Έναν ξεχωριστό ποντιακό γάμο, θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν οι κάτοικοι της Κομοτηνής, αλλά και όλης της Θράκης, οι οποίοι θα βρεθούν την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018, στις 19.30 το βράδυ στην πρωτεύουσα της Ροδόπης, σε μία εκδήλωση που διοργανώνει ο μορφωτικός σύλλογος Ποντίων Κομητής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος», με τη συνδιοργάνωση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής.

Η αναβίωση του ποντιακού γάμου, η οποία θα βασιστεί στην έρευνα του Στέλιου Νικολάου, στη σκηνοθετική ματιά της Άννυς Μαχαιροπούλου, αλλά και σε κειμήλια Ποντίων προσφύγων που ήρθαν από τον Πόντο στην Ελλάδα, και στη δουλειά που γίνεται το τελευταίο διάστημα μέσα από τις πρόβες όσων συμμετέχουν, για να παρουσιάσουν την Παρασκευή 15 Ιουνίου, στο κοινό τον καρπό των κόπων και των προσπαθειών που έκαναν όλο αυτό το διάστημα.

Η αναβίωση θα ξεκινήσει στις 19.30 το απόγευμα, από τα κτίρια του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής, από την οδό Αγίου Γεωργίου, όπου θα πραγματοποιηθούν τα σχετικά έθιμα προ της στέψης, ενώ θα ακολουθήσει γαμήλια πομπή στο κέντρο της πόλης που θα καταλήξει στον ιστορικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγία).

Όπως αναφέρει ο χοροδιδάσκαλος Στέλιος Νικολάου, η αναβίωση θα γίνει σε φυσικούς χώρους όπως συνέβη και στις Σάπες. Στην Κομοτηνή έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε σε πιο παραδοσιακούς χώρους που έχει ο δρόμος της Αγίου Γεωργίου, τα κτίρια του λαογραφικού ομίλου Κομοτηνής και αυτό δίνει μια άλλη διάσταση». Για την αναβίωση ο Ιππικός Όμιλος Κομοτηνής θα διαθέσει τρία άλογα, το ένα για τη νύφη, το άλλο για τον γαμπρό και το τρίτο για την προίκα της νύφης.

KOMOTHNH.PONTIAKOS.GAMOS.PROBES.11.6.2017

Στιγμιότυπο από τις πρόβες που πραγματοποιούνται για την αναβίωση του ποντιακού γάμου

Η αναβίωση στηρίζεται σε λαογραφική καταγραφή ανθρώπων δεύτερης γενιάς στις Σάππες, που οι γονείς τους εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες το 1924 από το χωριό, κυρίως, Λίτσασα της Νικοπόλεως στα Κασσιτερά Νομού Ροδόπης. Πρόκειται για έρευνα που έκανε ο Στέλλιος Νικολάου σε συνεργασία με τον σύλλογο των Κασσιτερών.

Μετά την αναβίωση του ποντιακού γάμου, θα ακολουθήσει γλέντι στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, για την ολοκλήρωση των μαθημάτων της σχολικής χρονιάς 2017 – 2018 με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών, Τάσου Πετρόπουλου, Λευτέρη Ραφαηλίδη και Γιάννη Χριστοφορίδη στην λύρα και το τραγούδι και Γιώργου Χαραλαμπίδη και Μπάμπη Ραφαηλίδη στο νταούλι.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη για μια γνήσια ποντιακή βραδιά.