Με τον πυρρίχειο χορό Σέρρα, που χόρεψαν στο Σινικό τείχος, τα μέλη της αποστολής της Ένωσης Ποντίων Ν. Σμύρνης - Αγ. Δημητρίου - Π. Φαλήρου «Η ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ», τίμησαν την 100η επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι βρέθηκαν στην αχανή χώρα του μεγάλου πολιτισμού.

Η αποστολή της Ένωσης Ποντίων Ν. Σμύρνης - Αγ. Δημητρίου - Π. Φαλήρου «Η ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ», χόρεψε στο Σινικό τείχος στην Κίνα την Κυριακή 19η Μαΐου, υπό τους ήχους της λύρας του Φώτη Κοζυράκη.

KINA.MAYRH.THALASSA.19.5.20192

Η Ένωση με επικεφαλής την πρόεδρο της Ράνια Χρυσοχοΐδου, ταξίδεψε στην Κίνα με 17μελή αποστολή και πραγματοποίησε εκδήλωση στο Διεθνές Κινεζο - αμερικανικό Πανεπιστήμιο SIAS, όπου παρουσίασε την ιστορία της Ελλάδας και ιδιαίτερα του Πόντου, με έμφαση στη Γενοκτονία, μέσα από ομιλία της Προέδρου, προβολή ταινίας και διανομή πολλών φυλλαδίων στην αγγλική γλώσσα.

KINA.MAYRH.THALASSA.19.5.20196

Στη συνέχεια παρουσίασε αρχικά την μουσικοχορευτική παράδοση του Πόντου και έπειτα αντιπροσωπευτικούς χορούς από την υπόλοιπη Ελλάδα, με τους μουσικούς της Ένωσης, Φώτη Κοζυράκη (ποντιακή λύρα, τραγούδι) και Δέσποινας Κανάκη - Χρυσοχοΐδου (νταούλι, ακορντεόν, τραγούδι).

KINA.MAYTH.THALASSA.PRYTANHS.5.5.2019

Αντιπροσωπεία της Ένωσης συναντήθηκε και συνομίλησε με τον Πρύτανη του πανεπιστημίου Dr Shawn Chen και τον Πρόεδρο Διεθνών Σχέσεων, με τους οποίους αντήλλαξαν δώρα, καθώς και με καθηγητές του πανεπιστημίου, τους οποίους ενημέρωσε για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, την οποία δυστυχώς αγνοούσαν.

KINA.MAYRH.THALASSA.19.5.20195

Η χορευτική ομάδα της Ένωσης Ποντίων Ν. Σμύρνης - Αγ. Δημητρίου - Π. Φαλήρου «Η ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις του πανεπιστημίου, του οποίου ήταν επίσημα προσκεκλημένη.

KINA.MAYRH.THALASSA.19.5.20193

Παρέλασε με την ελληνική σημαία, χόρεψε στην τελετή λήξης στο στάδιο και παρακάθισε στο επίσημο συμπόσιο, όπου συμμετείχαν πολλοί αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης, ο Δήμαρχος της περιοχής του Χανάν, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, πολλοί πρόεδροι κινεζικών και ξένων πανεπιστημίων και μουσική ομάδα από την Ισπανία.

Τις εκδηλώσεις κάλυψε κινεζικός τηλεοπτικός σταθμός.