Σε ένα κατάμεστο από κόσμο, στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Χρήστος Τσακίρης» στη Σταυρούπολη του Δήμου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 17 Φεβρουαρίου 2024, η παρουσίαση του Φακέλου και του Βίντεο Καταγραφής Χορού «Ο Πυρρίχιος στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς», σε μία εκδήλωση που πραγματοποίησε η Παμποντιακή Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ).

POE.SERRA.TSAKIRISH.KOSMOS.17.2.2024.IMG 4703 2

Μέρος του κόσμου που παρακολούθησε την εκδήλωση στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου "Χρήστος Τσακίρης"

Τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση καλωσόρισε εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Αθηνά Σωτηριάδου, η οποία και παρουσίαση της εκδήλωση.

POE.SERRA.TSAKIRISH.17.2.2024.IMG 4703 4

Η Αθηνά Σωτηριάδου

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών Σωκράτης Δωρής.

DORHS.SOKTRATHS.PERIFEREIA.SYMBOYLOS.SERRA.17.2.2024.IMG 4557

Ο Σωκράτης Δωρής 

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Βαρυθυμιάδης, απηύθηνε χαιρετισμό στην εκδήλωση ο οποίος ανέφερε.

BARHTHIMIADHS.GIORGOS.SERRA.TSAKIRHS.17.2.2024.IMG 4546

Ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης

Εκπρόσωποι του Δήμου. Εκπρόσωποι Ποντιακών και Τοπικών Σωματείων. Εκπρόσωποι Πολιτιστικών Φορέων. Αγαπητοί Συμπατριώτες. Κυρίες και Κύριοι.

Εκ μέρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, σας καλωσορίζω στο φιλόξενο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στην προσφυγούπολη της Σταυρούπολης. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να συμμετέχουμε σε μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση της Ομοσπονδίας μας, αφιερωμένη στην ένταξη του Πυρρίχιου χορού στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πρόκειται για ένα φόρο τιμής στον πλέον εμβληματικό ελληνικό χορό, με ρίζες στην αρχαιότητα, αλλά με την ικανότητα να παραμένει νέος και θαλερός μέχρι τις μέρες μας και στην αιωνιότητα.

POE.SERRA.TSAKIRHS.KOSMOS.17.2.2024.IMG 4520

Για δεκαετίες ολόκληρες οι πρόγονοί μας, κατατρεγμένοι πρόσφυγες στα νέα εδάφη που εγκαταστάθηκαν, παράλληλα με το σκληρό αγώνα επιβίωσης, διέσωσαν και μεταλαμπάδευσαν στις επόμενες γενιές τα ήθη και τα έθιμα του Πόντου. Ανάμεσα σε αυτά, τα τραγούδια και οι χοροί, για να εκφράσουν τις χαρές, αλλά και τις λύπες τους, για να θυμούνται ευχάριστες και λυπητερές στιγμές του παρελθόντος. Χάρη σε αυτούς, η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων μας, με τις κατά τόπους διαφοροποιήσεις, αποκλίσεις και ιδιαιτερότητες, έφτασε έως εμάς. Τους οφείλουμε πάρα πολλά και ποτέ δεν ξεχνάμε το ηθικό χρέος απέναντι στην ιερή μνήμη τους.

Στις μέρες μας, οι ανάγκες για περαιτέρω ταυτοποίηση και επαλήθευση πτυχών του ιστορικού παρελθόντος, έχουν αυξηθεί και έχουν καταστήσει απαραίτητη την επιστημονική ενδελεχή έρευνα και τεκμηρίωση. Ούτε παραγνωρίζουμε, ούτε υποτιμούμε, την αξία και κυρίως την προσφορά της προφορικής παράδοσης. Έχουμε όμως την υποχρέωση, ως υπεύθυνος και αξιόπιστος φορέας, να στηρίζουμε τις θέσεις μας, τα επιχειρήματά μας και στη συνέχεια τις διεκδικήσεις μας, σε ατράνταχτα επιστημονικά δεδομένα. Αυτή την αρχή οφείλουμε να τηρούμε με αυστηρότητα σε κάθε μορφή δραστηριότητας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, είτε μιλάμε για ιστορικά θέματα, είτε αναφερόμαστε σε θέματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Με αυτή τη σταθερά κατά νου, εύκολα αντιλαμβανόμαστε την αξία και τη σπουδαιότητα, αλλά κυρίως την αναγκαιότητα της πρωτογενούς έρευνας της κας. Αλεξίας Ιωαννίδου για τον Πυρρίχιο χορό, το χορό των χορών καθώς λένε, την καθ' ημάς Σέρρα. Διεξήχθη στα πλαίσια της μεταπτυχιακής της εργασίας και η πληρότητα της τεκμηρίωσης της έρευνας, μας οδήγησε στο 2022, όταν κατόπιν σχετικού αιτήματος ο πολεμικός χορός Πυρρίχιος, εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τις πολύ σημαντικές και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, θα μας τις παρουσιάσει στη συνέχεια η ίδια η ερευνήτρια.

