Την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023, 85μελής ομάδα του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ» (μικροί και μεγάλοι), επισκέφτηκε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, όπου ενημερώθηκε για το σπουδαίο έργο που επιτελεί το κορυφαίο επιστημονικό σωματείο του ποντιακού και προσφυγικού ελληνισμού, για την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου.

EPM.AGIA.BARBARAS.FAROS.EPISKEPSI.19.3.2023.IMG 2501 1 11

Εκεί τους υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών κ. Χρήστος Γαλανίδης, ο οποίος αφού τους καλωσόρισε, αναφέρθηκε στο έργο και τους σκοπούς της Επιτροπής από την ίδρυσή της το 1927 έως σήμερα.

EPM.AGIA.BARBARAS.FAROS.EPISKEPSI.19.3.2023.IMG 2501 1 2

Ακολούθησε η ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου και της Βιβλιοθήκης, όπου έφερε στη μνήμη όλων εικόνες τόσο από την ειρηνική ζωή των Ποντίων, όσο και από τις μαύρες εκείνες σελίδες της Γενοκτονίας.

EPM.AGIA.BARBARAS.FAROS.EPISKEPSI.19.3.2023.IMG 2501 1 10

Μέσα στο Μουσείο, τα παιδιά του Συλλόγου με το τραγούδι τους, το Χορό και τα ποιήματα, απέδειξαν ότι η τρισχιλιόχρονη μάνα γη του Πόντου μένει πάντα εκεί!

EPM.AGIA.BARBARAS.FAROS.EPISKEPSI.19.3.2023.IMG 2501 1 7

Έκπληξη ήταν και η παρουσία της κ. Έλσας Γαλανίδου - Μπαλφούσια (φιλόλογος - λαογράφος), όπου διηγήθηκε με ξεχωριστό τρόπο τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας στον Πόντο.

EPM.AGIA.BARBARAS.FAROS.EPISKEPSI.19.3.2023.IMG 2501 1 3

Ο Χρήστος Γαλανίδης, πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, ο Γιάννης Σαββίδης, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας "Ο ΦΑΡΟΣ" και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων της ΠΟΕ και η Σοφία Σαββίδου πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας "Ο ΦΑΡΟΣ"

Η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σοφία Σαββίδου εξιστόρησε την ζωή τριών Επιφανών Ποντίων διανοούμενων, ιδρυτικών μελών της Επιτροπής, Θεοφύλακτου Θεοφυλάκτου, Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου και Λεωνίδα Ιασωνίδη.

Ύστερα από δύο ώρες περιήγηση, έφυγαν όλοι με περισσότερες γνώσεις για τον τόπο καταγωγής τους.

Ο Γενικός Έφορος της Επιτροπής κ. Δημήτρης Τομπουλίδης δώρισε στο Σύλλογο μια ολόκληρη σειρά με 120 βιβλία από το Αρχείο Πόντου.

EPM.AGIA.BARBARAS.FAROS.EPISKEPSI.19.3.2023.IMG 2501 1 5

Μετά την επίσκεψη και την επιστροφή… και ενώ είχε φτάσει μεσημέρι, όλα τα μέλη κάθησαν και έφαγαν όλοι μαζί σαν μια οικογένεια, σε έναν πολύ ωραίο χώρο, θυμήθηκαν ιστορίες των προγόνων τους και στη συνέχεια με τη συνοδεία των μουσικών Σταύρο Σαββίδη (λύρα - τραγούδι), Γ. Κεμεντζετζίδη (κρουστά) και Κ. Φουλίδη (πλήκτρα) τραγούδησαν και χόρεψαν μέχρι αργά!