Τα εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών τεχνών, με τον τίτλο «Αστικό Τοπίο. Ο χώρος όπου κινείται και δραστηριοποιείται ο σύγχρονος άνθρωπος», εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης 8 Σεπτεμβρίου 2020, στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Προβλήτα Α – Λιμάνι Θεσσαλονίκης) και διοργανώνεται από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus) και το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ASTIKO.TOPIO.9.9.2020 8

Δεκάδες εικαστικοί καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης, συμμετέχουν με ένα έργο τους, ανάμεσά τους και πολλοί καλλιτέχνες ποντιακής και προσφυγικής καταγωγής, παρουσιάζοντας ένα δείγμα της δουλειάς τους, που αξίζει τον κόπο να το επισκεφθεί κανείς, μιας και θα η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 Οκτωβρίου 2020. Ώρες και μέρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00 - 18:00. Πέμπτη: 12:00 - 20:00. Δευτέρα κλειστά. Κατά την είσοδο στην έκθεση τηρούνται όλες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.

 

ASTIKO.TOPIO.9.9.2020 3

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων μίλησαν η Εύα Μελά πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ), η Μαρία Ταντσάνογλου αν. γενική διευθύντρια του Μητροπολιτικού Οργανισμού Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (ΜΟΜus) και ο Σπύρος Παυλίδης πρόεδρος του Αριστοτελείου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΑΜΦΙΘ).

ASTIKO.TOPIO.KALLITEXNES.9.9.20207

Όπως είπε η κ. Εύα Μελά «σκοπός της διοργάνωσης είναι η παρουσίαση του έργου εικαστικών καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία – Θράκη) και παράλληλα, η ενίσχυση των προσπαθειών του διοικητικού συμβουλίου του ΕΕΤΕ για τη δημιουργία περιφερειακής οργάνωσης του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών, πράγμα που είναι σήμερα επιτακτική ανάγκη.

ASTIKO.TOPIO.AMPERIDOY.SOFIA.9.9.20202

Ο Σοφία Αμπερίδου, ζωγράφος, συμμετέχει στην έκθεση με το έργο της "Χαρμανκιοϊ", στο οποίο παρουσιάζει την μεταμόρφωση της περιοχής με την έλευση των προσφύγων και τη δημιουργία μιας νέας πόλης, στο Ελευθέριο - Κορδελιό στη Θεσσαλονίκη, που σήμερα ανήκει διοικητικά στο δήμο Κορδελού - Ευόσμου

Η επιλογή του θέματος της έκθεσης έχει στόχο να αναδείξει κοινωνικοπολιτικές, οικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες της εποχής μας».

ASTIKO.TOPIO.9.9.2020 5

Η Μαρία Τσαντσάνογλου αν. γενική διευθύντρια του Μητροπολιτικού Οργανισμού Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (ΜΟΜus) ανέφερε ότι «οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους πάνω σε ένα θέμα πάντα επίκαιρο και με πολλές προεκτάσεις. Το αστικό τοπίο ως τον χώρο στον οποίο κινείται και δραστηριοποιείται ο σύγχρονος άνθρωπος και η διαρκής πρόκληση ανθρώπου – φύσης.

ASTIKO.TOPIO.KIKOTI.GIORGOS.9.9.20206

Ο ομογενής γλύπτης Γιώργος Κικώτης από τη Σοβιετική Ένωση, μπροστά στο έργο του "Ηθελημένη εισβολή" από ορείχαλκο και μάρμαρο, ο οποίος ζει και εργάζεται πλέον στην Ελλάδα 

Καθώς οι αστικές περιοχές αποτελούν εντυπωσιακά παραδείγματα τοπίων του ανθρώπινου περιβάλλοντος, ορισμένοι ενδεικτικοί προβληματισμοί που μπορούν να προκύπτουν από την έκθεση είναι το αστικό τοπίο και η συμβολή του στην κλιματική ανθεκτικότητα και η σημασία ενός υγιούς σχεδιασμού πόλεως στην ευημερία του αστικού χώρου και στην βελτίωση της ψυχολογίας, περιβαλλοντικής και κοινωνικής».

ASTIKO.TOPIO.TOSOYNIDIS.ODYSSEAS.9.9.20201

Ο ομογενής καλλιτέχνης Οδυσσέας Τοσουνίδης, ο οποίος γεννήθηκε στην Τιφλίδα και ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, μπροστά από το έργο του "Σύλληψη" από μέταλλο 

Ο Σπύρος Παυλίδης πρόεδρος του Αριστοτελείου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΑΜΦΙΘ). Επισήμανε πως «το ΑΜΦΙΘ αποτελεί μια γέφυρα της έγκυρης επιστημονικής γνώσης του ΑΠΘ με το ευρύτερο κοινό της πόλης μας, της Μακεδονίας και της χώρας γενικότερα για το σημαντικό θέμα της Σχέσης του Ανθρώπου με τη Φύση».

ASTIKO.TOPIO.9.9.2020 4