Για τον ποντιακό χορό ως προβεβλημένο ταυτοτικό στοιχείο του ποντιακού ελληνισμού και για τον χορό Σέρρα ως στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και η προσπάθεια ένταξή του στο Εθνικό Ευρετήριο και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, θα μιλήσουν ο Μιχάλης Καραβέλας και η Αλεξία Ιωαννίδου στο «Λαϊκό Πανεπιστήμιο» της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 7 το βράδυ και θα μεταδοθεί διαδικτυακά.

Συγκεκριμένα πρώτα θα γίνει η εισήγηση με θέμα «Ο ποντιακός χορός ως προβεβλημένο ταυτοτικό στοιχείο του ποντιακού πολιτισμού» με ομιλητή τον Μιχάλη Καραβέλα, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, βιωματικό βετεράνο χορευτή και μελετητή του ποντιακού χορού, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.).

KARAVELAS.MIXALHS.2.2019.IMG 0045

Ο Μιχάλης Καραβέλας (Φωτογραφία Φόρης Πεταλίδης)

Θα ακολουθήσει η εισήγηση με θέμα «Ο χορός Σέρρα ως στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και η προσπάθεια ένταξής του στο Εθνικό Ευρετήριο και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας» με ομιλήτρια την Αλεξία Ιωαννίδου, Απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ε.Α.Π. και του Μεταπτυχιακού Τμήματος Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του ιδίου Πανεπιστημίου, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού της ΠΟΕ από το 2020. 

IOANNIDOY.ALEXIA.KEFALAKI

Η Αλεξία Ιωαννίδου θα μιλήσει για την έννοια της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς και θα ενημερώσει για το αίτημα που έχει καταθέσει στην Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου ο χορός Σέρρα να ενταχθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η Αλεξία Ιωαννίδου κατάγεται από τους Ευζώνους του Νομού Κιλκίς. Είναι Καυκάσια 3ης γενιάς με καταγωγή και των δύο γιαγιάδων και παππούδων της από το Καρς (χωριά Μερτινίκ, Κιλεπέρτ, Χανάαχ) και την Αργουρούπολη του Πόντου.

Έχει δουλέψει στα δημιουργικά τμήματα διαφημιστικών εταιριών της Θεσσαλονίκης ως γραφίστρια για μια δεκαετία, ως Art Director στο περιοδικό FunZειν του πολυχώρου τέχνης & πολιτισμού «Μύλος» και ήταν στέλεχος εκδοτικής εταιρείας και διευθύντρια του υποκαταστήματός της στην Θεσσαλονίκη για μια οκταετία. Έχει εργαστεί ως Πολιτιστική Διαχειρίστρια στον Δήμο Παιονίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Πολιτιστική Διαχειρίστρια, σχεδίασε και οργάνωσε με την συνεργασία της τοπικής κοινωνίας πλήθος εκδηλώσεων, μεγάλος αριθμός εκ των οποίων αφορούσε στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Επιπρόσθετα εισήγαγε στην πολιτιστική ατζέντα του Δήμου Παιονίας για πρώτη φορά εκδήλωση – φόρο τιμής για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου σε συνεργασία με όλους τους ποντιακούς συλλόγους του Δήμου.

Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ε.Α.Π. και του μεταπτυχιακού τμήματος Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του ιδίου Πανεπιστημίου. Η Διπλωματική της διατριβή έχει ως τίτλο: «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά των Ελλήνων του Πόντου: Ο χορός Σέρρα και η ένταξή του στον κατάλογο της UNESCO». Στοιχεία της έρευνάς της που καταγράφονται μέσα στην διατριβή της, ενισχυμένα με πρόσθετο υλικό έρευνας χρησιμοποιήθηκαν με σκοπό την καταλογογράφηση του στοιχείου Σέρρα στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς με δυναμική για την μετέπειτα ένταξή του στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Είναι ένα εγχείρημα που αγκαλιάστηκε από την Ποντιακή Κοινότητα και τον Ποντιακό οργανωμένο χώρο, και περιμένουμε την θετική του έκβαση.

Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν αυτή τη θεματική ενότητα, θα πρέπει να το γνωστοποιήσουν στη γραμματεία της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), αποστέλλοντας απαραιτήτως και τα στοιχεία τους: oνοματεπώνυμο / ιδιότητα / ταχ. διεύθυνση / e-mail / τηλέφωνο. Σε όσους θα έχουν δηλώσει συμμετοχή, θα αποστέλλεται e-mail, την ημέρα που θα πραγματοποιείται η διάλεξη, με το οποίο θα ενημερώνονται για τον τρόπο διαδικτυακής παρακολούθησης (αδαπάνως).

Σημείωση: Τη δήλωση συμμετοχής, κατά τα παραπάνω, δεν χρειάζεται να αποστείλουν όσοι έχουν ήδη κάνει δήλωση ότι επιθυμούν να παρακολουθήσουν όλες τις θεματικές ενότητες».

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν On-line τις εισηγήσεις του Μιχάλη Καραβέλα και της Αλεξίας Ιωαννίδου, μπορούν για τη συγκεκριμένη εκδήλωση να την παρακολουθήσουν στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://youtu.be/QDJ05MNUivc