Ένα ταξίδι γνώσης στην ποντιακή διάλεκτο, στην πιο κοντινή της αρχαίας ελληνικής, αυτήν που διέσωσαν στο βάθος του χρόνου οι πρόγονοί μας στον αλησμόνητο Πόντο και μετέφεραν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμου, όπου εγκαταστάθηκαν, διδάσκονται πλέον και φοιτητές που διαμένουν στην Αθήνα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του συλλόγου Ποντίων Φοιτητών του νομού Αττικής, την οποία εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου υπογράφουν η πρόεδρος Αρετή Σαραφίδου και η γραμματέας Ανατολη Σολομωνίδου, «μαθήματα ποντιακής διαλέκτου, για 2 η συνεχόμενη χρονιά Εδώ και 2 εβδομάδες ξεκίνησαν –για 2 ο συνεχόμενο χρόνο- τα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου, που οργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Nομού Αττικής, στη φιλόξενη αίθουσα της Ένωσης Ποντίων Περιστερίου (Αρκαδίας 35).

FITITES.ATHINA.PONTIAKH.DIALEKTOS.10.20192

Στα μαθήματα δίνουμε την ευκαιρία να προσέρχονται και μέλη της Ένωσης Ποντίων Περιστερίου, αλλά και οποιοσδήποτε άλλος το επιθυμεί. Σ’ αυτά δεν διδασκόμαστε μόνο γραμματικά η γλωσσολογικά φαινόμενα. Και αυτά, αλλά όχι μόνο αυτά. Σε κάθε μάθημα ανιχνεύουμε το πολιτιστικό και ιστορικό υπόβαθρο των κειμένων κι έτσι ταξιδεύουμε νοερά στο χώρο όπου έζησαν για αιώνες οι πρόγονοί μας, δημιουργώντας έργα θαυμαστά, όταν οι συνθήκες τους το επέτρεπαν.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών κ. Αντώνη Παυλίδη - που μας διδάσκει και φέτος εθελοντικά - για τα όμορφα ταξίδια που μας προσφέρει στη γη των προγόνων μας».