Κλείνοντας, θα ήθελα πρώτα απ' όλα να ευχαριστήσω την κα. Αλεξία Ιωαννίδου για το έργο της, αλλά και για την άψογη συνεργασία με την Ομοσπονδία μας, η οποία από την πρώτη στιγμή στήριξε και τέθηκε επικεφαλής φορέας στο αίτημα εγγραφής του πολεμικού χορού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ευχόμαστε, το παράδειγμά της, αλλά και το πάθος της για την ιστορική έρευνα να βρει άξιους μιμητές ανάμεσα στους συμπατριώτες μας, καθώς έχουμε ανάγκη την επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος θα βρίσκεται αρωγός και συνεργάτης, σε κάθε αντίστοιχη προσπάθεια.

Τις ευχαριστίες μου επίσης, σε όσους δούλεψαν για τη δημιουργία του βίντεο που θα παρακολουθήσουμε και στους χορευτές των σωματείων μελών του Σ.Πο.Σ. Νομού Θεσσαλονίκης της Π.Ο.Ε., που θα αποδώσουν τον Πυρρίχιο Χορό «Σέρρα». Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και όλους εσάς που μας τιμάτε σήμερα με την παρουσία σας.

Η Αλεξία Ιωαννίδου

POE.SERRA.TSAKIRISH.IOANNIDOY.ALEXIA.17.2.2024.IMG 4703 3

Η Αλεξία Ιωαννίδου

Η Αλεξία Ιωαννίδου, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και υπεύθυνη του Χορού «Σέρρα» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, παρουσίασε τα στάδια και τα στοιχεία του φακέλου στο Υπουργείο Πολιτισμού, με θέμα «Ο Πυρρίχιος στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Παρουσίαση Φακέλου και Βίντεο Καταγραφής Χορού».

Η Αλεξία Ιωαννίδου, μέσω της πρωτογενούς έρευνας που διεξήγαγε στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής της εργασίας, το 2022 εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε βίντεο που δημιουργήθηκε από την ΠΟΕ.

POE.SERRA.TSAKIRISH.17.2.2024.IMG 4703 5

Η παρουσίαση του χορού Σέρρα. Στη λύρα ο Κώστας Σιαμίδης, στο νταούλιο ο Νίκος Φιλιππίδης

Στο τέλος της εκδήλωση χορευτές των σωματείων μελών του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων (Σ.Πο.Σ.) Νομού Θεσσαλονίκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, με τη συνοδεία της λύρας του Κώστα Σιαμίδη και του νταουλιού του Νίκου Φιλιππίδη, χόρεψαν τον Πυρρίχιο Χορό «Σέρρα», αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

POE.SERRA.TSAKIRISH.17.2.2024.IMG 4703 6

Χορευτές του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν τον χορό Σέρρα

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Θεσσαλονίκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Παύλος Γαλεγαλίδης, ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στην παρουσίαση του χορού Σέρρα και στην κινηματογράφηση, που όπως είπε έγινε σε δύσκολες καιρικές συνθήκες με βροχές και καύσωνα, και οι οποίοι αφιλοκερδώς συμμετείχαν σε αυτήν την προσπάθεια.

POE.SERRA.TSAKIRISH.17.2.2024.IMG 4703 7

Ο Παύλος Γαλεγαλίδης, πρόεδρος του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης της ΠΟΕ ευχαριστεί τους συμμετέχοντες στην παρουσίαση του χορού Σέρρα

Στο τέλος της εκδήλωση η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, απένειμε σε όλους τους συντελεστές της προσπάθειας τιμητικές πλακέτες για τη συνεισφορά τους.

POE.SERRA.TSAKIRHS.TIMOMENOI.17.2.2024.IMG 4702

Το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕ και οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση του χορού Σέρρα

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση από την μετάδοση που έκανε το LIVE MEDIA