Την προσωπική του συμβολή και παρέμβαση στην κυβέρνηση για την προώθηση του ζητήματος της γενοκτονίας προς αναγνώριση στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια κοινοβούλια, αλλά και να παραστεί στις 19 Μαΐου 2019, στις επετειακές συγκεντρώσεις μνήμης που γίνονται στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα ή στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, ζήτησαν κατά τη συνάντησή τους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, μέλη του προεδρείου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε.).

Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε., το οποίο υπογράφουν εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου ο πρόεδρος Γιώργος Αμαραντίδης και ο γενικός γραμματέας Βασίλης Μωυσίδης, «την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισθείσα συνάντηση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε.) με την Αυτού Εξοχότητα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Από πλευράς της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε κ. Εφραίμ Κυριζίδης, ο Γενικός Γραμματέας της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε κ. Βασίλης Μωϋσίδης και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

Από πλευράς Προεδρίας της Δημοκρατίας παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, οι επικεφαλείς του διπλωματικού γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβης κα. Αικατερίνη Κόικα, ο επικεφαλής Γ.Γ. του Αποδήμου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος, ο αναπληρωτής Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού κ. Δημήτριος Πλευράκης και η Διευθύντρια Ευρώπης κα. Ευανθία Παπαδάτου.

Η συνάντηση διήρκησε περίπου πενήντα λεπτά και από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα θέματα που απασχολούν γενικά τον Ποντιακό Ελληνισμό. Πρώτιστο θέμα από πλευράς προέδρου ετέθη η ενότητα στον χώρο προς κάθε κατεύθυνση ούτως ώστε οργανωμένα να μπορέσουμε να θέσουμε τα προβλήματα στην πολιτεία προς επίλυση.

Συζητήθηκε και τέθηκε υπ’ όψιν του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, η 19η Μαΐου 2019, ως επετειακή ημερομηνία συμπλήρωσης από την Γενοκτονία και προσκλήθηκε να παραστεί ο ίδιος προσωπικά στις εκδηλώσεις μνήμης, είτε στην Πλατεία Συντάγματος, είτε στην Πλατεία Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη.

Επίσης μεταφέρθηκε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας η προσωπική συμβολή του και παρέμβαση στην κυβέρνηση για την προώθηση του ζητήματος της γενοκτονίας προς αναγνώριση στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια κοινοβούλια.

Υπ’ όψιν του ανώτατου άρχοντα της ελληνικής πολιτείας, τέθηκε επίσης το ανησυχητικό φαινόμενο της μη αναφοράς στα βιβλία της ιστορίας της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι ο κύριος πρόεδρος επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δέχθηκε την παράκληση να μεσολαβήσει σύντομα για ένα ραντεβού της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε με τον Υπουργό Παιδείας ούτως ώστε να δοθεί άμεση λύση για το θέμα αυτό. Επίσης συζητήθηκαν επιμέρους προβλήματα που αφορούν τον χώρο του ποντιακού ελληνισμού ανά την Οικουμένη».