Ο ποντιακής καταγωγής στιχουργός μεγάλων επιτυχιών τραγουδιστών, ποιητής και συγγραφέας Λευτέρης Χαψιάδης, πέθανε μετά από μέρες νοσηλείας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, σε ηλικία 70 ετών, σκορπίζοντας σε θλίψη συγγενείς και φίλους. Ο Λευτέρης Χαψιάδης, είχε τον τελευταίο καιρό προβλήματα υγείας και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023, από τον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Αλεξανδρούπολης.

Ο Λευτέρης Χαψιάδης, είχε γράψει 525 τραγούδια στη διάρκεια της δημιουργίας του, τα οποία ερμήνευσαν με επιτυχία διάσημοι τραγουδιστές κάνοντάς τα μεγάλες επιτυχίες που σιγοτραγούδησαν εκατομμύρια Έλληνες.

Ο Λευτέρης Χαψιάδης γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1953, ήταν ένας διακεκριμένος Έλληνας στιχουργός, ποιητής και συγγραφέας μυθιστορημάτων. Είχε γράψεις ποιήμαρα, τρια μυθιστορήματα και στίχους για 525 τραγούδια τα οποία είναι καταχωρημένα στην ΑΕΠΙ. Κατά τη διάρκεια της δημιουργικής πορείας του είχε συνεργαστεί με πολλούς μουσικοσυνθέτες, αλλά κατά τακτά χρονικά διαστήματα είχε δουλέψει και ως παραγωγός δίσκων.

Δούλεψε με τον Χρήστο Νικολόπουλο, με τον οποίο είχε κάνει δίσκους με μεγάλη δημοφιλία, πόπως το Μία είναι η ουσία και Κάποια, κάπου κάποτε. Τραγούδια του Λευτέρη Χαψιάδη, ερνήμευσαν ο Στέλιος Καζαντζίδης, o Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Στράτος Διονυσίου, ο Γιάννης Πάριος, ο Μανώλης Μητσιάς, η Γλυκερία, ο Μανόλης Αγγελόπουλος, η Κατερίνα Στανίση.

Ο Λευτέρης Χαψιάδης, γεννήθηκε στις Φέρες, έζησε όμως τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο χωριό Κοίλα, στο οποίο έζησε και τα τελευταία χρόνια.

XAPSIADIS.LEFTERHS 3

Πήγε στο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης, ενώ για έξι μήνες παρακολούθησε μαθήματα στο τμήμα Βιολογίας στην Πάτρα, όπου πέρασε στις εισαγωγικές εξετάσεις, όμως εγκατέλειψε τις σπουδές του για να απορροφηθεί πλήρος στον επαγγελματικό κόσμο της στιχουργικής.

Τον χρονικό διάστημα το οποίο ήταν φοιτητής στην Πάτρα, γνώρισε τον τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα, ο οποίος και μεσολάβησε για την πολυπόθητη συνάντηση με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, με τον οποίο ο Λευτέρης Χαψιάδης έγιναν πολύ καλοί φίλοι. Ταυτόχρονα ο Λευτέρης Χαψιάδης, μυήθηκε στην ελληνική δισκογραφία.

Το χωριό Κοίλα το αναφέρει ως επίγειο παράδεισο, όπου περνούσε μεγάλο μέρος της ζωής του. Η καταγωγή των γονέων του ήταν από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου, και ο ίδιος αναφερόταν συχνά στην ποντιακή καταγωγή του. Είχε συνεργαστεί σε διάφορες καλλιτεχνικές δράσεις με στόχο την διατήρηση και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ελλήνων του Πόντου.

Δεν είναι τυχαίο πως πρωτοστάτησε στην παραγωγή τριών cd στην ποντιακή διάλεκτο, με ερμηνευτές του Στέλιο Καζαντζίδη και τον Χρύσανθο (Θεοδωρίδη) το Αηδόνι του Πόντου.

Στη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του ως στιχουργός, ο Λευτέρης Χαψιάδης, πήρε πολλούς χρυσούς και πλατινιένιους δίσκους, ενώ για την προσφορά του στην ελληνική λαϊκή μουσική, τον τίμησαν η Νομαρχία Έβρου και οι δήμοι Αλεξανδρούπολης και Φερών.