Την επιστροφή των ορθόδοξων ναών στους φυσικούς τους κληρονόμους και το σύνολο των μνημείων, υπό τον έλεγχο της ελληνικής διοικήσεως, ζήτησε ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Ζουράρης, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, στην τελετή βράβευσης των σχολείων που διακρίθηκαν στο πανελλήνιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα - διαγωνισμό: «Ποντιακός Ελληνισμός, μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον», που έγινε την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017, στο αμφιθέατρο τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

 Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τελεί υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco. Ο διαγωνισμός οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) και συνδιοργανωτής της εκδήλωσης βράβευσης ήταν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών

PAMAK.SERRES.ZOURARIS.10.11.2017.IMG 4897

Ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Ζουράρης, εξήρε τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους και μεταξύ άλλων ανέφερε, πως η Τουρκία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον ποντιακό ελληνισμό για το έγκλημα της γενοκτονίας το οποίο είναι απαράγραπτο και τόνισε πως πρέπει να προχωρήσει σε έμπρακτη συγγνώμη παραδίδοντας τα μνημεία του ελληνισμού στους φυσικούς του κληρονόμους.

PAMAK.SERRES.ZOURARIS.10.11.20172

Είπε, ο Κώστας Ζουράρης: Η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει στην επιστροφή των ορθόδοξων ναών στους φυσικούς τους κληρονόμους, με την δική μας κηδεμονία. Να επιστραφεί το σύνολο των μνημείων, υπό τον έλεγχο της ελληνικής διοικήσεως. Η Τουρκία, είναι κράτος, ληστής. Κράτος, άρπαξ, αρπαλίκιο, σε ελληνική μετάφραση. Ως αρπαλίκιο, θα πρέπει να λογοδοτούν. Εμείς έχουμε το απαράγραπτον της υποχρεώσεως, να το υπενθυμίζουμε.