Στο πλαίσιο των μαθημάτων του Λαϊκού Πανεπιστημίου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα της θεματικής ενότητας Ιστορία, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ιστορικού σωματείου, Επίκουρος Καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια του προλόγου στην έναρξη των διαδικτυακών μαθημάτων.

Ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, προλόγισε τον ομιλητή της εκδήλωσης της Δευτέρας 4 Οκτωβρίου 2011, Αθανάσιο Καραθανάση, ο οποίος μίλησε με θέμα «1914, ο πρώτος διωγμός των Ρωμιών των δυτικών μικρασιατικών παραλίων και τα συμβαίνοντα στον Πόντο» και ανακοίνωσε την επόμενη εκδήλωση με την Παρασκευή Ευθυμιάδου η οποία θα μιλήσει την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου με θέμα «πρώτος διωγμός Ελλήνων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (1913 – 1914). Οι περιπτώσεις της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης».

Ανέφερε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης:

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει και ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Λυσαρίδης, ξεκινούμε και φέτος την πραγματοποίηση των διαλέξεων στο πλαίσιο του Λαϊκού Πανεπιστημίου, που από πέρυσι αναβίωσε το σωματείο. Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο είναι δίχως αμφιβολία μια από τις πολλές δραστηριότητες για τις οποίες το ιστορικό σωματείο Εύξεινος Λέσχη, έχει κάθε δικαίωμα να επαίρεται στην 90χρονη σχεδόν ιστορία της.

Στην πρώτη χρονιά αναβίωσης του θεσμού, που κατά κοινή ομολογία σημείωσε μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκαν περίπου 40 διαλέξεις με θέμα τον Πόντο, με 500 διαδικτυακές επισκέψεις μέσο όρο. Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι οι διαλέξεις αυτές είναι διαθέσιμες στον ανανεωμένο ιστοχώρο του σωματείου efxinos.gr.

Την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά το Λαϊκό Πανεπιστήμιο έχει ως κεντρικό νοηματικό άξονα τη Μικρά Ασία, «1922 -2022, 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Ιστορική αποτίμηση, εθνικός αναστοχασμός», με αφορμή βέβαια την επικείμενη συμπλήρωση το 2022, 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Να διευκρινίσουμε στο σημείο αυτό ότι με τον όρο Μ. Ασία εννοούμε φυσικά όλη τη μικρασιατική χερσόνησο, όλη την ελάσσονα Ασία, παράλια και μεσόγεια, με τις ομοιότητες αλλά και τις ετερότητες του ελληνικού στοιχείου της γνωστής καθ’ ημάς Ανατολής. Οι διαλέξεις επομένως δεν θα αφορούν μόνο στην Ιωνία, αλλά και στις υπόλοιπες επαρχίες - περιοχές της Ανατολίας (Πόντο, Καππαδοκία) αλλά τη βασιλίδα των Πόλεων και την Ανατολική μέχρι και τα όρια της Ανατολικής Ρωμυλίας).

Η πρώτη θεματική ενότητα που θα διεξαχθεί εντός του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου ανήκει στην Ιστορία, ενώ στους επόμενους μήνες θα αναδειχθούν ζητήματα της Παιδείας-Εκπαίδευσης, της Γενοκτονίας, των Τεχνών και των γραμμάτων, του Πολιτισμού εν γένει του Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής, ζητήματα προσφύγων και νεοπροσφύγων καθώς και της Γενοκτονίας.

Η πρώτη διάλεξη της Ενότητας της Ιστορίας πραγματοποιείται σήμερα με καλεσμένο μας τον αγαπητό καθηγητή Αθανάσιο Καραθανάση.

Λίγα βιογραφικά στοιχεία για τον Αθανάσιο Καραθανάση:

KARATHANASIS.ATHANASIOS.4.10.2021.IMG 3453

Ο Αθανάσιος Καραθανάσης γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Iνστιτούτο Bυζαντινών και Mεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, στη Σορβόννη (Paris IV) και στην Ecole Pratique des Hautes Etudes (1979 - 1981). Το 1985, αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αναγορεύθηκε διδάκτωρ των αναφερόμενων σχολών το 1975 και 1987 αντιστοίχως.

Έλαβε μέρος σε επιστημονικά Συνέδρια, εντός και εκτός Ελλάδος.

Από το 1969 έως το 1972 διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης - ερευνητής στο Eλληνικό Iνστιτούτο Bενετίας και από το 1974 έως το 1987 Eρευνητής του I.M.X.A.

Tο 1984 εξελέγη υφηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1988 εξελέγη επίκουρος καθηγητής του Tμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Aθηνών και από το 1989 αναπληρωτής Καθηγητής της Iστορίας του Eλληνικού Πολιτισμού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1992 εξελέγη καθηγητής του ιδίου Πανεπιστημίου στο γνωστικό αντικείμενο της Iστορίας του Eλληνισμού. Δίδαξε επίσης ως επισκέπτης καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Tμήματα Eλληνικής Φιλολογίας και Iστορίας - Eθνολογίας), καθώς και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Παιδαγωγικά Τμήματα), ενώ σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου με την Παρασκευή Ευσταθιάδου

Τη σκυτάλη θα πάρει την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021 ώρα 20.00 η κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Παρασκευή Ευσταθιάδου με θέμα που σχετίζεται και πάλι με τους πρώτους διωγμούς και για τον λόγο εξαίρεσης της Πόλης και της Σμύρνης από αυτούς.

Ακολουθούν και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες - διαλέξεις σχετικές με τις προσφυγικές εγκαταστάσεις στην Αττική, τη δράση και την προσφορά των φιλανθρωπικών οργανώσεων, τον ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων στην κρίσιμη δεκαετία 1912 - 1922 κ.λπ.