Πάνω από 2.500 χορευτές ποντιακών χορών θα συναντηθούν στις 2 Δεκεμβρίου 2017 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά, για το 13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Τιμώντας την ιστορία τους και με σεβασμό στους προγόνους τους που υπέστησαν γενοκτονία από την οθωμανική Τουρκία, οι Πόντιοι αναδεικνύουν τη μουσική και χορευτική παράδοσή τους και συγκεντρώνονται από όλη την Ελλάδα το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Η εκδήλωση, με τίτλο «Υψηλαντών το Όραμαν, Πυρρίχιου το Σθένος», θα αποτίσει φόρο τιμής στην ποντιακή οικογένεια των Υψηλαντών και θα συνδέσει το παρελθόν με το παρόν του Ποντιακού Ελληνισμού.

Τα κείμενα και την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ που διοργανώνει ο Σύνδεσμος  Ποντιακών Σωματείων (Σ.ΠΟ.Σ.) Νότιας Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε., έχει ο Ηλίας Υφαντίδης. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά. Το 13ο πανελλαδικό φεστιβάλ ποντιακών χορών αναμένεται να το παρακολουθήσουν πάνω από 10.000 θεατές και να συμμετάσχουν σ’ αυτό 2.500 χορευτές των 453 σωματείων της ομοσπονδίας από όλη την Ελλάδα.

Η ενδυματολογική εμφάνιση

Από την Επιτροπή Πολιτισμού της Π.Ο.Ε. έχουν εκδοθεί οι παρακάτω Οδηγίες που αφορούν την ενδυματολογική εμφάνιση των χορευτών/τριών που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ.

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΦΟΡΕΣΙΑ:

Μαλιά με πλεξούδα και τάπλα.Εαν δεν φέρει τάπλα μπορεί να φορέσει μαντήλα με δέσιμο ποντιακό (χωρίς τάπλα πάντα). Σκουλαρήκια μπορούν να φέρουν (εφ’ όσον είναι μικρού μεγέθους και θυμίζουν την εποχή). Να μην έχουν νύχια βαμμένα. Μπορούν να φέρουν επιστήθια παραδοσιακά στολίδια Η ζουπούνα να είναι στον αστράγαλο και το σαλβάρ να μην φαίνεται πιο κάτω απο την ζουπούνα. Το σαλβάρ αν ειναι μακρύ να δεθεί κάτω απο το γόνατο για να πέφτει κάνοντας φουρό. Να μην φέρουν αλυσίδες, δαχτυλίδια faux και ωρολόγια στο χέρι. Όσες δεν φορούν λαχόρ να φοράνε ταραπολούζ. Μπορούν να φέρουν κοντές η κοντογούνι (κατιφέ). Να μην φοράνε ψηλοτάκουνα υποδήματα. Μπορούν να φέρουν φότα (με φαρδιά ρίγα) κυρίως όμως όταν πρόκειται για μεγάλες γυναίκες.

ΑΝΔΡΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ:

Δεκτή γίνεται μόνο η ζίπκα με την κουκούλα, όποιαδήποτε άλλη φορεσιά δεν επιτρέπτεται. Πασλούκ δεμένο σωστά (να επιμεληθούν οι χοροδιδάσκαλοι). Η ζίπκα αν ειναι δυνατόν να περιλαμβανει και το πανοφόρι (σακάκι - αμπά). Πουκάμισο αν ειναι δυνατάν άσπρο-μαύρο. Να φέρουν όσοι εχουν ώρα - εγκόλπιο - καπνοσάκκουλο και αλυσιίδες επιστήθιες σε ασήμι. Ζωνάρι υφαντό η ταραπολούζ. Οι χορευτές του Σέρρα χορού να φέρουν χάριν ομοιομορφίας σκούρη ζίπκα (μαύρο - μπλε - σκούρο γκρι ή σκούρο καφέ), μαύρο πουκάμισο και να φέρουν σελαχλίκι με κάμα η φυσεκλίκια. Δεν γίνονται δεκτές κόκκινες και κυπαρισσί ζίπκες. Όλοι, να μην φορούν ρολόγια ή/και καδένες στα χέρια τους. Απαγορεύεται το φέσι, το παπάχ και οτιδήποτε άλλο ως κάλυμα κεφαλής, δεκτή γίνεται μόνον η κουκούλα.

Ζωντανή μετάδοση του 13ου  Πανελλαδικού φεστιβάλ ποντιακών χορών της ΠΟΕ

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, διοργανώνει το 13Ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών χορών, το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 6 μ.μ. στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, υπό την ευθύνη του Σ.Πο.Σ Νότιας Ελλάδος και Νήσων. Το 13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ, είναι αφιερωμένο στην οικογένεια των Υψηλαντών και έχει τον τίτλο «Υψηλαντών το Όραμαν, Πυρρίχιου το Σθένος».

Το Livemedia είναι χορηγός  μετάδοσης του 13ου  Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών και θα το μεταδώσει ζωντανά σε υψηλή ευκρίνεια συμβάλλοντας, στη διάδοση της παράδοσης του Ποντιακού Ελληνισμού. Η χρήση του οπτικοακουστικού υλικού και η λήψη ζωντανού σήματος από το 13ο Φεστιβάλ είναι ελεύθερη σε τηλεοπτικά κανάλια, ιστοσελίδες και blogs, αρκεί να γίνεται αναφορά στην πηγή, Livemedia.gr

Η ζωντανή μετάδοση θα γίνει μέσω του παρακάτω λινκ: https://www.livemedia.gr/13poe