Τη παράσταση «το σύνδρομο του επιζήσαντα, θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2018, στις 7 το βράδυ, στο πλαίσιο της πολυθεματικής έκθεσης «Πόντος. Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη», του ομότιμου καθηγητή του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνου Φωτιάδη, που λειτουργεί στο περίπτερο 2 (1ος όροφος), στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Στη θεατρική παράσταση της ομάδας Κολχίς», σε σκηνοθεσία και επιλογή κειμένων του Γιώργου Συμεωνίδη, παίζουν οι ηθοποιοί, Θεώνη Κοσμά, Ιωάννα Σπασόγλου και Γιώργος Συμεωνίδης, παίζουν και τραγουδούν, Αγγελική Παμπουκίδου και Νατάσα Τσακηρίδου, λύρα – τραγούδι και μουσική επιμέλεια Θοδωρής Κοτίδης, κανονάκι Δημήτρης Βασιλειάδης, λάφτα Ιάκωβος Μωυσιάδης, ενώ στην τεχνική επεξεργασία είναι ο Αλέξανδρος Τακίδης και ο Μάκης Μαριάδης.

«Το Σύνδρομο του επιζήσαντα» (Όρος της ψυχολογίας. Παρατηρείται πολύ συχνά σε άτομα που έχουν βιώσει κάποιο πολύ έντονο τραυματικό γεγονός, όπως πολεμογενοκτονία, φυσική καταστροφή κ.λπ. Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από έντονες τύψεις καθώς και ενοχές οι οποίες προέρχονται από την υποσυνείδητη, εσφαλμένη αντίληψη του ατόμου που επέζησε, ότι δεν θα έπρεπε να είχε επιζήσει από τη στιγμή που οι άλλοι γύρω του έχασαν τη ζωή τους). Λίγα λόγια για την παράσταση: Μια σπονδυλωτή ροή αφηγήσεων και ερμηνειών στο μαύροφόντο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικρασίας, της Αρμενίας και Ασσυρίας σε τρεις χρόνους: α) στο χρόνο της αθωότητας, β) στο χρόνο της απώλειας, γ) στο σήμερα. Κείμενα, μουσικά χρώματα και μυρωδιές Πόντου, Μικρασίας, Αρμενίας, Ασσυρίας. Αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν από την κόλαση. Επέζησαν, προχώρησαν, έδωσαν ζωή φορώντας τη μνήμη, μετατρέποντας την απώλεια σε δύναμη!

Η είσοδος στην παράσταση για το κοινό είναι ελεύθερη.