«Ηγήσασθαι μὲν τὸν διδάξαντά

με τὴν τέχνην ταύτην ἴσα γενέτῃσιν ἐμοῖσι»

Όρκος Ιπποκράτους 460 π.X.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητος Φίλων του Α.Χ.Ε.Π.Α. μετά την πρόσφατη αναγγελία του θανάτου του ομότιμου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Ακαδημαϊκού Δημητρίου Λαζαρίδη, συνήλθε και αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος και να καταθέσει αντί στεφάνου, το συμβολικό ποσό των 200 € στον Οίκο Ευγηρίας «Μέριμνας Ποντίων Κυριών», ως ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης αλλά και αναπαύσεως της ψυχής του.

Η συμβολή του αειμνήστου καθηγητού Δημητρίου Λαζαρίδη επί μισό αιώνα στα ιατρικά πράγματα της πατρίδας μας με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη υπήρξε καταλυτική. Γεννημένος στις αλησμόνητες πατρίδες και ορμώμενος απο την Δυτική Μακεδονία, το χωριό Περδίκα Κοζάνης, ήταν απόφοιτος του Ιστορικού Γυμνασίου Τσοτυλίου, σπούδασε την Ιατρική επιστήμη και αναδείχθηκε καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. Διηύθυνε επί δεκαετίες την Α’ Χειρουργική κλινική στο Νοσοκομείο Α.Χ.Ε.Π.Α. και είναι ο ιδρυτής και θεμελιωτής της ειδικότητας της καρδιοχειρουργικής στην Ελλάδα καθώς και των νεφρικών μεταμοσχεύσεων στον χώρο μας μαζί με τον αείμνηστο καθηγητή Δ. Βαλτή.

Η επιστημονική του δραστηριότητα έγινε γνωστή και στο εξωτερικό, γι’αυτό εξελέγει επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Ο αείμνηστος καθηγητής δημούργησε συγκεκριμένη χειρουργική και καρδιοχειρουργική Σχολή στην οποία γαλουχήθηκαν γενεές φοιτητών και χορείες χειρουργών και καρδιοχειρουργών.

Ας αναπαύσει ο Θεός την ψυχή του και ας είναι ανάλαφρο το χώμα της Μακεδονικής γης που τον σκεπάζει. Αιωνία του η μνήμη.

Θεσσαλονίκη 3 - 7 - 2019

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γεν. Γραμματέας

Επαμεινώνδας Φαχαντίδης                            Iωάννης Μάγρας
Ομ. Καθηγητής Χειρουργικής Α.Π.Θ.    Αν. Καθ. Νευροχειρουργικής Α.Π.Θ.