«Ἡγήσασθαι μὲν τὸν διδάξαντά με τὴν

τέχνην ταύτην ἴσα γενέτῃσιν ἐμοῖσι»

Όρκος Ιπποκράτους 460 π.Χ.

Ο πρόεδρος και Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητος Φίλων του Α.Χ.Ε.Π.Α. μετά την πρόσφατη αναγγελία στις 09/01/2021 του θανάτου του Καθηγητού της Χειρουργικής και πρώην διευθυντή της Γ’ χειρουργικής κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. στο νοσοκομείο Α.Χ.Ε.Π.Α. Άλκη Ζησιάδη, συνήλθε και αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του καθηγητή και να καταθέσει αντί στεφάνου το συμβολικό ποσό των 200 ευρώ στο Ελληνικό Παιδικό χωριό Φιλύρου, ως ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης αλλά και αναπαύσεως της ψυχής του εκλιπόντος.

Η συμβολή του αειμνήστου Καθηγητού Άλκη Ζησιάδη επί μισό περίπου αιώνα στα Ιατρικά πράγματα της πατρίδος μας με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη υπήρξε καταλυτική. Γόνος προσφυγικής οικογένειας από τις αλησμόνητες πατρίδες των Ελλήνων της Ανατολικής Ρωμυλίας έλαβε τις εγκύκλιες σπουδές στη Θεσσαλονίκη, μπήκε στην Ιατρική σχολή του Α.Π.Θ. τρίτος την οποία αποπεράτωσε επιτυχώς και στη συνέχεια υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία επί 30 μήνες ως αξιωματικός του Υγειονομικού. Την χειρουργική ειδικότητα έλαβε στην Α’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Α.Π.Θ. έχοντας πρώτο δάσκαλο τον αείμνητο καθηγητή και ευπατρίδη Μαρίνο Σιγάλα. Μαζί με τον αείμνηστο καθηγητή Ιωάννη Σάπικα αποτελούσαν τα παλαιότερα βασικά στελέχη της Ιστορικής Προπ. Χειρουργικής Κλινικής. Διήλθε επάξια με την δύναμη των φτερών του την κλίμακα της Πανεπιστημιακής ιεραρχίας και η Ιατρική Σχολή τον εξέλεξε Διευθυντή της Γ’ χειρουργικής κλινικής του Πανεπιστημίου.

ZHSIADIS.ALKHS.FAXANDIDIS.EPAMEINONDAS.1

Ο Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, βραβεύει σε εκδήλωση τον Άλκη Ζησιάδη

Στον επιστημονικό τομέα και ως προσωπικότητα ενσάρκωνε την εικόνα της ήρεμης δύναμης. Ήταν σεμνός και ταπεινός, προσιτός σε όλους. Ήξερε πραγματικά πολύ καλά να περνά τα δύσκολα μονοπάτια της εγχειρητικής με το νυστέρι του, δίνοντας στους μαθητές και συνεργάτες του το αίσθημα της αυτοπεποίθησης και ηρεμίας.

Μετεκπαιδεύτηκε σε εξειδικευμένα μεγάλα κέντρα της Μ. Βρετανίας με επίκεντρο το νοσοκομείο St. Marks και είναι από τους πρώτους που μετέφεραν τις νέες γνώσεις της επιστήμης του στο χώρο μας, δημιουργώντας μια νέα εξειδικευμένη Σχολή, μελέτης και αντιμετώπισης των παθήσεων του παχέος εντέρου και πρωκτού.

Το πλήθος των ασθενών που θεράπευσε και ευεργέτησε αλλά και ιδιαίτερα οι στρατιές των μαθητών και ιατρών που στην καθηγητική του σταδιοδρομία γαλούχησε, με συγκίνηση θα θυμούνται τον δάσκαλο, γιατί τους ενέπνευσε με το παράδειγμά του να γίνουν καλοί επιστήμονες και καλοί άνθρωποι που αποτελεί τον μέγιστο τίτλο ενός ανθρώπου.

Αποχαιρετούμε τον δάσκαλο στο μεγάλο και τελευταίο του ταξίδι με πόνο και θλίψη πολλή του αποχωρισμού. Παράλληλα όμως τον θαυμάζουμε και τον μακαρίζουμε γιατί τα έργα του και το παράδειγμά του εδώ στη γη άνοιξαν την πόρτα του Παραδείσου. Γι’ αυτό δίκαια θα μπορεί να πει, σαν τον Απόστολο Παύλο στον Κύριο της ζωής και του θανάτου «Τὸν ἀγῶνα τὸν καλὸν ἠγώνισμαι, τὸν δρόμον τετέλεκα, τὴν πίστιν τετήρηκα· λοιπὸν ἀπόκειταί μοι ὁ τῆς δικαιοσύνης στέφανος».

Το παράδειγμά του ας είναι για όλους εμάς ένας φωτεινός σηματοδότης που θα μας ενώσει κάποτε εις την πέραν του τάφου ζωή.

Καλό ταξίδι και καλή αντάμωση αγαπημένε μας Άλκη.

Ο πρόεδρος                                                     Ο Γενικός Γραμματέας

Επαμεινώνδας Φαχαντίδης                               Ιωάννης Μάγρας

Ομ. Καθηγητής Χειρουργικής Α.Π.Θ          Αν. Καθηγητής Νευροχειρουργικής ΑΠΘ