Το είπε στην παρουσίαση του βιβλίου «Οι Ρίζες μας…» που έγινε το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2017 στο Χωρύγι Κιλκίς, και την Τετάρτη το έκανε πραγματικότητα ο Νίκος Κωνσταντινίδης, ο οποίος μαζί με την κόρη του, που συνέγραψαν το βιβλίο που αφηγείται την ιστορία των κατοίκων του χωριού τους, και δώρισαν για να κοσμήσουν τα δημοτικά σχολεία του Κιλκίς.

Σε μια ιδιαίτερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς, παραχώρησαν αντίτυπα του βιβλίου τους και από την πλευρά της η διεύθυνση εκπαίδευσης σε ανακοίνωσή της ευχαριστώντας τους συγγραφείς αναφέρει:

«Μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα, ο δάσκαλος Νίκος Κωνσταντινίδης από το Χωρύγι Κιλκίς, πολυγραφότατος, γνωστός σε όλους μας για τις συνεχείς πνευματικές του ανησυχίες, μαζί με την θυγατέρα του, εξαιρετική φιλόλογο και δασκάλα της ποντιακής γλώσσας Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου, χάρισαν σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της πόλης του Κιλκίς αλλά και στη βιβλιοθήκη των γραφείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  το τελευταίο συγγραφικό τους πόνημα. Ένα συγγραφικό δημιούργημα που θα κοσμεί από αύριο τις βιβλιοθήκες των εννέα δημοτικών σχολείων  της πόλης μας.

XORYGI.BIBLIO.RIZES.19.9.20171

Ένα βιβλίο εργαλείο για εκπαιδευτικούς στη διδασκαλία των  θεμάτων τοπικής ιστορίας, αλλά ταυτόχρονα ερέθισμα και κίνητρο για μαθητές να ανιχνεύσουν και να ανακαλύψουν τα χνάρια των προγόνων μας. Το βιβλίο «ΟΙ ΡίΖΕΣ ΜΑΣ» αποτελεί ένα κεράκι στη μνήμη των προγόνων μας, αλλά παράλληλα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ιστορικό, λαογραφικό και πολιτιστικό πνευματικό δημιούργημα. Στη συνάντηση αυτή ο Νίκος και η Αρχοντούλα συζήτησαν με τους Διευθυντές των δημοτικών σχολείων της πόλης μας, για το περιεχόμενο του βιβλίου, για τις πηγές και για τις ιστορικές του μαρτυρίες.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θέλει να ευχαριστήσει τους συγγραφείς, για την ευγενική τους χειρονομία, παρακαταθήκη γνώσης και πολιτισμού στην πνευματική ζωή της κοινωνίας μας. Ο Νίκος και η Αρχοντούλα ακόλουθοι και θαυμαστές του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη κάνουν πράξη την προτροπή και ρήση του: «Το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: http://www.eidisis.gr/ekpaideysi/dorea-toy-biblioy-oi-rizes-mas-se-ola-ta-dimotika-sxoleia.html