Του Παναγιώτη Μωυσιάδη

Στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής στην περιοχή της Εορδαίας, σημαντικό ρόλο στις καθημερινές σχέσεις μεταξύ των κατοχικών δυνάμεων και των απλών χωρικών, έπαιξαν οι Έλληνες διερμηνείς που εκείνη την περίοδο υπήρχαν ελάχιστοι στην ελληνική περιφέρεια.

Οι περισσότεροι από αυτούς υπήρξαν σπουδαστές σε γερμανικά σχολεία και άλλοι τα έμαθαν από τους Γερμανούς του Βόλγα στην Τσαρική Ρωσία, όπου εγκαταστάθηκαν οι Έλληνες του Πόντου. Οι Γερμανοί από την πρώτη στιγμή αναζήτησαν γερμανομαθείς Έλληνες τους οποίους επιστράτευσαν ουσιαστικά, στις διάφορες υπηρεσίες τους.

Ένας από αυτούς υπήρξε και ο γερμανομαθής Αλέκος Τσακιρίδης πρόσφυγας από τα Λερία του Πόντου στην Ρωσία, και από εκεί στην Ελλάδα.

Οι Γερμανοί τον χρησιμοποίησαν μέχρι και την αποχώρησή τους τον Σεπτέμβριο του 1944.

Ο Αλέκος Τσακιρίδης Πρώτο - ξάδελφος των Αλεξαντριδαίων πριν την απόσπασή του στις 22 Ιουνίου του 1943 στην κεντρική διοίκηση της γκεστάπο Κοζάνης χρησιμοποιούνταν ως διερμηνέας στο διοικητήριο της Πτολεμαΐδας.

Για όσο διάστημα απασχολούνταν στην γκεστάπο της Κοζάνης έγινε μάρτυρας των φρικτών βασανιστηρίων που γίνονταν εναντίων των Ελλήνων αντιστασιακών. Πολλοί από τους οποίους εκτελέστηκαν στη συνέχεια στις φυλακές της Κοζάνης.

Ως διερμηνέας βοήθησε πολλούς Έλληνες πατριώτες που βρέθηκαν κρατούμενοι των Γερμανών. Μεταξύ αυτών συνέβαλε καθοριστικά στην απελευθέρωση του συμπατριώτη του Λερήτη Χ/Παυλίδη Παναγιώτη (Πανίκα) ο οποίος συνελήφθη από τους Γερμανούς με την κατηγορία της οργανωμένης τροφοδοσίας των ανταρτών με δημητριακά στις 20 Απριλίου του 1944. Και κρατήθηκε μέχρι τον Αύγουστο του 44 στην Γκεστάπο Κοζάνης.

Στις μεγάλες δίκες κατά των Ναζιστικών εγκλημάτων που διοργανώθηκαν τον Μάρτιο του 1946 στην Κοζάνη κλήθηκε από το στρατοδικείο να δώσει ένορκη κατάθεση ως βασικός μάρτυρας για τις Γερμανικές θηριωδίες στην περιοχή μας.

Στις 26 -3 - 1946 ο Αλέκος Τσακιρίδης ως διερμηνέας έδωσε ένορκη κατάθεση στις ελληνικές αρχές για τα εγκλήματα των Γερμανών στην Πτολεμαΐδα και στην Κοζάνη.

Στην κατάθεσή του αναφέρει: «…Στις 22 Ιουνίου του 1943 τοποθετήθηκα διερμηνέας στην Γκεστάπο. Αρχικά εργάστηκα στην Πτολεμαΐδα και στη συνέχεια στην Κοζάνη… Η πυρπόληση των Πύργων και η σφαγή των κατοίκων του έγιναν στα πλαίσια μιας εκκαθαριστικής επιχείρησης στην οροσειρά του Βέρμιου. Σε αυτήν την επιχείρηση συμμετείχαν το 7ο και το 8ο Σύνταγμα των SS. Το τμήμα του Schumer’s και του Eburnean . Στην επιχείρηση στο Βέρμιο συμμετείχε επίσης η Gestapo από την Κοζάνη, ο Διοικητής της οποίας ονομαζόταν Shenfield Fritz. Αυτός συμμετείχε επίσης και στα γεγονότα στο χωριό Πύργοι…

Είναι πιθανόν κατά της μεγάλης αυτής επιχείρησης να καταστράφηκαν τα χωριά Πύργοι και Ερμακιά.»

Στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Βέρμιου εντάχθηκε και η αιφνίδια περικύκλωση του Ανατολικού από 2.500 χιλιάδες Γερμανούς στις 20 Απριλίου του 1944. Με αρχηγό τον Γερμανό διοικητή της γκεστάπο Κοζάνης Shenfield Fritz…

Δυστυχώς δεν μπόρεσα να συγκεντρώσω περισσότερα στοιχεία για τον Αλέκο Τσακιρίδη τα βιώματα του οποίου θα συμπλήρωναν ένα σημαντικό κομμάτι της γερμανικής κατοχής στην Πτολεμαΐδα Κοζάνη…

Το κείμενο του Παναγιώτη Μωυσιάδη, δημοσιεύθηκε στην προσωπική του σελίδα στο fb