Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα της Δευτέρας 13 Νοεμβρίου 2017, σε ηλικία 88 ετών, ο δημοσιογράφος, πολιτικός και συγγραφέας, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ,  Γιάννης Καψής.

Ο Γιάννης Καψής, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929, από γονείς πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καπποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, άσκησε για ένα μικρό διάστημα τη δικηγορία, αλλά από μικρός αφιερώθηκε στη δημοσιογραφία, φτάνοντας στα υψηλότερα αξιώματα, δούλεψε στην εφημερίδα Έθνος, το Βήμα, τον Ταχυδρόμο και τα Νέα, όπου υπήρξε για χρόνια διευθυντής της.

Τιμήθηκε με 14 παράσημα και μετά τη συνταξιοδότησή του, ασχολήθηκε κυρίως με τη συγγραφή βιβλίων, έχοντας γράψει συνολικά 15, με ιδιαίτερα δημοφιλές το βιβλίο Χαμένες Πατρίδες. Ήταν πατέρας των δημοσιογράφων Παντελή και Μανώλη Καψή.

 

Η ΟΠΣΕ

Με ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ), αναφέρει: «Ο Γιάννης Καψής, πρόσφυγας δεύτερης γενιάς, δεν βρίσκεται πλέον κοντά μας. ΄Εφυγε για το μεγάλο ταξίδι. ΄Αφησε όμως μια μεγάλη παρακαταθήκη σε μας τους Μικρασιάτες. Το έργο του. Μας δίδαξε ήθος και αξιοπρέπεια.

Καταξιώθηκε με την εργατικότητα και την φιλομάθειά του σε όλους τους χώρους της κοινωνικής ζωής. Αν και σπούδασε δικηγόρος γρήγορα τον κέρδισε η δημοσιογραφία. Αλλά δεν σταμάτησε εδώ. Με την συγγραφή βιβλίων μικρασιατικού περιεχομένου, έφερε μνήμες στους παλιούς και γνώση στους νεότερους.

Όταν αργότερα ασχολήθηκε και με την πολιτική, είχε ως γνώμονα, να υπερασπιστεί τα δίκαια των Μικρασιατών Προσφύγων και να αναδείξει τον Μικρασιατικό πολιτισμό.  Ήταν ένας από αυτούς που εισηγήθηκαν το 1998, την καθιέρωση της 14ης Σεπτεμβρίου, ως ημέρας μνήμης τη Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, από το Τουρκικό Κράτος.

Στο μεγάλο συγγραφικό του έργο ξεχωρίζουν «Χαμένες Πατρίδες», «1922. Η Μαύρη Βίβλος», «Η Δίκη των ΄Εξι», «Τα Σμυρνέϊκα Τραγούδια». Καλό κατευόδιο πατριώτη. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του και τους οικείους του».