Την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτάς τους πραγματοποίησαν τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», το πρωί της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου 2024, στο δημοτικό θέατρο της οδού Χηλής, «Σταύρος Κουγιουμτζής», παρουσία εκπροσώπων των αρχών της πόλης, αδελφών ποντιακών και προσφυγικών σωματείων και φίλων του ιστορικού σωματείου.

Η χορωδία του συλλόγου Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», στην αρχή της εκδήλωσης είπε τα Κάλαντα με τη συνοδεία της λύρας του Γιάννη Μυλωνά.

PETANIDHS.XRHSTOS.KAFKASISIOI.4.2.2024.IMG 4316

Στην αρχή της εκδήλωσης ο Χρήστος Πετανίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», καλωσόρισε όσους παραβρέθηκαν στην κοπή της βασιλόπιτας και τόνισε ότι το ιστορικό σωματείο που ίδρυσαν οι πρόσφυγες με καταγωγή από το Καρς όταν ήρθαν από την περιοχή του Καυκάσου στην Ελλάδα συνεχίζει τις δράσεις του, για την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου.

KALAMARIA.KAYKASIOI.BASILOPITA.4.2.2024.IMG 4341 3

Στη συνέχεια ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ευλόγησε την βασιλόπιτα και παίρνοντας τον λόγο για λίγα λεπτά αναφέρθηκε στην παρουσία των προσφύγων στην περιοχή της Καλαμαριάς, όπου ήρθαν οι περισσότεροι πρόσφυγες και πέρασαν από τα Απολυμαντήρια της Αρετσούς.

KALAMARIA.KAYKASIOI.BASILOPITA.4.2.2024.IMG 4341 6

Τόνισε πως οι προσφυγικοί σύλλογοι με την δράση τους κρατάνε τις παραδόσεις που έφεραν οι πρόγονοί τους από τις αλησμόνητες, αλλά όχι ξεχασμένες πατρίδες της Ανατολής, μετέφεραν μαζί τους τον πόνο του ξεριζωμού, αλλά και την ελπίδα για τη νέα ζωή και τη δημιουργία και τα κατάφεραν. Και εμείς οι απόγονοί εκείνων των προσφύγων, βαδίζουμε στα βήματα που εκείνοι χάραξαν για μια καλύτερη ζωή, με την πίστη στην Ορθοδοξία.

KALAMARIA.KAYKASIOI.BASILOPITA.SABBIDOY.ELENH.4.2.2024.IMG 4341 4

Ακολούθησε ομιλία από την Ελένη Σαββίδου, για τα δρώμενα του Δωδεκαημέρου στον Πόντο, από τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά έως τα Θεοφάνεια, έτσι όπως τα βίωναν οι πρόγονοί μας στον αλησμόνητο Πόντο και τα μετέφεραν στην Ελλάδα με τις άυλες αποσκευές της μνήμης και της παράδοσης.

KALAMARIA.KAYKASIOI.BASILOPITA.4.2.2024.IMG 4341 2

Η χορωδία του συλλόγου Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», στη συνέχεια απέδωσε πέντε τραγούδια από την μουσική παράδοση των Ελλήνων του Πόντου με τη συνοδεία της λύρας του Γιάννη Βελονά.

KALAMARIA.KAYKASIOI.BASILOPITA.4.2.2024.IMG 4341 5

Στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό, η δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου, ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης.

KALAMARIA.KAYKASIOI.BASILOPITA.4.2.2024.IMG 4341 1

Παραβρέθηκαν επίσης, αντιδήμαρχοι, επικεφαλείς δημοτικών παρατάξεων του δήμου Καλαμαριάς, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι αδελφών ποντιακών σωματείων και εκπρόσωποι ποντιακών συλλόγων της Θεσσαλονίκης, αλλά και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων της Καλαμαριάς

Στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκαν σε όλους βασιλοπιτάκια, όπως επίσης υπήρχε μπουφές για όλους με παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα.