Στη Γιορτή Παράδοσης, που πραγματοποιήθηκε στο επιβλητικό Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, συμμετείχε ο σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», την οποία διοργάνωσε ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», ήταν «ένα υπερθέαμα με άρωμα Ελλάδας και λαϊκού Πολιτισμού. Αληθινό στολίδι, το μεγαλειώδες Δημοτικό Θέατρο στο κέντρο του Πειραιά, πλυμμύρισε από κόσμο, ήχους και χρώματα.

PEIRAIAS.PARADOSI.FAROS.14.6.20194

Περισσότεροι από 1.000 χορευτές με αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές, με συνοδεία μουσικών οργάνων και γνώριμων σκοπών, μας ταξίδεψαν σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας.

PEIRAIAS.PARADOSI.FAROS.14.6.20192

Και όταν ακούστηκε η λύρα του Σταύρου Σαββίδη και το νταούλι του Δημήτρη Σαχσανίδη, οι ζιπκαλίδες και οι ζουπουνοφόρες του Συλλόγου, με πάθος και περηφάνια χόρεψαν χορούς του Πόντου.

PEIRAIAS.PARADOSI.FAROS.14.620193

Παράλληλα με το χορό, η συγκινητική αφήγηση της Προέδρου και Χοροδιδασκάλου του Συλλόγου κ. Σοφία Σαββίδου, έφερε στο νου όλων εικόνες από την Αλησμόνητη Πατρίδα.

Σείστηκε το Θέατρο από τα χειροκροτήματα, όταν μέσα από τα κύματα της Μαύρης Θάλασσας πρόβαλλαν οι Πυρριχιστές μικροί και μεγάλοι αποδεικνύοντας πως τίποτα δε χάνεται όταν αυτό μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.

PEIRAIAS.PARADOSI.FAROS.14.6.20196

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κ. Μαρωνίτη για την πρόσκληση, σ’ αυτή την υπέροχη γιορτή, όπου σ’ αυτό το αντάμωμα όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά πρόβαλλε την Ελληνική Παράδοση και τον Πολιτισμό μας.

PEIRAIAS.PARADOSI.FAROS.14.620191

Υ.Γ. Εκεί συναντηθήκαμε και με άλλα αδελφά ποντιακά σωματεία, όπου όλοι μαζί φωτογραφήθηκαν, προβάλλοντας την ιστορία και την παράδοση των προγόνων τους».