Διεθνής ακαδημαϊκή διημερίδα – σεμινάριο υπό τον τίτλο «Comparing genocide and mass atrocities» θα πραγματοποιηθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 13 και την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018, όπου αναμένεται να επιχειρηθεί η συγκριτική παρουσίαση διαφορετικών μορφών βίαιης συμπεριφοράς και η διασαφήνιση των εννοιών.
Το σεμινάριο απευθύνεται αποκλειστικά σε προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες των Τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πολιτικών Επιστημών, Νομικής, Δημοσιογραφίας, Θεολογίας και Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών του ΑΠΘ. Το Σεμινάριο θα πλαισιωθεί από ειδικούς επιστήμονες - ομιλητές Πανεπιστημίων της Γαλλίας του Βελγίου και του ΑΠΘ.
Στόχος του Σεμιναρίου είναι να εξοικειώσει τους φοιτητές με τις έννοιες και τα γεγονότα του Ολοκαυτώματος, των Γενοκτονιών και των Εγκλημάτων Πολέμου με προσεγγίσεις διεπιστημονικές. Πρόκειται για μια κοινή πρωτοβουλία και συνέχεια της συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Θεολογίας/ΑΠΘ και του Mémorial de la Shoah/Παρίσι.
Το Σεμινάριο τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας και την ΕΕ.
Από το Τμήμα Θεολογίας υπεύθυνοι της διοργάνωσης είναι ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας καθηγητής Παναγιώτης Σκαλτσής, η Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας Αγγελική Ζιάκα, μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Διεθνούς Συμμαχίας για την Ανάμνηση του Ολοκαυτώματος (ΙHRA), και η κ. Διονυσία Χατζή, Θεολόγος και διοικητικός υπάλληλος της Γραμματείας του Τμήματος Θεολογίας. Από το Mémorial de la Shoah/Παρίσι υπεύθυνοι είναι ο κ. Bruno Boyer, Διευθυντής των Διεθνών Σχέσεων και η κ. Deimante SIDARAITE, διοικητικώς υπεύθυνη του Τομέα Διεθνών Σχέσεων.
Το συνέδριο επρόκειτο να γίνει στους χώρους της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, αλλά λόγων των καταστροφών που έγιναν στη σχολή, μεταφέρεται στους χώρους της Νομικής Σχολής, 1ος όροφος, αίθουσα 112 «Κωνσταντόπουλος», και η ώρα έναρξης είναι στις 9.00 το πρωί της Πέμπτης 13 Δεκεμβρίου 2018. Για πρώτη φορά σε διεθνή ακαδημαϊκή συνάντηση, παρουσιάζονται τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ανατολή στο πραγματικό τους ιστορικό πλαίσιο.
Τις εισαγωγικές παρεμβάσεις στο συνέδριο θα κάνουν δύο ιστορικοί:
Ο κορυφαίος μελετητής του Ολοκαυτώματος Yves Ternon, μελετητής του Ολοκαυτώματος των Εβραίων και της γενοκτονίας των Αρμενίων, καθηγητής της ιστορίας της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Paris IV της Σορβόννης και ο διδάκτωρ σύγχρονης ιστορίας στο ΑΠΘ Βλάσης Αγτζίδης, ο οποίος θα παρουσιάσει το θέμα «Αναζητώντας την αρχική έμπνευση για την “ τελική λύση”».
Ελληνικού ενδιαφέροντος θέμα θα παρουσιάσουν:
Oι διδάσκοντες στην έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ Κυριάκος Xατζηκυριακίδης και Θεοδόσης Κυριακίδης με θέμα «Το ζήτημα της ελληνικής γενοκτονίας στο μικρασιατικό Πόντο».
Επίσης ο Τάσος Χατζηαναστασίου, δρ. Ιστορίας ΑΠΘ, θα παρουσιάσει το θέμα: «Εθνικές Εκκαθαρίσεις στα Βαλκάνια κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: η περίπτωση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».
Η Μαρία Καβάλα, δρ Ιστορίας πανεπιστημίου Κρήτης και Γιώργος Αντωνίου, υπεύθυνος Έδρας Εβραϊκών Σπουδών ΑΠΘ, «Αντισημιτισμός στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 19ου και 20ου αιώνα». Η εβραϊκή Κοινότητα Θεσσαλονίκης «Η εκτόπιση των Θεσσαλονικιών Εβραίων».
Paul Haghouel, Dr.Electrical Engineer, University of Berkeley, Member of the Greek Delegation to the International Holocaust Remembrance Alliance, «How Greece deals with its past».
Άλλα θέματα που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο είναι:
Joel Kotek, Free university of Brussels, «The genocide of the Armenians».
Nora Seni, Université Paris VIII, «The long path to recognition: a public debate for Turkey». Adriana Escobar, EHESS, «The case of Cambodia».
Alain Blum, EHESS, «The Stalinist repressive policies».
Joel Kotek, Free university of Brussels, «The roots of Anti-Semitism in Europe».
Laura Fontana, Mémorial de la Shoah, «The processes of the“Final solution».
Laura Fontana, Mémorial de la Shoah, «Introduction to the Auschwitz Sonderkommando».
Mario Venezia, γιος του Shlomo Venezia (μαρτυρία).