Για την Αγία Σοφία και την ασέβεια των Τούρκων απέναντι σ’ αυτό το Μνημείο Πολιτισμού έχουν ήδη γραφτεί πολλά. Μια κίνηση όμως ήταν η πιο ενδεικτική της επίδειξης ισχύος του τουρκικού κράτους: το σπαθί στο οποίο «στηριζόταν» ο ιμάμης και πρόεδρος της Αρχής Θρησκευμάτων, Αλί Ερμπάς καθώς ανέβαινε στον άμβωνα.

Πρόκειται για επίδειξη βαρβαρότητας εκ μέρους των ισλαμιστών και των κεμαλιστών. Ένα μήνυμα προς τον πολιτισμένο κόσμο πως «όποιες κι αν είναι οι δικές σας διακηρύξεις περί ανθρωπισμού και πολιτισμού, εμείς είμαστε οι κατακτητές».

Το σκηνικό ήταν μελετημένο σε κάθε του λεπτομέρεια από τον Ερντογάν, που αισθανόταν πως ζει στιγμές του 1453. Ο νεο-οθωμανιστής Ερντογάν ένιωσε ρίγη μεγαλείου στα λόγια του ιμάμη: «Η λαχτάρα του έθνους μας που έχει γίνει βαθιά πληγή τελειώνει σήμερα».

AGIAS.SOFIA.KONSTANTINOYPOLHS.XIFOS

Το οθωμανικό ξίφος θεωρείται σύμβολο κατάκτησης από τα χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Όταν γινόταν εισβολή για την κατάκτηση εδαφών, τα οθωμανικά ξίφη έσφαζαν το… κάθε εμπόδιο. Δεν υπολόγιζαν αν μπροστά τους βρίσκονταν γυναίκες με παιδιά ή αδύναμοι γέροντες. Υπήρχαν όμως και τα «υπόλοιπα», τα «περισσεύματα» - ήταν αυτοί που οι κατακτητές τούς άφηναν να ζήσουν για να βλέπουν στα μάτια τους την ευγνωμοσύνη και να τους έχουν εσαεί υπό τον έλεγχό τους. Ο μεγαλοπρεπής κατακτητής που συγχωράει και χαρίζει τη ζωή… Αυτά τα «υπολείμματα σπαθιού» γίνονταν δούλοι εκείνου που τους χάρισε τη ζωή.

AGIA.SOFIA.KONSTANTINOYPOLHS.EIKONA

Αυτή την… απόδοση χάριτος την ονομάζανε KILIÇ HAKKI, που σημαίνει «το δικαίωμα του ξίφους», δηλαδή με το σπαθί μου κέρδισα αυτά τα εδάφη κι έκανα δούλους τους ανθρώπους.

Έτσι ακριβώς αντιμετωπίζουν και σήμερα οι Τούρκοι εθνικιστές και κεμαλιστές τις μειονότητες στην Τουρκία, Όταν αναφέρονται στους Έλληνες, τους Αρμένιους, τους Πόντιους, τους Αλεβίτες, τους αποκαλούν απαξιωτικά «υπολείμματα του ξίφους».

Ο ισλαμοφονταμενταλιστής νεο-οθωμανός Ερντογάν, σε συμμαχία με τον κεμαλιστή και βαθιά εθνικιστή Μπαχτσελί, έχει δημιουργήσει μια φασιστική δικτατορία. Και με τις κινήσεις αυτές στην Αγία Σοφία στέλνει ακόμη ένα μήνυμα προς τους ευρωπαϊκούς λαούς, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προς το ΝΑΤΟ, πως «αυτό που θέλουμε θα το πάρουμε κι εσείς θα σκύψετε το κεφάλι».

Είχαν προηγηθεί οι προκλητικές κινήσεις του απέναντι στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη. Η συνεργασία με τη Ρωσία για τους S-400, η συνεργασία με το Ιράν και η απαξίωση του εμπάργκο του ΝΑΤΟ. Τώρα η ανάμειξη στον πόλεμο Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν και η προκλητική εμφάνιση στη Μεσόγειο και στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα. Κινήσεις ηγεμονικές απέναντι στα «υπολείμματα του ξίφους». Αυτόν τον καινούργιο δικτάτορα, αυτό το καινούργιο τέρας να το χαίρονται η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ γιατί αυτοί, οι άπραγοι παρατηρητές, το δημιούργησαν.

*Ο Cemil Turan Bazîdî, είναι δημοσιογράφος – συγγραφέας, με καταγωγή από την Τουρκία και ζει στην Αθήνα. Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην προσωπική του σελίδα στο fb