Την Κυριακή του Θωμά, η Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς συνεχίζοντας τη μακραίωνη παράδοση αναβιώνει το «ταφικό έθιμο», μια σπουδαία τελετουργία που μεταφέρθηκε από τον Πόντο στην Καλαμαριά, και έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, αλλά και σε περιοχές όπου κατοικούν απόγονοι των προσφύγων Ελλήνων του Πόντου και τηρείται με ευλάβεια και σεβασμό στην παράδοση.

Την Κυριακή 15 Απριλίου 2018 στις 11 το πρωί θα συγκεντρωθούν όλα τα μέλη της Αδελφότητας Κρωμναίων , φίλοι και επίσημοι προσκεκλημένοι στα δημοτικά κοιμητήρια Καλαμαριάς όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση. Οι παρευρισκόμενοι θα επισκεφθούν όλους τους τάφους σε ένα συμβολισμό όπου οι ψυχές των ζώντων ενώνονται με αυτές των νεκρών και έρχονται κατά κάποιο τρόπο σε επαφή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στον Πόντο όλοι οι κάτοικοι των χωριών και των πόλεων συγκεντρώνονταν στο νεκροταφείο όπου τελούνταν τρισάγιο και στη συνέχεια άπλωναν τραπεζομάντηλα πάνω στους τάφους, με ποικιλία εδεσμάτων και ακολουθούσε τραγούδι και χορός κάτω από τους ήχους της ποντιακής λύρας.

Με ανακοίνωσή της η Αδελφότητα Κρωμναίων την οποία εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου υπογράφουν ο πρόεδρος Αναστάσιος Αντωνιάδης και η γενική γραμματέας Θωμαΐς Κιζιρίδου, προσκαλούν τα μέλη και τους φίλους της Αδελφότητας, αλλά και όλους τους κατοίκους της Καλαμαριάς, της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, να παρευρεθούν στο ταφικό έθιμο.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση θα πραγματοποιηθεί «Παρακάθι», εντός των κοιμητηρίων, με συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών της ποντιακής μουσικής. Στη λύρα και στο τραγούδι θα είναι ο Αλέξης Στεφανίδης και στο τραγούδι ο Γιώργος Στεφανίδης.

Η αναβίωση του ταφικού εθίμου πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του δήμου Καλαμαριάς.