Με επιτυχία έγινε ο πρώτος κύκλος συζητήσεων του Συλλόγου Ποντίων και Φοιτητών Θεσσαλονίκης για το 2017 – 2018, στα γραφεία του συλλόγου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Πετροπουλακιδών.

Η θεματολογία του περιείχε προβολή του ντοκιμαντέρ: «Τα Χνάρια των Αργοναυτών», καθώς και συζήτηση περί αυτού, αλλά και γενικότερα περί του Ποντιακού Ελληνισμού με τον δρ. Θεοδόση Κυριακίδη, Θεολόγο - Ιστορικό.

Το ντοκιμαντέρ πραγματευόταν την άνοδο και την πτώση του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου, που κατέληξε στο μεγάλο διωγμό και την Γενοκτονία τους από τους Νεότουρκους, στην αυγή του 20ου αιώνα.

Πρόκειται για μία παραγωγή της Small Planet για το Ερευνητικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, με οδηγό στην παρουσίαση και την αφήγηση τον καταξιωμένο Έλληνα ηθοποιό Κώστα Αρζόγλου.

FITITES.KYRIAKIDIS.THEODOSIS.12.20173

Μετά το τέλος του ντοκιμαντέρ, ακολούθησε συζήτηση με τον Δρ. Θεοδόση Κυριακίδη, όπου αρχικά παρουσίασε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε προκειμένου να παραχθεί το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ. Έπειτα επεκτάθηκε, αγγίζοντας γενικότερα τον Ποντιακό Ελληνισμό και την ιστορία του, τη Γενοκτονία των Χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, ενώ παρέθεσε κινήσεις που γίνονται και πρέπει να γίνουν περί αυτής. Επιπλέον, αναφέρθηκε, στην νεοσύστατη Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου ο δρ. Κυριακίδης στελεχώνει το ερευνητικό προσωπικό της. Η συζήτηση ήταν έντονη και εποικοδομητική, καθώς το κοινό την τροφοδοτούσε συνεχώς με σκέψεις και απορίες, όπου σε συνδυασμό με την προβολή του ντοκιμαντέρ δόθηκε έρεισμα για προσωπική ενδοσκόπηση του κοινού.

FITITES.KYRIAKIDIS.THEODOSIS.12.20172

Με ανακοίνωσή του ο σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης ευχαριστεί θερμά τον Δρ. Θεοδόση Κυριακίδη που συμμετείχε στον πρώτο κύκλο συζητήσεων για το 2017 - 2018 και καλεί τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου να συμμετέχουν και στους επερχόμενους, καθώς και στις υπόλοιπες δράσεις που πρόκειται να πραγματοποιήσει.