επάνω γειτονιά στη Νάουσα. Οι περισσότεροι μιλούσαν ποντιακά. Ο παππούς ήταν τσαγκάρης. Έπιαναν τα χέρια του και κατασκεύασε μία ποντιακή λύρα. Τραγουδούσε ποντιακά τραγούδια και το «Doktor» ένα σμυρναίικο τραγούδι. Μου μάθαινε τραγούδια παίζοντας τη λύρα. Παρ’ όλα αυτά να τραγουδήσω ποντιακά δεν τα κατάφερα ποτέ.

Όταν ήρθε η πρόταση του Γιώργου Γεωργιάδη, τον ευχαρίστησα και τον είπα να βρει άλλη τραγουδίστρια. Το ότι με πίεσε να ασχοληθώ εγώ, είναι κάτι που θα του το χρωστάω πάντα, γιατί με ένα μάθημα που κάναμε με τον Γιώργο Ατματσίδη, ώστε να μπορέσω να προφέρω τον ποντιακό λόγο, αισθάνθηκα τόσο πολύ περήφανη τραγουδώντας αυτά τα λίγα ποντιακά τραγούδια και μαγεμένη, από το πόσο πολύ λειτουργεί στον Έλληνα αυτό το DNA.

DEHSH.PONTOY.TSALIGOPOYLOY.ATMATZIDHS.17.2.2020

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου στο τραγούδι και στη λύρα ο Γιώργος Ατματσίδης (Φωτογραφία Παύλος Μακρίδης)

Είναι υπέροχο το πόσο παθιασμένοι είναι κάποιοι Πόντιοι και είναι πραγματικά μία εμπειρία στο να ακούς να σου μιλάνε για την ιστορία του Πόντου. Μέσα από τη «Δέηση Πόντου», μέσα σε δύο μέρες έμαθα τόσα πολλά για την ιστορία του Πόντου και έκανα τόσους πολλούς φίλους που είμαι άκρως ευχαριστημένη. Μέσα από τον τρόπο που λέγανε τις ιστορίες, καταλάβαινα την αληθινή ιστορία του Πόντου.

DEHSH.PONTOY.TSALIGOPOYLOY.PARXARIDIS.17.5.2020

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Αλέξης Παρχαρίδης στη Δέηση Πόντου (Φωτογραφία Παύλος Μακρίδης)

Από τον πολύ σημαντικό Χρύσανθο, έως και τον Αλέξη Παρχαρίδη, ο Πόντος έβγαζε πολύ σπουδαίους τραγουδιστές».

Περισσότερες λεπτομέρειες για την προβολή της "Δέησης Πόντου", στην ΕΡΤ3, στο ακόλουθο Link

http://efxinospontos.gr/genoktonia/6330-i-ert3-anakoinose-tin-tileoptiki-provoli-deisi-pontou-afieroma-sti-genoktonia-ton-ellinon-tou-pontou?fbclid=IwAR3DhCEnjxqf2VC0F1-NQSxmDeHP9J6Uj-xukPMK6Mu8ZV1VDISNWcLvgjw