Επιμορφωτική ημερίδα με θέμα «Διδάσκοντας την Ιστορία του Πόντου», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024, από τις ώρες 10.00 - 15.00, στο Συνεδριακό Κέντρο του Κιλκίς, με τη συνδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων / Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ιεράς Μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου, με τη στήριξη της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.
Στην ημερίδα θα παρουσιαστεί και το άρτι εκδοθέν σχολικό «βιβλίο του καθηγητή» (για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) για την Ιστορία του Ελληνισμού του Πόντου (αποτέλεσμα της συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων και της Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ, εκτύπωση της Αποστολικής Διακονίας).
Στην αρχή της εκδήλωσης στις 10 το πρωί θα γίνουν οι χαιρετισμοί των επισήμων.
Θα ακολουθήσουν από τις 10.20, οι εισήγσεις από τον Κυριάκο Χατζηκυριακίδη με θέμα «Οι Έλληνες του Πόντου. Σύντομη ιστορική αναδρομή», τον Μανούσο Μαραγκουδάκη με θέμα «Πολιτιστικό Τραύμα και Κοινωνική Αλληλεγγύη», τον Θεοδόσιο Κυριακίδη με θέμα «Πτυχές της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου», τον Ιωάννη Κασκαμανίδη με θέμα «Μνήμη και Ταυτότητα των Ποντίων σήμερα. Ανθρωπολογικά σχόλια μεταξύ δημόσιας και ακαδημαϊκής ιστορίας, την Μαγδαληνή Παρχαρίδου και την Γεωργία Στρατούλη με θέμα «Κειμήλια των Ελλήνων του Πόντου στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς. Προστασία και ανάδειξη»
Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση με συντονίστρια την Δόμνα Χατζηγιαννακού.
Στη συνέχεια θα υπάρξει διάλειμμα.
Στις 12.50 θα γίνει εισήγηση από τους Κυριάκο Χατζηκυριακίδη, Θεοδόση Κυριακίδη, Νίκο Μισολίδη και Μαρία Τοπαλίδου, εισήγηση με θέμα παρουσίαση σχολικού εγχειριδίου «Διδάσκοντας την Ιστορία του Πόντου».
Ο Νίκος Μισολίδης θα αναπτύξει το θέμα «Η άφιμη και η αποκατάσταση των προσφύγων του 1922 μέσα από τη χρήση ψηφιακών μέσων»
Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση με συντονιστή τον Θεοδόση Κυριακίδη.
Στις 13.40 η Μαρία Ηλιοπούλου θα αναπτύξει το θέμα «Οι Νέες Τεχνολογίες και οι Ψηφιακές Εφαρμογές στην Εκπαιδευτική Διαδικασία: Η Διδασκαλία της Ιστορίας μέσω των εργαλείων του 21ου αιώνα. «Ο Ελληνισμός της Καθ’ Ημάς Ανατολής και η Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».
Η Δόμνα Χατζηγιαννακού, θα αναπτύξει το θέμα «Αξιοποιώντας το εγχειρίδιο για τον Ποντιακό Ελληνισμό… χωρίς εργαλεία».
Ο Νίκος Μισολίδης, θα μιλήσει με θέμα «Παρουσίαση προγράμματος Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων – UNESCO – Unided States Holocaust Memorial Museum “Education about the Shoah of the Greek Jews and other 20” Century Genocides and Atrocity Grimes”.
Θα ακολουθήσουν ερητήσεις και συζήτηση με συντονιστή τον Νίκο Μισολίδη.
Στο τέλος της επιμορφωτικής ημερίδας, ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, θα συνοψίσει με τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τις εισηγήσεις και τη συζήτηση.