ΤΟΥ Δρ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΗΛΟΝΙΔΗ*

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον τέταρτο υψηλότερο παράγοντα κινδύνου για θάνατο σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός παράγοντας κινδύνου για ασθένειες.

Τα αιωρούμενα σωματίδια.

Καπνός, αιθάλη, σκόνη, τοξίνες, αναθυμιάσεις με τα τοξικά προϊόντα προκαλούν μη αναστρέψιμη βλάβη της υγείας.

Είναι τεκμηριωμένο και αναμφισβήτητο ότι η ρύπανση της ατμόσφαιρας προκαλεί Χρονία Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Άσθμα, Καρκίνο του Πνεύμονα και Καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τι συμβαίνει με τον Εγκέφαλο.

Φαίνεται η ρύπανση προκαλεί σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο και αύξηση της συχνότητας των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Σε μια μελέτη σε Νοσοκομείο παίδων στο Λος Άντζελες και της Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης σε παιδιά τα οποία παρακολουθήθηκαν από έμβρυο έως την ηλικία των 9 χρόνων, συνέδεσαν την ατμοσφαιρική ρύπανση με την ελλειπή ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών και με σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς στην ενήλικη ζωή.

Μελέτη του Πανεπιστημίου Εδιμβούργου.

Η μελέτη αφορά 28 χώρες και διαπιστώθηκε ότι η Ρύπανση της ατμόσφαιρας συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια.

Μελέτη του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς και Χάρβαρντ.

Στη μελέτη αυτή, μεγάλη μελέτη 71.300 γυναίκες ηλικίας 57 έως 85 ετών συμπέραναν ότι η ρύπανση της ατμόσφαιρας αυξάνει τις εκδηλώσεις άγχους.

Με το σκεπτικό αυτό ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ διεξήγαν μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που έγιναν ποτέ με στόχο την καλύτερη κατανόηση της σχέσης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Συγκεκριμένα εξέτασαν τα αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρον μικρότερη από 10 μ. που προέρχονται από εξατμήσεις των αυτοκινήτων και εργοστάσια, όπως το μονοξείδιο άνθρακα, το διοξείδιο του αζώτου και θείου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι όσον αυξάνεται η μόλυνση του αέρα που αναπνέουμε με τα μικρά αιωρούμενα σωματίδια τόσο αυξάνεται η συχνότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ένας βασικός λόγος είναι η αλλαγή στην πηκτικότητα του αίματος και η δημιουργία θρόμβων που φράζουν τις εγκεφαλικές αρτηρίες.

Η μόλυνση του περιβάλλοντος αποτελεί ισχυρή απειλή, επειδή δίχως διαλείμματα που καταστρέφει την ομορφιά και την γαλήνη της ζωής.

Το πρόβλημα γεννήθηκε από τη σύγχρονη πολιτισμένη ζωή μας! Και την τεχνολογική εξέλιξη.

Η ανθρωπότητα πληρώνει ακριβά το τίμημα της καταστροφής του περιβάλλοντος.

*Ο Δρ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΗΛΟΝΙΔΗΣ, είναι Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας και Νοσημάτων του Πνεύμονα, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τέως Διευθυντής της Δ’ Παθολογικής Πανεπιστημιακής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης