Με επιτυχία στέφτηκαν και φέτος οι πενθήμερες εκδηλώσεις Παράδοσης και Πολιτισμού, του  «22ου ΑΚΡΙΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ» ( 29 Ιουνίου 2018 - 3 Ιουλίου 2018) εντός του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», στη Σταυρούπολη. Οι εκδηλώσεις τελούσαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μακεδονίας-Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Παύλου Μελά και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Οι εκδηλώσεις είχαν επετειακό χαρακτήρα καθώς φέτος ο σύλλογος κλείνει τα 40 χρόνια από την ίδρυση του.
AKRITES.STABROYPOLIS.22.AKRITIKOS.KYKLOS.30.6.20181
Τον 22ο ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΚΥΚΛΟ, άνοιξε την Παρασκευή 29 Ιουνίου, ο Πρόεδρος των Ακριτών Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος. Χαιρέτησαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και ο Γενικός Γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Παύλος Γαλεγαλίδης.
AKRITES.STABROYPOLIS.22.AKRITIKOS.KYKLOS.DIMRXOI.30.6.20185
Το Σάββατο 30 Ιουνίου ο σύλλογος των Ακριτών τίμησε τον Γιώργο Παρχαρίδη, ομότιμο καθηγητή καρδιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, Επίτιμο Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) και τέως πρόεδρο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ), για τα πενήντα χρόνια προσφοράς του στον ποντιακό ελληνισμό. Ο Γιώργος Παρχαρίδης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του συλλόγου των Ακριτών για την τιμή στο πρόσωπο του, δήλωσε:
AKRITES.STABROYPOLIS.22.AKRITIKOS.KYKLOS.PARXARIDIS.30.6.20184
«Ευχαριστώ πολύ για την μεγάλη τιμή εγώ βέβαια δεν έκανα τίποτε παραπάνω από το χρέος μου και η τιμή αυτή ανήκει και στα Διοικητικά Συμβούλια των 450 πρωτοβάθμιων σωματείων της ΠΟΕ, ανήκει και στη νεολαία μας, αλλά όλως ιδιαίτερα ανήκει στην αείμνηστη σύζυγο μου Φούλα και στα τρία παιδιά μου που με επέτρεψαν να λείπω τόσο πολύ χρόνο από δίπλα τους».
AKRITES.STABROYPOLIS.22.AKRITIKOS.KYKLOS.30.620183
Μεγαλειώδης ήταν και η προσέλευση του κόσμου που συμμετείχε με μεγάλο ενθουσιασμό στην μεγάλη αυτή γιορτή του πολιτισμού. Πέντε μέρες η καρδιά της ελληνικής παράδοσης χτυπούσε στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά. Όλες τις ημέρες των εκδηλώσεων οι πόντιοι καλλιτέχνες ξεσήκωσαν τον κόσμο με τις μελωδίες τους. Μικροί και μεγάλοι γλέντησαν μέχρι αργά υπό τους ήχους της ποντιακής μουσικής. Πληθώρα συλλόγων, χορευτικών συγκροτημάτων, και μουσικών γέμισαν την κεντρική σκηνή των εκδηλώσεων. Την τιμητική τους είχαν και φέτος,  τα εξαιρετικά ψητά καθώς και τα ποντιακά εδέσματα, που με τόσο μεράκι έφτιαξαν οι γυναίκες του συλλόγου, τα πεντανόστιμα ωτία και πιροσκία.
AKRITES.STABROYPOLIS.22.AKRITIKOS.KYKLOS.30.6.20187
Και τις πέντε ημέρες το παρών έδωσαν, η εκπρόσωπος της υπουργού εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης Μαρίας Κόλλιας-Τσαρουχά και δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης, Αφροδίτη Λαϊνάκου που απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό την τελευταία βραδιά των εκδηλώσεων, ακόμη, πολλοί εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μεταξύ αυτών ο  Θεοφάνης Παπάς (Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων)και Μιχαήλ Χριστόπουλος (εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Λαϊκών Αγορών).
Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. ο Αντιστράτηγος εν Αποστρατεία και Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων Βασίλειος Μωυσίδης. Ο αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου Αθανάσιος Ακριτίδης. Ο πρώην περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πλήθος πολιτευτών της πόλης μας. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων Γεώργιος Αμαραντίδης. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Θεσσαλονίκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Θεόδωρος Κουνατίδης.
AKRITES.STABROYPOLIS.22.AKRITIKOS.KYKLOS.30.6.20182
Όλοι οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Παύλου Μελά. Ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Παύλου Μελά και υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή» Γιώργος Λίλτσης και ο επικεφαλής της παράταξης «Ανάπτυξη για τον άνθρωπο» Δημήτρης Δεληγιάννης. Πλήθος δημοτικών συμβούλων του Δήμου Παύλου Μελά και εκπροσώπων φορέων και συλλόγων από όλη σχεδόν την χώρα.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε επίσης και ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης.
Στις εκδηλώσεις έδωσαν το δυναμικό τους παρών, μέλη της εθελοντικής ομάδας  ανακύκλωσης, που αποτελούνταν από μικρά παιδιά του συλλόγου.